Krmte své papoušky různorodě: Dopřejte jim sušený hmyz, zamilují si vás!

Myslíte si, že je krmení hmyzem vhodné pouze pro hmyzožravé ptactvo? Vyvedu vás z omylu. Hmyz se totiž může podávat kompletně ptákům, od drůbeže až právě po samotné papoušky. Proč by se i tato složka měla do stravy papoušků zahrnout? A je určité období v jejich životě, kdy bychom ji obzvláště neměli vynechávat? 

Možná je to pro vás novinkou, nebo jste se s touhle informací setkali už dávno - tak či onak bych se v dnešním článku rád pobavil o krmení papoušků sušeným hmyzem. Pro někoho totiž může být překvapením, že se nepodává jen hmyzožravým ptákům. Naopak je vhodné podávat ho ptákům všeho druhu. Proč?

432_moucny-cerv

Proč ptactvo dokrmovat hmyzem?

Jako všechna zvířata i ptáci jsou od pradávna zvyklí na život v přírodě. K jejich přirozenému prostředí jsou tak uzpůsobeny i jejich běžné stravovací návyky. Kromě různých semínek, zrníček a ovoce, se normálně dostali i k různým červům a ostatnímu hmyzu, který jim do těla dodával potřebné bílkoviny a funguje jako přirozený zdroj vitamínů, minerálů a stopových prvků. Je tedy jasné, že bychom na tohle měli myslet i při domácím chovu našich ptačích mazlíčků, a dopřát jim takovou potravu, jaké by se jim dostalo, kdyby žili ve svém přirozeném prostředí.

I při chovu venkovního ptactva je tahle složka ve stravě hodně důležitá. Ptáci se k ní sice v přírodě běžně dostanou sami, ale jelikož hmyzu za posledních 30 let razantně ubylo, je tahle úloha na nás. 

Hmyz jako kompletní krmení

Jako ve většině případů i tady platí, že nic se nemá přehánět. A proto mějte na paměti, že hmyzem nesmíme zcela nahrazovat běžnou stravu. Naopak výborně funguje jako doplněk stravy. Zvlášť třeba takoví sušení mouční červi, kteří jsou velmi vhodný zdroj vitamínů a bílkovin, pak skvěle fungují i jako pamlsek či odměna - jsou totiž pro papoušky opravdovou pochoutkou. Já například krmím hmyzem své zlaté bažanty, kteří ho doslova zbožňují. Zkuste to taky!

Papousek s housenkouKdy hmyz papouškům podávat?

Vhodná doba, kdy začít papouška krmit hmyzem je - budete možná překvapení - celoročně. Ale obzvláště pak v období hnízdění a po vylíhnutí mláďat je pro ptáky tento druh stravy opravdu důležitý. Někteří ptáci dokonce krmí svá mláďata pouze hmyzem, který je pro jejich správnou výživu skoro nepostradatelný. Ze zkušeností chovatelů má zakrmování hmyzem pozitivní vliv i na růst mláďat a na jejich celkové zdraví. 

Postupem času

Někteří papoušci se můžou po hmyzu, obzvláště po zmíněných moučných červech, jak se říká, utlouct a pouští se do nich s obrovskou chutí. Může se však stát, že zpočátku si váš papoušek bude muset přivyknout na tenhle nový druh stravy. A tak mu dejte čas a trpělivost. Podávejte hmyz s běžnou stravou nebo kdykoliv během dne v určitém množství jako pamlskem. Uvidíte, že si na to časem zvyknou a budou vám za tyto dobrůtky zobat z ruky. Doslova! 

Chcete své ptáky krmit opravdu různorodě? Dopřejte jim kromě sušeného hmyzu i naklíčené zrní nebo je naučte jíst ovoce a zeleninu. Mezi klasičtější ptačí krmení pak patří senegalské proso nebo třeba slunečnice. Velký pozor byste si měli dát na krmení andulek, které pro správné trávení vyžadují pestrou a rozmanitou stravu. No a pokud chcete v zimních měsících dokrmovat venkovní ptáky, přečtěte si článek o tom, jak jim dokrmováním neublížit nebo čím je dokrmovat a na co si dát pozor.  

Mohlo by vás také zajímat:

Krmíte své papoušky hmyzem? A jak ho svým ptačím kamarádům podáváte - živý, mražený nebo sušený? Napište mi své zkušenosti do komentářů na Facebooku. Zjistili jste díky článku něco nového? Budu rád, když ho budete sdílet a podělíte se o něj i s dalšími chovateli.