Kanáři od A do Z

Malí, krásně barevní a nádherně zpívající ptáci! Řeč je o kanárcích, kteří se řadí mezi nejoblíbenější druhy drobných exotických ptáků. Pokud se i vy chcete do jejich chovu pustit, ale nevíte, jak na to a kde začít, jste tady správně. Nejen, že se dozvíte spoustu informací o druzích kanárů, ale zaměříme se i na jejich správný chov. Vzhledem k jejich nízké náročnosti to zvládne úplně každý. 

Víte, že název Kanárských ostrovů není odvozen od kanárků, ale naopak?

Nejdříve vám povím jednu zajímavost, která se s tímto druhem ptáka pojí. Kanárci pocházejí z Kanárských ostrovů, ale pojmenování zmíněného souostroví nepramení z názvu tohoto druhu ptáka, jak se možná může zdát. Legenda praví, že všechny ostrovy, které se řadí do Kanárských ostrovů, hlídali v minulosti obrovští psi. Pes se latinsky řekne canis a právě z tohoto slova pravděpodobně název území vznikl. Až později, kdy se pojmenovávaly druhy živočichů, které v této lokalitě žily, přišla řada na kanárky, kterým dali jméno podle již pojmenovaných Kanárských ostrovů. 

Kanárci se do Evropy z Kanárských ostrovů dostali až díky cestám Španělů asi v 15. století. Divocí kanáři byli původně zelení nebo žlutí s tmavým žíhání a teprve po zásazích chovatelů se začali objevovat v různých barevných variantách. 

jelle-taman-60WkGpWyadY-unsplash

Budoucí chovatelé mohou vybírat ze čtyř skupin kanárů

Kanáři barevní

Jak již název napovídá, u kanárů barevných se zejména na výstavách hodnotí jejich barva. Existuje více než 400 různých mutací a není jednoduché se v nich vyznat. Pro jednodušší orientaci se dále třídí na dvě skupiny:

  • Melaninoví, kteří obsahují původní pigment melanin (sem se řadí hlavně černá a hnědá, ale můžou být i světlejší odstíny – tedy zeslabený černý a hnědý melanin).
  • Lipochromoví, kteří mají pouze lipochrom a neobsahují melanin (sem patří většina světlých barev jako žlutá, oranžová, bílá, červená…).

Kanáři zpěvní

U kanárů zpěvných rozlišujeme čtyři plemena, která jsou pojmenována podle místa, kde byli ptáci šlechtěni a také podle typu zpěvu. Existují belgičtí bubláci, harčtí nebo španělští kanáři a zpěvní barevní kanáři. 

Nemohu vynechat další zajímavost týkající se harckého kanára, který se vyznačuje dutě znějícím a hlubokým zpěvem. Název plemene je odvozený od německého pohoří Harc, kde se kdysi velká část obyvatelstva živila hornictvím. A právě každý správný horník musel mít svého kanárka, který ho při práci v dole svým chováním upozorňoval na hrozící nebezpečí spojené s koncentrací důlních plynů. Kanáři tedy chránili své majitele, ale zajišťovali také jejich obživu. Vždy na podzim totiž Harc navštěvovaly zástupy obchodníků, kteří od místních vykupovali statisíce kanárů.

Kanáři postavoví

I kanáři postavoví se vyskytují v několika plemenech, které se nazývají podle tvaru postavy nebo opeření. Rozlišujeme kanáry kadeřavé, postojové, postavové, chocholaté a postavové kreslené.

Kříženci

U kříženců existují tři skupiny, a tedy kříženci mezi evropskými ptáky, mezi exotickými ptáky a mezi kanárem a jiným ptákem. Účelem chovu kříženců je vytvořit nový typ, který bude hezký zbarvený a celkově pěkný na pohled. 

Obecně se sice kanáři dobře snášejí i s jinými druhy ptáků, ale je lepší je nechovat s pěnkavovitými druhy, aby se nezkřížili. Jejich potomstvo totiž bývá většinou neplodné.

Kanárek

Jak na chov Kanárů?

Už víme, jaké skupiny a plemena kanárů existují a nyní se zaměříme na jejich správný chov. Krok po kroku vám prozradím všechny důležité prvky.

  • KlecKanáři jsou nenároční a můžete je chovat i v menších klecích nebo ve voliérách. Pro párek kanárů je ideální klec o rozměrech asi 50 x 40 x 40 cm. Kanáři preferují otevřená hnízda, která si vystelou například vlákny sisalu nebo krátce nastříhaným bavlněným vláknem.
  • Krmivo – Aby byli kanáři vitální v létě i zimě, je vhodné je krmit speciální směsí pro kanáry. Kromě zrní je ale dobré jim nabízet i ovoce, zeleninu i zelené části rostlin. Rádi si pochutnají například na jablku, hrušce, melounu, okurce, mrkvi, šťovíku nebo na květech a listech pampelišky. Zejména pak v období hnízdění velmi ocení vaječnou míchanici a klíčené zrní. Nezapomeňte na sépiovou kost, aby nedošlo ke ztrátě vápníku.
  • Klima – Díky tomu, že kanáři pocházejí z Evropy, jsou zvyklí na místní podnebí a jsou velmi otužilí. Můžete je tedy chovat celoročně venku. Je ale dobré myslet na nějaké místo ve voliéře nebo kleci, které bude dostatečně chráněné před větrem a deštěm.  
  • Počet kanárů v jedné kleci nebo voliéře – V zásadě není dobré chovat více samců najednou. Vždy jen jednoho a němu pak přidat až pět samic. Optimální jsou dvě až tři samice, aby na ně samec stačil. Samice se mezi sebou normálně neperou, spor může nastat jen o místo ke hnízdění nebo o materiál ke stavbě hnízda. 

Můj tip: Pokud samička vylíhla vajíčka a sedí na nich, ale sameček ji neustále ruší nebo dokonce ničí vajíčka, zakročte! V tomto případě je lepší samečka odstavit a k samičce ho vrátit až po vylíhnutí mladých, aby ji pak pomohl s krmením.

Chcete se o ptačích druzích dozvědět více? Přečtěte si článek o agapornis nebo o astrildovitých. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích

Mohlo by vás také zajímat: