Vše o ptácích – od papoušků, přes holuby a sýkorky až po drůbež

V České republice je chov opeřenců velmi oblíbený. Ať už se jedná o pestrobarevné papoušky ve voliérách, závodní holuby, nebo slepice v kurníku či husy. Možná, že v dnešní době drůbež už nechová tolik lidí, jako tomu bylo před desítkami let, ale voliéry s exotickými ptáky má doma čím dál tím více z nás. Pro někoho je to záliba, pro dalšího výhodný byznys. 

Na mém blogu se o ptácích dozvíte nespočet informací, které pro vás budou přínosem ať už jste ostřílený chovatel s desítkami opeřenců ve voliérách nebo začátečník, který se připravuje na chov prvního kanárka. 

V tomto článku se zaměřím na to nejdůležitější, co by vás mohlo zajímat. Dozvíte se:

  1. Jak na chov ptáků
  2. Přehled nejrůznějších druhů ptáků
  3. Jak ptáky správně krmit 
  4. Jak pro ptáky vyrobit pochoutky nebo hračky či krmítka
  5. Jak pečovat o jejich zdraví
  6. Další zajímavosti z ptačího světa

25002564_s

CHOV PTÁKŮ

Ještě předtím, než si pořídíte svého prvního papouška, byste měli mít na paměti to, že se jedná o obrovský závazek, jelikož někteří papoušci se mohou dožívat několika desítek let. Co se týče náročnosti chovu jednotlivých druhů, tak na to se zaměřím v následující kapitole.

Jakmile budete pro papouška skálopevně přesvědčeni, je potřeba vybrat tu správnou klec – nebude záviset jen na její velikosti, ale i na materiálu, z jakého je vyrobena nebo i na tom, zda má horizontálně či vertikálně propletené dráty. Do klece nezapomeňte umístit napáječku, krmítko, nějaké minerály a v neposlední řadě také bidýlka a hračky. Pří výběru tohoto vybavení je opět potřeba, abyste dbali na kvalitě a pořádně každý kus výbavy pečlivě prozkoumali. Přece ptákům do klece nechcete umístit nějaké předměty, o které by se mohli zranit, že? V případě, že budete chtít papouškovi dopřát i pobyt na čerstvém vzduchu (nebo vás už jeho zpívání bude v obýváku příliš rušit), můžete jej přestěhovat do venkovní voliéry. Minimálně polovinu roku tak mohou ptáci trávit venku, případně je tam můžete dávat jen přes den, kdy by se ve své malinké kleci mohli nudit. Ve větší voliéře navíc pospolu může žít rovnou několik druhů ptáků, třeba zebřičky společně s andulkami nebo kanáry. Některé druhy jsou ale teritoriální a s dalšími se absolutně nesnesou, proto si před jejich umístěním do jedné voliéry prostudujte článek “Jak chovat společně různé druhy malých papoušků?”. 

Klec s vybavením máte připravenou, teď už jen zajistit, aby se vás nový papoušek nebál a abyste si jej zvládli ochočit. Ve zkratce myslete na to, že není dobré, hlavně ze začátku, na papouška tlačit nebo naléhat. Přece jen je v úplně novém prostředí, bez své maminky a bude to pro něj náročné. Papoušci jsou ale od přírody velmi zvídaví, a hlavně mlsní, takže mějte připravenou pořádnou zásobu nejrůznějších pamlsků a seznamování půjde skoro samo. 

Jakmile překonáte krušné začátky, je čas na pořádnou zábavu! Pokud budete chovat ary, kakadu nebo třeba žaky, můžete vyzkoušet volnoletectví. Sice to bude běh na dlouhou trať, možná zažijete i stresující momenty, kdy se pták nevrátí hned, kdy budete chtít, ale garantuji vám, že si s papouškem užijete spoustu zábavy. Ale i přes to, že se budete snažit s vaším papouškem trávit co nejvíce času a budete pro něj vymýšlet nejrůznější aktivity, ptačího kamaráda mu bohužel nenahradíte. No a když už máte vybavenou voliéru nebo klec, proč nepořídit rovnou druhého papouška? Doporučuji opačné pohlaví, ať mezi nimi není přílišná rivalita, která by mezi stejnými pohlavími u některých druhů mohla nastat, a navíc se můžete pokusit odchovat ptáčata. Někdy to přijde samo, jindy bude potřeba více vaší iniciativy, ale až uvidíte klubajícího se papouška z vajíčka, na všechny starosti a strasti zapomenete. 

Že vás pestrobarevní papoušci nezaujali, ale i přes to byste nějaké ptáky chtěli chovat a třeba si je i vycvičit a závodit s nimi? Pak pro vás bude ideální chovat holuby, ať už ty závodní nebo okrasné. Víte, že se holubi řadí mezi nejstarší domestikovaná zvířata vůbec?

Mohlo by vás také zajímat:

papousek-u-cloveka

PŘEHLED PTAČÍCH DRUHŮ

Nyní už víte, co je potřeba ještě před pořízením papouška zajistit, teď ale přichází řada na výběr konkrétního druhu. Není totiž dobré se nechat ovlivnit jen vzhledem papouška, ale i jeho charakterem, a hlavně, zda je vhodný i pro začínající chovatele nebo nikoliv. Detailně jsem se tomuto tématu věnoval v blogovém článku “Jaký papoušek se ke mně hodí”, ale ve zkratce musíte zvážit, jaký mu můžete poskytnout prostor, jestli vám vadí nebo nevadí hluk, jestli máte doma děti nebo další mazlíčky a také jestli jste připraveni se o papouška starat desítky let. 

Pro začínající chovatele bych doporučil nenáročné ptáky jako například andulky, astrildovité, kanárky či agapornisy neboli ptáky lásky. Všechny zmíněné druhy můžete hravě chovat i v kleci v bytě, nepotřebujete stavět obrovské voliéry jako například při chovu papoušků žako nebo kakadu. Ale pokud už jste pár ptáků odchovali, víte jak na náročnější chov a chcete opravdovou raritu, pořiďte si nestory, které má v Česku ve voliérách jen pár chovatelů. Mezi další neobvyklé ptáky, které můžete mít doma, bych zařadil kakadu růžového, tukana bělolícího, sýčka obecného nebo aru vojenského.

Pro český venkov nebylo dříve nic typičtějšího než u každého stavení kurník plný slepic a ve výběhu kachny. Chov domácí drůbeže, ať už té hrabavé, kam patří slepice a krůty, tak té vodní, a tedy kachny a husy ale vyžaduje poměrně specifickou a hlavně intenzivní péči. Proto je jejich chov čím dál tím ojedinělejší, ale kdybyste přece jen chtěli mít na svatého Martina domácí husu nebo si každý den na snídani dělat omeletu z domácích vajec, u mě na e-shopu seženete krmení i pro tyto ptáky

kolaz

KRMENÍ PTÁKŮ

Co se týče krmení papoušků a dalších ptáků, tak to je kapitola sama o sobě. Nestačí totiž jen nasypat zrní a považovat to za vyřešenou věc. Pokud chcete, aby vám ptáci dobře prospívali, je potřeba je krmit různorodě

Samozřejmě, že různé směsi zrnin, budou základem ptačího jídelníčku, ale je dobré je občas dokrmit hmyzem, naučte je jíst ovoce a zeleninu nebo jim dopřejte slunečnicová semínka či klasy senegalského prosa, se kterými se i skvěle zabaví. Pokud budete chtít papouškům připravit speciální hostinu, vyzkoušejte naklíčit zrní, není to žádná věda a uvidíte, jak jim bude chutnat. Kromě toho nabídněte ptáčkům ovesné vločky. Samotný oves je velmi výživný a vločky taktéž – jsou bohaté na vitamíny, minerální látky i tuky a bílkoviny. Ovesné vločky se normálně objevují i v ptačích směsích, ale pokud budete mít v kuchyni obrovskou zásobu a nebudete už vědět, co s nimi, ptáci si na nich rádi smlsnou. 

Nejpopulárnější v českých domácnostech jsou bez debat andulky, a právě proto jsem se v jednom článku zaměřil čistě jen na jejich krmení. Zjistěte, jak správně andulky krmit, co by jim nemělo chybět a na co si dát velký pozor. 

Speciální téma je pak také dokrmování venkovního ptactva. Když přijde zima, ptáci si přirozenou potravu hledají jen stěží. Je proto dobré jim pořídit krmítko, kde se mohou schovat i před nepřízní počasí, ale hlavně, kde jim budete čas od času dávat i nějaké to krmení. Nejlepší jsou speciální krmítkové směsi, ve kterých je od každého něco, a tak si každý pták vyzobe to, co má rád a co zrovna potřebuje. Přilepšit jim pak můžete i samotnou slunečnicí, sušenými červíky nebo třeba i sušeným blešivcem. Jistotou jsou také všem známé lojové koule, které ale nesmíte zapomenout vybalit z těch plastových sítěk. Ptáci by se totiž do nich mohli snadno zamotat a mohlo by se stát i to, že se ze spárů sítěk už nedostanou. Zkrátka je potřeba být při dokrmování venkovních ptáků obezřetní, aby se naše snaha neminula účinkem a abychom ptákům ještě neublížili

Přečtěte si také:

VYROBTE SI SAMI

Spoustu věcí, které jsem zmínil v předchozí části, jako například lojové koule, pamlsky ve formě domácích ptačích sušenek nebo i krmítka, si zvládnete vyrobit sami doma. Častokrát stačí jen suroviny nebo předměty, které máte doma, nic nebudete muset dokupovat a ještě se u toho s celou rodinou skvěle zabavíte. 

Vyzkoušejte i něco originálnějšího, jako například papouščí nanuk nebo zdravé kuličky a tyčinky. A pokud budete mít opravdu tvořivou náladu, vyrobte papouškům i zábavné hračky. Na mém blogu najdete rovnou dva návody – na barevnou houpačku a závěsné zvonky

ptaci_na_krmitku

PÉČE O PTAČÍ ZDRAVÍ

Zdravý papoušek = šťastný papoušek = šťastný chovatel. Jednoduchá rovnice, že? Proto následujícím odstavcům věnujte velkou pozornost a postarejte se o celoroční vysokou ptačí imunitu.

Vyvážená strava je samozřejmostí, ale i přes to, že budete opeřencům dávat opravdu kvalitní a různorodou potravu, je potřeba ještě doplňovat vápník. Nedostatek vápníku totiž papouška může ohrozit. Je to kvůli tomu, že se jedná o nejdůležitější minerál v ptačím těle. Nejen, že ovlivňuje správný růst a vývoj kostí, ale napomáhá také vedení nervových impulsů a mnohému dalšímu. Proto do klece nebo voliéry umístěte sépiovou kost nebo minerální blok. Papoušci si tak postupně doplní vápník a další minerály, ale kromě toho si o tyto předměty budou přirozeně obrušovat zobáček i drápky

V letních měsících, hlavně pokud vaši papoušci žijí ve venkovních voliérách, dávejte pozor na extrémní vysoké teploty, které vás i opeřence mohou nepříjemně potrápit. Papoušky můžete před horkem chránit dostatkem stínu nebo také tím, že zajistíte, že přes voliéry bude příjemně proudit čerstvý vzduch. Samozřejmostí je i dostatek vody k pití, kterou budete pravidelně měnit a taky voda ke koupání

V případě, že budete papoušky pouštět na volno v domě nebo bytě, mohou se kvůli nástrahám, které číhají skoro na každém rohu, dostat do velkého nebezpečí. Proto je potřeba ještě před jejich vypuštěním domácnost upravit tak, aby se jim nic nestalo. Obecně není dobré je brát do kuchyně, kde by se mohli spálit o horkou plotýnku nebo sníst pro ně jedovaté suroviny (například avokádo nebo kávu). Kromě toho je dobré schovat i pokojové rostliny, které papoušky mohou svou vůní i vhledem lákat, ale většina z nich je pro ně také jedovatá. No a v neposlední řadě myslete na pořádně zavřená okna i dveře, aby se z vašeho miláčka najednou nestal volně žijící pták. 

Pokud vás zajímají další tipy pro zdraví, jelikož máte podezření, že je s vaším papouškem něco v nepořádku, přečtěte si třeba i článek, ve kterém veterinářka radí, proč si papoušek škube peří

let

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI

Kromě tipů na chov ptáků nebo doporučení, jak se starat o jejich zdraví existuje spousta dalších témat, která by vás mohly zaujmout. Tak se na ně pojďme podívat.

Fascinují vás pestrobarevní papoušci, ale doma je mít nechcete nebo nemůžete? Zajeďte se na ně alespoň podívat do ZOO nebo do jedné ze speciálních zahrad. Inspirujte se mými 5 tipy na výlety

Co se týče venkovních ptáků, tak zde jsou prakticky jen dvě skupiny – ti, co nám nevadí, nebo je dokonce rádi pozorujeme a ti, které bychom nejraději vůbec neviděli. Do první skupiny bych se dali zařadit všichni opeřenci, kteří k nám přilétají na krmítko, jako například sýkorky, vrabci nebo stehlíci. Pokud máte s jejich rozpoznáváním problém, přečtěte si článek “Poznejte 10 ptáčků, kteří hodují i na vašem krmítku”. No a druhá skupina je věnovaná holubům, kteří nám znečišťují balkony nebo parapety a u kterých nevíme, jaké nemoci přenášejí. Naštěstí ale existují i šetrná opatření, pomocí kterých holuby z našeho okolí můžete vyhnat

Další zajímavé čtení:



Sledujte mou Facebookovou stránku a nenechte si ujít žádné novinky a speciální nabídky. Kromě toho se zde můžete spojit s dalšími ptačími milovníky a vytvořit tak skvělou komunitu.

 

Článek aktualizován 12. března 2024