Chovatelství holubů je náročný, ale i krásný koníček. Poznejte ho blíže!

Krásu chovu holubů zná v dnešní době jen pár set chovatelů u nás. Dříve ale býval holubník součást téměř každého stavení. Proč se holubi chovali v minulosti a jaký je smysl jejich chovu dneska?

Holubům nemohou zejména lidé žijící ve větším městech často přijít na jméno. „Okřídlené krysy”, jak se jim někdy hanlivě říká, jsou považováni za škůdce a přenašeče nemocí a lidé s nimi dost často nevybíravě bojují. Jen málokdo z nich ale tuší, že holub patří mezi jedna ze zvířat, která člověk provázejí již od nepaměti a jde o jedno z nejstarších domestikovaných zvířat vůbec.

pigeon-943273__340

Zmínky o tom, že člověk začal z chovu holubů profitovat, byly objeveny již ve staré Mezopotámii. Na přelomu 19. a 20. století vypukla v Evropě doslova holubářská mánie a kdo neměl vlastní holubník, nebyl “in”. V současné době je chov holubů především koníčkem pro pár set nadšenců

Podívejme se společně na to, jaké různé odnože může chovatelství holubů mít. Možná budete překvapeni…

Užitkový chov

Takové pěkně vypečené holoubátko je pochoutkou, za kterou si v těch nejlepších restauracích pěkně připlatíte. Důvodem je, že chovatelů jatečních holubů je u nás jako šafránu a také to, že „vychování” pěkně macatého holuba není jen tak.

Produkce holubů na maso se u nás nikdy nestala industrializovaným odvětvím. Holubí maso bylo stejně jako dneska i v minulosti spíše vzácností a využívalo se jako přilepšení po zimě či při svátcích.

Podle způsobu chovu se masný chov holubů dá rozdělit na dvě základní podskupiny - chov extenzivní a intenzivní

Zatímco u první varianty holubi žijí v otevřených holubnících a mohou po většinu roku volně létat a shánět si potravu sami, u intenzivního chovu jsou holubi po celou dobu chovu vykrmováni chovatelem a jejich pohyb je velmi omezený. Holubi tak rychleji přibývají na váze a holoubátko z uzavřeného chovu může po očištění vážit až půl kila

U holubů z extenzivního chovu, u tzv. polařících holubů (pozn. sbírají zrní na polích), váha zpravidla dosahuje pouze 300 g.

Mezi nejčastější holubí plemena, která jsou pro výkrm v ČR chovaná, patří holubi mondén, texan, karnó, či gigant. Holubi polaři jsou například slovenský voláč, český stavák, nebo moravský pštros.

Vzhledem k tomu, že pro úspěšný odchov holoubat je zapotřebí vždy obou rodičů, nelze chov holubů na maso nijak uspíšit a produkce z jedné holubice je zhruba 7 - 10 mláďat za rok. 

Ryze užitkový chov holubů v našich podmínkách je jen koníčkem bez větších ekonomických ambic. Velkochovy se nejblíže nacházejí v Maďarsku, ale největším světovým producentem jsou Spojené státy.

Okrasný chov

pigeon-1494064_960_720

Cit pro krásu je člověku vlastní stejně jako nesplnitelná touha po létání. Obojí se spojuje v ušlechtilém odvětví - šlechtění okrasných holubů

Stejně jako u psů, koček či hospodářských zvířat se i chovatelé holubů rádi předvádějí se svými chovanci na výstavách a touží po tom odnést si nejcennější trofej.U výstavních okrasných holubů hraje roli stavba těla, tvar ozobí či barva a lesk jejich pírek

Pro šlechtění jsou vybraná určitá plemena, ale experimentovat při chovu se dá vlastně s kterýmkoliv z běžně dostupných plemen. Nejčastěji byste na výstavách potkali pávíky, kudrnáče či moravské pštrosy.

U vysoce šlechtěných ptáků však dochází k degeneraci a ptáci tak často přicházejí o schopnost létat či se rozmnožovat.

Užitkovo-okrasný chov

Na první pohled by se tato skupina chovatelů mohla zdát jako mimořádně morbidní, ale ve skutečnosti se zde pragmaticky spojuje příjemné s užitečným

Chovatelé, kteří se věnují užitkově-okrasnému chovu, šlechtí holuby pro jejich exteriérové zvláštnosti, ale zároveň jsou pro ně i zdrojem obživy a rádi si pochutnají na holubím mase.

Na rozdíl od chovu čistě okrasných plemen jsou nejčastějšími zástupci slovenský hesenský holub, modenka či holubi bradavičnatí.

budapest-85246__340

TIP: Okrasní a masní holubi si nejvíce pochutnají na krmné směsi Avest holub H2.

Chov sportovních holubů

Kdyby se konala holubí olympiáda, bylo by se rozhodně na co koukat. Sportovní holubi totiž ovládají mnoho disciplín a jsou k nim jejich chovateli speciálně cvičení.

Tzv. holubi rejdiči soupeří ve vytrvalostním letu či ve výškovém letu, sloupkoví rejdiči umějí prudce stoupat kolmo až do závratných výšek a u tleskačů hraje zase roli to, jak hlasitě jim při letu pleskají křídla.

Mimořádně zajímavou a roztomilou disciplínou je holubí akrobacie. To ovládají zejména váliví rejdiči.

holub

Sportovních disciplín pro holuby je celá řada, ale chovatelů holubů čistě pro sport je v současnosti o dost méně než tomu bývalo dříve. Jde o časově náročný koníček, které vyžaduje velkou dávku odhodlání a trpělivosti.

TIP: Holubí šampioni potřebují kvalitní stravu. dopřejte jim to nejlepší a nakrmte své závodní holuby krmnou směsí Avest Holub dieta H1.

Speciální disciplínou, která stojí tak trošku stranou od všech ostatních, je poštovní holubářství. Dříve opravdu holubi sloužili pro rychlé předávání zpráv na dlouhou vzdálenost, ale s rozvojem pošty a moderních technologií si umíme při psaní dopisů a vzkazů poradit i bez ptačích pomocníků.

Poštovní holubi ale stále předvádí svou neuvěřitelnou vytrvalost a schopnost orientace v terénu v tuzemských i mezinárodních soutěžích.

Výcvik těchto holubů je velmi náročný a než holub dosáhne perfektní formy, trvá to i několik let. 

Zprvu jsou holubi trénovaní na vzdálenost pouze 1 km od domova a s každým dalším výletem se délka doletu o něco málo prodlouží. Ve vrcholné kondici jsou poštovní holubi schopni doletět v průběhu jednoho dne až na vzdálenost 1 000 km. To už je úctyhodný výkon!

TIP: Pošťáci si po výkonu zaslouží kvalitní a výživnou sváču. Naservírovat jim můžete krmnou směs pro holuby Avest Holub Šampion H3.

Věnujete se chovu holubů nebo vás toto chovatelství zajímavých a inteligentních ptáků láká? U mě na e-shopu Proptaky.cz najdete kvalitní krmení, doplňky stravy i výživové doplňky pro všechna plemena holubů a s jejich výběrem vám rád poradím. Stačí mi jen napsat na e-mail info@proptaky.cz nebo zavolat na telefonní číslo +420 731 478 932.

 

No a pokud vás spíše lákají jiní opeřenci a plánujete si pořídit vašeho prvního papouška, pečlivě prozkoumejte, kdy je potřeba ptáky kroužkovat a na jaké věci dát pozor, protože by mu v kleci nebo voliéře mohly ublížit. Kromě toho byste měli dbát i na to, aby se papoušek nebál. No a následně se můžete věnovat odchovu ptáčat nebo volnoletectvíSpoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Mohlo by vás také zajímat: