Jak na netradiční krmítka pro ptáčky aneb udělej si sám a líp

Udělejte radost sobě i těm odvážným, kteří nemohou odletět do teplých krajin. Naplňte si krmítka nebo vytvořte netradiční, efektivní a přitom 100% recyklovatelné lojové koule nebo ozdobená jablíčka.

 

Krmítka pro ptáky jsou dnes naštěstí běžnou součástí zahrad i okenních parapetů v bytech, někdy dokonce i obecných parků. Pomáhají ptákům přečkat dlouhou zimu a radost lidem, když můžou čiperné opeřence pozorovat. Pokud jste tedy rozhodnutí vytvořit si vlastní krmítko/ závěsné koule, dbejte na několik zásad, které jsou pro jejich funkčnost velmi důležité.

Zásady krmítek: 

  1. Dostatečný prostor pro více jedinců
  2. Popřípadě dostatečný prostor pro větší druhy
  3. Bezpečné umístění a upevnění
  4. Vybraná strava, která ptákům nemůže uškodit

 

Dostatečný prostor pro více jedinců

Tato zásada je hlavně pro ty, kteří chtějí využít již předem hotových dřevěných krmítek. Nicméně pokud zhotovujete vlastní, nezapomínejte na něj (platí o pro druhý bod). Jestliže jste se rozhodli pro vlastní krmné směsi, které následně budete věšet na stromy, volte i v tomto případě větší velikosti pro pohodlí ptáčků.

Bezpečné umístění a upevnění

Určitě nemusím zmiňovat, že ptáci se v těchto zimních obdobích musí potýkat s nejedním predátorem. Krmítko tedy umístěte tak, aby pro lovce bylo co nejobtížnější se k ptákům dostat. 

Pozor si dávejte i při věšení lojových koulí a vyhněte se místu, kde celý den budou na přímém sluníčku. To je i v zimních měsících silné natolik, že by mohlo kouli roztopit. 

 

Vybraná strava, která ptákům nemůže uškodit

V neposlední řadě se zaměřte na to, co ptáčkům ve vašem krmítkovém menu nabízíte, abyste jim zbytečně neublížili (více v našem článku):

 

ANO

  • slunečnicová, lněná, konopná, řepková, maková, tykvová semena, proso, kukuřice
  • zrní
  • semena plevelů, trvalek, letniček a trav (bodlák, lopuch, jitrocel, ostálka, štětka, divizna, echinacea, pelyněk)
  • jádra lískových, burských a vlašských oříšků
  • smrkové šišky
  • bobule hlohu, hlohyně, skalníku, růže svraskalé a šípkové, trnky, jeřábu, pámelníku, ptačího zobu, brslenu apod.
  • sušené ovoce (švestky, meruňky, rozinky, křížaly)
  • čerstvé ovoce a zelenina (kousky hrušek, jablek, strouhaná mrkev)
  • ovesné vločky, piškoty, drobky suchého chleba a housky
  • lůj, škvarky, kousky vařeného i syrového masa, okoralé části sýru

 

NE

Lidská nezodpovědnost může ptákům přivodit velké zažívací potíže, často končící smrtí. Na krmítku se nesmí objevit:

  • hnijící, plesnivá či jinak zkažená potrava
  • solené produkty (pozor dáváme u pečiva a oříšků!)
  • oříšky v čokoládě
  • chemicky upravované nebo cukrované sušené ovoce
  • těstoviny
  • uzeniny
  • přepalované sádlo

 

Nezapomeňte potravu pravidelně doplňovat, aby bylo na vašem krmítku hodně živo. Poznáte všechny ptáky, kteří vás navštíví? 

 Akce Krmítka, kterou organizuje Česká společnost ornitologická, ukázala, že průměrně během hodiny ke krmítku přiletí 32 ptáků, v šesti druzích. Z výsledků vyplývá, že na krmítka nejčastěji usedají sýkory koňadry, vrabci, ti polní i domácí, sýkory modřinky nebo kos černý. Pořadí druhů si můžete prohlédnout zde a k příštímu sčítání se můžete přidat i vy.

 

Můj tip: Pítko by mělo být nevyhnutelnou součástí krmítek. Dávejte je tedy všude, kde je to jen možné.

 

DIY ozdoby:

V současnosti se řeší i ekologická stránka věci, proto si můžeme ukázat hned několik možností krmení, po kterém zbyde pouze snadno-rozložitelný nebo přírodní odpad. 

 

Skořápková hostina

Skořápky ořechů (kokosového nejlépe), jsou skvělým způsobem, jak ptáčkům dopřát skvělou hostinu a navíc neznečistit přírodu. 

Připravte si:

vydlabaný kokosový ořech (½) nebo ovoce - například pomeranč

směs toho správného pro ptáky (viz výše)

lůj nebo neosolené sádlo

Vše smíchejte a nalijte do vydlabaného ,,obalu”. Ten následně umístěte dle mých pokynů na jeden ze stromů či keřů a čekejte, jak si ptáci budou pochutnávat. 

 

Extra tip: Do této směsi je možné namočit i borové nebo smrkové šišky a vytvoříte tak minikrmítka, po kterých se ptákům perfektně šplhá.

 

Jablíčkové koule

Pokud vám zbyla lojová směs, určitě ji nevyhazujte. Využijte jedno z jablek, co jste nevyužili na vánoční štrůdl, do vnitřku vlijte lojovou směs a do jablka můžete nasázet jako bonus například slunečnicová semínka. Ptáčci tak dostanou od každého trochu.

Proutěné, jedlé ozdoby

Další možností, jak vykouzlit plně recyklovatelné krmítko může být i proutěná ozdoba. Větvičky stromů spleťte dohromady, popřípadě svažte provázkem. Mezi ně pak následně vpleťte větvičky šípků, napíchejte na ně sušené ovoce nebo přidejte napíchané miniverze lojových koulí.

 

U nás lze zakoupit přímo speciální míchané směsi pro zimní krmení ptáků, sypké či v podobě praktických lojových koulí, které lze zavěsit i jinam, než do krmítka. Opatrně však při jejich výběru - lojové koule v  klasické síťce mají sice mnoho plusů, bohužel se neobratným jedincům můžou stát i malým mínusem. Zachycený pařátek je semtam jedním z nešvarů klasické ptačí zimy. Proto dbejme na to, abychom krmítka minimálně častěji kontrolovali a neobratné obratlovce vysvobodili včas. 

 

Hledáte inspiraci na další laskominy, které můžete papouškům připravit? Prozkoumejte návody na lojové koule, na domácí sušenky nebo na papouščí nanuk či chutné hrudky a tyčinky. Kromě toho můžete papouškům vyrobit bezpečné a zábavné hračky, jako například houpačky nebo závěsné zvonky. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích