Co byste měli vědět, než se pustíte do chovu vodní drůbeže

Chov vodní drůbeže patří mezi zajímavé odnože chovatelství ptáků. Pojďme se společně podívat na to, jaké jsou nejčastěji chované druhy vodní drůbeže a co byste o jejich chovu určitě měli vědět.

web_husy

Přemýšlíte nad tím, že byste se pustili do chovu kachen nebo hus? Jestliže máte k dispozici dostatečně velký pozemek, kde můžete hejno kachen nebo hus ubytovat, pak se do toho můžete s chutí pustit. Ale pozor!

Jako každá činnost má i chovatelství vodní drůbeže své světlé stránky i svá úskalí. Téma je to velmi obšírné, proto vás seznámím pouze se základními fakty a podrobněji se na toto téma podíváme v některém z budoucích článků.

Láká vás i chovatelství holubů? Mohl by vás zajímat článek Chovatelství holubů je náročný, ale krásný koníček

Proč je vodní drůbež zajímavá pro chovatele? 

Pod všeobecné označení vodní drůbež lze zahrnout různé druhy ptáků, kteří nesou souhrnné zoologické označení řádu vrubozubí (Anseriformes). Toto označení odkazuje na jejich zobák typický tím, že má charakteristicky vroubkované okraje, tzv. lamely. Tyto výstupky umožňují ptákům pohodlně získávat potravu z vody nebo z bahna. Velká část vodní drůbeže se živí hmyzem nebo rostlinami, u některých druhů jsou významnou součástí jídelníčku i ryby.

Nejdůležitějším společným rysem u této skupiny ptáků je dokonalá adaptace na vodu a okolní prostředí. Ptáci z řádu vrubozobí mají voděodolné peří, které je chrání před prochladnutím a také silné nohy, díky kterým bez problémů zvládají plavání i potápění. Poznávacím znamením je i nápadně dlouhý krk

Nejčastějším důvodem k chovu vodní drůbeže je zcela pochopitelně chov na maso či vejce, Časté jsou ale i chovy estetických plemen ptactva pro okrasu.

Jaké podmínky je nutné zajistit pro chov vodní drůbeže?

  • Výběh

Vodní drůbež a voda patří k sobě. Pokud plánujete velký chov, bez rybníku nebo jiné vodní plochy to nepůjde. Voda je pro některé ptáci z řádu vrubozobých klíčovou součástí ke shánění potravy nebo například k rozmnožování.

Mnoho ptáků se sice již adaptovalo na život na souši, ale ani zde to bez vody zcela nejde. Pro zdraví a spokojenost kachen a hus se hodí dát jim možnost smočit křídla alespoň v malém zahradním jezírku či v nádrži s vodou. Voda je pro kachny a husy základním předpokladem k úspěšnému páření. Pokud tedy toužíte po malých kachničkách a housátkách, je nutné zajistit, aby pohlavní akt měl kde proběhnout.

Opravdu důležité je, aby byl výběh velký a zvířata se v něm mohla volně pohybovat. Vodní ptáci mají tendenci “rochnit” se v blátě, a to vytvářejí ve velké míře zejména kolem napajedla nebo koupacího jezírka. Pokud se nechcete při pohybu na pozemku po kotníky brodit bahnem, umístěte ptactvu vodní prvek do nějakého vhodného koutku zahrady či dvora, kde svým vodním dováděním nebudou překážet.

Zvířata by také měla možnost se schovat na noc pod střechu. Nejde jen o ochranu před rozmary počasí, ale zejména před predátory. Na vodní drůbeži si rády pochutnají lišky, lasičky, ale i dravci Pohodlný kurník s hnízdišti, kde mohou kachny a husy nerušeně a v bezpečí naklást vejce je při chovu vodní drůbeže nutností a zasíťovaná voliéra pro venkovní výběh také není na škodu.

Důležitý je také dostatek vody k pití a kvalitní strava.

O venkovních voliérách jsem sepsal své zkušenosti do článku Kdy přestěhovat ptactvo do venkovní voliéry a jak ji zabezpečit.  Mohlo by se vám to hodit, pokud chcete ptákům zajistit komfortní a bezpečné bydlení.

  • Potrava

Vodní drůbež je velmi často shánčlivá a dokáže si část potravy zajistit sama. Drobný hmyz nebo tráva jsou dobrým základem zdravého jídelníčku, ale plnohodnotnou celodenní stravu to při vší snaze pokryje jen stěží. 

Pro vodní drůbež jsou nejlepší formou krmiva jadrná a krmné směsi pro kachny a husy nebo šrot. 

Ptákům můžete krmivo namíchat podle jejich specifických potřeb i z jednotlivých krmných surovin jako jsou například krmná pšenice, ječmen nebo kukuřice.

Nezapomeňte přidat také na grit, který pomáhá drůbeži s trávením. Do výběhu můžete ptákům nasypat jemný písek nebo drobné kamínky a nechat je, ať si sami dle potřeby nadávkují množství, které bude pro jejich trávení optimální.

A ačkoliv to určitě jako potenciální chovatel víte, tak si na tomto místě neodpustím apelovat na to, aby se vodní drůbež v žádném případě nekrmila zbytky zpracovaného jídla z domácnosti nebo starým pečivem. Nejenže to ptákům vůbec nesvědčí, ale s velkou pravděpodobností byste si podobným nerozumným nápadem celý chov velmi brzy zlikvidovali. 

Ostatně o krmení venkovního ptactva jsem se rozepsal už v článku Jak a čím dokrmovat venkovní ptactvo a na co si dát pozor, tak si zásady správně sestaveného ptačího jídelníčku můžete připomenout! 

  • Častá onemocnění

U ptáků je největším strašákem v posledních letech ptačí chřipka, kterou šíří divoce žijící zvířata. Ptačí chřipka mutuje a pokud se v chovu objeví, je to velmi špatná zpráva. Jde o virové onemocnění s podobnými příznaky, jako má lidská chřipka - zvířata jsou apatická, odmítají jíst, mohou mít dýchací obtíže a neobvykle načepýřené peří.

Pokud dojde k úhynu je nutné neprodleně informovat místní hygienickou stanici, která určí další kroky.

Ochranou před ptačí chřipkou je zastřešení výběhů a voliér a eliminace kontaktu ptáků s ptáky žijícími volně. Důležité je také udržovat pořádek, neboť viry ptačí chřipky se šíří trusem. Při kontaktu s ptákem, který by mohl být nakažený používejte vždy vhodné ochranné pomůcky.

Velmi nepříjemnou záležitostí je pro chovatele vodní drůbeže i tzv. Markova choroba: Toto virové onemocnění postihuje kura domácího a vodní drůbež. Je způsobeno viry z čeledi Herpesviridae. Projevuje se nádorovými změnami na vnitřních orgánech a kůži.

Jakmile se jednou v chovu Markova nemoc objeví, je obtížné se jí zbavit. Je to virové onemocnění, které se šíří vzduchem. Napadá většinou mladá, čerstvě vylíhlá kuřátka.

Proti Markově chorobě existuje očkování, ale je spíše dostupné pro velkochovy než pro malé chovatele.

Jaké druhy vodní drůbeže se chovají v ČR?

Kachny

Chov kachen v České republice má dlouhou tradici spojenou s venkovským hospodářstvím. Kachny jsou oblíbenými domácími zvířaty kvůli své schopnosti dobře se přizpůsobit okolním podmínkám, nenáročnosti a pro svou všeobecnou užitečnost. Jsou využívány nejen pro maso, ale i pro vajíčka a v minulosti i kvůli kvalitnímu peří.

Plemena kachen

Nejčastěji chovaným plemenem kachen nejen u nás, ale patrně i celosvětově jsou kachny pekingské. Tento druh se dále dělí na kachny pekingské americké, kachny pekingské německé a kachny pekingské kolmé.

Společné mají bílé peří a robustní stavbu těla. Chovají se zejména pro maso, které je jemné a velmi chutné. Nezanedbatelné je ale i možné využití peří či sádla.

Nevýhodou jejich chovu je to, že kachny pekingské nemají zachovaný pud sezení na vejcích, z toho důvodu je nutný odchov v umělé líhni.  

pekingska_kachna_kolma

 Zdroj: klubvodnidrubeze.estranky.cz

Oblíbeným druhem kachny v České republice je i kachna saská. Jak název napovídá, byla vyšlechtěna na území Německa a skvěle se adaptovala na evropské klimatické podmínky. Je velmi vhodná pro ty, kteří s chovem začínají, protože jde o velmi nenáročné plemeno s velkými přírůstky. Maso má kachna saská údajně vůbec nejchutnější ze všech kachen. Na rozdíl od kachen pekingských má skořicové zbarvení, díky kterému se podobá kachně divoké.

Kachna saská potřebuje o něco více aktivního pohybu a tedy i větší výběh, kde se může volně pohybovat. Ideální je hejno, které obsahuje 1 samce na 3 - 4 samice. Ani zde kachna vejce sama nevysedí a je nutné postarat se o vylíhnutí mláďat v umělé líhni.

kachna_saska

Pokud na své zahradě řešíte v letní sezóně přemnožené slimáky, mohou vám kachny od tohoto problému pomoci. Skvělými likvidátory jsou především kachny čárkované a indičtí běžci.

Kachna čárkovaná je velmi temperamentní a celý den tráví pobíháním po výběhu a sháněním potravy. Jde spíše o menší typ kachny (váží 2 - 2,5 kg), ale má kvalitní maso a chovatelé se mohou těšit i z jejího netypického žíhaného zbarvení.

Pokud kachna na vejce sedne, bývá vzorným rodičem, ale sednutí není vždy pravidlem.

kachna-carkovana

Zdroj: klubvodnidrubeze.estranky.cz

Indičtí běžci jsou známí především díky netradičnímu tvaru těla, které připomíná láhev. Mají překvapivě chutná vejce a křehké jemné maso. Jak je z názvu patrné, tyhle kachny opravdu rády běhají a nutný je tedy velký výběh. Lze je snadno ochočit a mohou vás doprovázet na každém kroku.

Se sezením na vejcích to u běžců také není nikterak slavné. Spíše na kachnu nespoléhejte a raději vsaďte na jistotu a mláďata vylíhněte v umělém inkubátoru.

indicti_bezci

Pižmovka neboli kachna pižmová je zvláštní druh kachny, který má původ až v jižní Americe. Setkat se můžete i s označením kachna čínská,.Typické je pro ni bradavičnatá hlava bez peří. 

U pižmovek je také velmi značný rozdíl mezi kačenou a kačerem (pohlavní dimorfismus). Jejich dobrou vlastností je, že sedí na vejcích a o mláďata vzorně pečují. 

pizmovka

Plemen kachen je samozřejmě mnohem více. Některá jsou v ČR vzácnosti a s některými se setkáte jen u chovatelů, kteří je chovají pro zajímavost nebo pro okrasu. Jmenujme například kachnu smaragdovou, kachnu overberžskou nebo kachny kampbellky

Detailní info k jednotlivým druhům najdete na webu Klubu chovatelů vodní drůbeže.

Husy

Husy jsou proti kachnám o něco větší a jejich chov má svá specifika. Patří mezi ptáky, kteří jsou poměrně hluční. S tím je nutné počítat a vzít v úvahu, zda náš chov nebude trnem v oku sousedům. 

Husy jsou také hodně teritoriální, hlídají si svůj prostor a v některých případech mohou být i agresivní (např. při sezení na vejcích). Někdy se chovají jako hlídací psi a na váš pozemek jen tak někoho nepustí. Jsou ale i věrnými a zábavnými společníky.

Plemena hus

Víte, že máme národní plemeno husy? Jmenuje se husa česká a jde o velmi houževnaté a nenáročné plemeno. Poznáte ji díky sněhově bílému peří, jasně oranžovému zobáku a světle modrým očím. Krásně vypadá i husa česká chocholatá.

Husy české mají výborné, šťavnaté maso a kvalitní prachové peří s perfektními termoizolačními vlastnostmi. 

Návrh bez názvu (5)

Zdroj: ksz.agrobiologie.cz

Podobnými vlastnostmi se může pyšnit i husa slovenská. Má také typicky bílé zbarvení a může vážit až 8 kg. Je zcela uzpůsobená na slovenské klimatické podmínky a pokud má dostatek trávy ve výběhu, je velmi nenáročná na chov. 

husa_slovenska

Překvapením pro vás možná bude fakt, že husa slovenská není slovenské národní plemeno. Tím je husa suchovská. Ta je na první pohled rozpoznatelná zejména díky svému zbarvení. Oficiální název barvy peří hus suchovských zní rodobarvá. Houseři jsou zpravidla o něco světlejší než husy. Ani toto plemeno není příliš náročné na chov.

9074-husy-suchovske_16387961306582 (2)

Zdroj: ifauna.cz

Pokud se trošku vzdálíme z Čech i Slovenska a rozhlédneme se po plemenech, které mají svůj původ v zahraničí, pak nemůžeme opomenout husy tuluské.

Ty jsou typické nejen pro svou unikátní stavbu těla, ale i pro svá velká játra, která v minulosti byla využívána pro výrobu paštiky. V současné době se od jejich vykrmování pro tyto účely ve velkém upouští.

Tuluské husy jsou také považovány za nejkrásnější plemeno hus vůbec. Mají výrazně silný krk, dvojitý podbřišek a široký trup. Jsou spíše klidné a nekonfliktní. Lepší je chovat je odděleně od ostatních druhů hus nebo samostatně. 

Co se týče vajec, tak husy tuluské nejsou spolehlivými matkami. Raději vemte líhnutí do svých rukou a housata vylíhněte za pomoci inkubátoru.

husy_tuluske

Zdroj: chovzvirat.cz

Favoritem některých chovatelů mohou být i husy pomořanské, které se standardně chovají ve třech barevných variantách - bílé, šedé a strakaté. Nejenže jsou ozdobou každé zahrady či dvora, ale navíc jsou zdrojem kvalitního a chutného masa. Houseři mohou vážit až 8 kg.

Zdroj: commons.wikimedia.org

Vybrali jste mezi zástupci vodní drůbeže svého favorita? Držíme palce, ať se vám chov kachen a hus daří a ať se na jaře můžete těšit z nových přírůstků!

Zajímají vás i další druhy ptáků? Podívejte se i na články o agapornisech, o kanárcích nebo o astrildovitých.

Mohlo by vás také zajímat:

Chov vodní drůbeže je plný zajímavostí a určitě se k tomuto tématu v některém z článků na mém blogu zase dostanu. Dejte mi vědět do emailu info@proptaky.cz nebo do zpráv na Facebooku, co by vás zajímalo nebo co vám na e-shopu pro chov vodní drůbeže chybí.