Koupání papoušků - horor nebo příjemná kratochvíle, kterou si užijete společně?

Pro papoušky je pravidelné koupání stejně důležité jako pro lidi. Jak na to, aby si papoušci na koupání zvykli a aby se na něj těšili?

Koupání papoušků - horor nebo příjemná kratochvíle, kterou si užijete společně?Většina papoušků pochází z oblastí deštných pralesů, proto je pro ně pobyt ve vlhkém prostředí přirozený. Jako chovatelé bychom se měli snažit alespoň malinko jim pobyt v jejich přirozeném prostředí napodobit, aby se u nás opeřenci cítili jako doma.

Koupání je pro papoušky nejen přirozené, ale i zdravé. Pomocí koupele se zbavují odumřelých kožních buněk i pouzder, ze kterých jim vyrůstají nová brka. Je to tedy vlastně takový ptačí peeling. Kromě jiného se samozřejmě ptáci pomocí vody zbavují prachu, nečistot i mastnoty, které se jim v peří usazují.

Jak s koupáním papoušků začít?

Důležité je, abychom ze začátku postupovali s citem a ptáka do pod vodu nenutili násilím. Opravdu špatným postupem by bylo papouška polévat či nuceně držet ve vodě. Pro ptáky jsou vodní hrátky zábavou, jen se při nich musí cítit v bezpečí.

Nejlepší je začínat s kontaktem s vodou již v raném věku. U větších druhů papoušků jako jsou žako, ara či kakadu můžete začít s pomalým koupáním mláďat od 6 měsíců, u ostatních druhů začněte pozvolna zhruba ve 2 - 3 měsících. Mladé papoušky není potřeba koupat často, spíše jde o to, aby si na vodu zvykli.

Koupání papoušků - horor nebo příjemná kratochvíle, kterou si užijete společně?

Dobrým trikem, jak papoušky seznámit s vodou a ukázat jim, že se není čeho bát, je nechat je při výletu z klece prozkoumat mísu s vodou. Vyzkoušejte různé typy misek (barvy, materiály, hloubku), abyste zjistili, kterou mísu si papoušek oblíbí nejvíce. Kolem téhle misky nasypejte oblíbená zrníčka nebo dejte do vody kousky ovoce. Některým papouškům také pomůže, pokud do roky ponoříte dlaň a oni si po vaší ruce mohou do vody pozvolna sestoupit.

Jakmile se papoušek odváží k samostatné koupeli, voda již přestala být nepřítelem a vy máte téměř vyhráno.

V čem papouška koupat?

  • Koupelna v kleci 

 Koupání papoušků - horor nebo příjemná kratochvíle, kterou si užijete společně?

Kromě obyčejné misky či lavoru s vodou jsou jednou z možností pro koupel menších druhů papoušků koupelny či koupací misky do klece. Papoušek si do nich může vlézt dle potřeby a dopřát si tak osvěžení kdykoliv zrovna chce. Pozor ovšem na to, aby koupátko bylo chytře umístěné a nedocházelo při jeho používání ke zmáčení zrní. To by totiž mohlo nabobtnat a způsobit ptákům zdravotní potíže. Dbejte také na to, abyste po každé koupeli vyměnili podestýlku, kde by voda také mohla způsobit nežádoucí množení bakterií či plísní.

Vodu po každém koupání vyměňte nebo koupátko do klece umisťujte jen pokud je ptačí koupání žádoucí.

Pomůcky pro koupání papoušků seženete samozřejmě i na Proptáky.cz.

  • Rozprašovač

Jemným a ohleduplným způsobem, jak papouška navlhčit, ale nevyděsit, je klasický rozprašovač na květiny. Rozprašovač vytváří lehkou mlhu, která papouška příjemně osvěží. Nikdy mu nestříkejte přímo do očí nebo do oblasti ozobí. Raději namiřte proud rozprašovače trošku nad papouška. 

Koupání za pomocí rozprašovače je vhodné zejména u plachých ptáků, kteří klasické způsoby koupele nevyhledávají. K tomu, aby se ptáci rozprašovače nebáli, můžete přispět tím, že nádoba na vodu nebude v křiklavé barvě a v klidu necháte rozprašovač papouškem prozkoumat.

  • Tekoucí voda

Někteří odvážní zástupci papouščího druhu dávají místo klidné stojaté vodě přednost vodě tekoucí. Největší radost jim tak uděláte, pokud dopřejete sprchu pod tekoucím proudem vody například ve dřezu či v umyvadle.

Uvidíte, že po čase se pták pod proudem vody začne doslova rochnit a roztahovat křídla, aby se mu voda dostala i pod křídla a na boky. Pohled na papoušcí koupel je často velmi legrační, proto si papouščí hygienu užijete i vy!

Existují i chovatelé, kteří si své opeřené miláčky berou s sebou do sprchy. To je skvělá možnost zejména pro velké druhy papoušků, kteří zde budou mít dostatek prostoru pro roztažení křídel.

I zde ovšem platí, že je nutné postupovat mimořádně opatrně a spíše dbát na individuální potřeby ptáka. Pro sprchování papouška volte spíše chladnější vodu a mírnější proud a délku koupele raději nepřehánějte. 

Tipy na to, jak papoušky osvěžit v parném létě najdete v článku Léto jako hrozba pro papoušky: Jak je chránit před horkem?

  • Další možnost

Samozřejmě, že kromě výše uvedených způsobů koupele existuje i nespočet dalších variant, jak a v čem papoušky koupat. Někdo napouští ptákům vodu do vany, někdo do kýble, někteří chovatelé instalují do venkovních voliér mlžítka, která ptákům žijícím venku v pravidelných intervalech dopřávají příjemné osvěžení. 

Koupání papoušků - horor nebo příjemná kratochvíle, kterou si užijete společně?

Důležité je vždy myslet na zásady, které by pro koupel papoušků měly bez výjimek platit:

Všeobecné zásady pro koupel opeřenců

  • Voda by nikdy neměla být příliš horká, ani příliš studená. Nesmí dojít k teplotnímu šoku. Na to si dejte pozor obzvlášť u ptáků ve venkovních voliérách v letních měsících.
  • Pokud ptáky koupete v zimě, přizpůsobte tomu teplotu v místnosti a trošku přitopte, ať papoušek rychleji oschne. V místnosti, kde se pták koupe nesmí být průvan - ten by mohl být pro papouška fatální.
  • Koupání papoušků nikdy neprovádějte v největším horku. V letních měsících volte raději chladnější odpoledne či podvečer, ale čas stanovte tak, aby papoušek stihl zcela oschnout, než se odebere ke spánku.
  • Pro koupání používejte pouze obyčejnou vodu. Není nutné papoušky šamponovat, ani do koupele přidávat jakoukoliv kosmetiku.
  • Koupání by nikdy nemělo být formou trestu. Nenuťte papouška do koupele, ani ho za trest nenamáčejte. Je to pro něj velmi stresující a velmi pravděpodobně už ho ke koupeli nenamotivujete.
  • Koupání papoušků se doporučuje provádět 2 - 3 x týdně, v létě může být frekvenci i častější. Příliš časté koupele ale také nejsou pro ptáky příliš vhodné.
  • Myslete na to, že ptáci po namočení křídel takřka nemohou létat. Nenuťte je proto do nějaké výraznější pohybové aktivity. Nechte je v klidu oschnout na bidýlku.

 170815932_m

Zajímají vás další informace o tom, jak pečovat o zdraví vašich papoušků a dalších opeřenců? Nejdříve je důležité rozpoznat, že vašeho papouška něco trápí, může ho například ohrozit nedostatek vápníku nebo i nějaké předměty v domácnosti, před kterými je dobré papoušky chránit. Papouškovi je dobré pomoct s obrušováním drápků a zobáku, přes léto si dávat pozor na příliš velké horko a zbystřit při tom, když si papoušek škube peří.

Další zajímavé čtení:

 

Koupete papoušky nebo se zvykáním na vodu teprve začínáte? Doufám, že vám můj článek napověděl a že se nyní koupele ptactva stanou oblíbenou kratochvílí. Kdybyste cokoliv pro vaše opeřené miláčky potřebovali, určitě mi dejte vědět na email info@proptaky.cz nebo mi zavolejte na tel. +420 731 478 932.