10 neobvyklých ptačích miláčků, které můžete mít doma i vy

Jste vášnivým chovatelem a toužíte mít doma společníka, kterého jen tak někdo nemá? To v dnešní době není problém. Se zodpovědným přístupem a pečlivostí totiž můžete mít doma méně obvyklého opeřence, než je u běžného chovatele zvykem. V dnešním článku vám představím 10 unikátních ptačích miláčků, které můžete chovat doma i vy. A když si nakonec žádného z nich nepořídíte, slibuji vám alespoň extra podívanou. Tak pojďme na to!

Kakadu arový 

Nemůžu si pomoct a jako prvního zde musím zmínit kakadua arového, nebo taky kakadua palmového. Myslím, že i vás už na první pohled dostane svým černým zbarvením s nádechem do modra. To ale není jediné, co mě na něm nadchlo. Za zmínku totiž stojí jeho neopeřené křiklavě červené tváře, podle kterých poznáte nejen jeho zdravotní stav (blednutí signalizuje zhoršení), ale také to, že se rozzlobí (tváře zčernají). 

Opomenout nemůžu ani jeho stylovou chocholku, kterou by zahanbil většinu punkových nadšenců, a silný zobák (má největší zobák mezi všemi papoušky), díky kterému si dokáže poradit s rozlousknutím i velmi tvrdých skořápek ořechů.

Pokud jste zatoužili chovat tohohle krasavce, musím vám sdělit ještě několik podstatných bodů.

 Z hlediska chovu patří mezi náročnější jedince, a proto je taky poměrně vzácný. Potřebuje hlavně hodně prostornou voliéru a podobně tučnou stravu jako třeba arové. Není moc hlučný a má příjemný melodický hlas, který bude lahodit vašim uším. 

Méně příjemná je však jeho pořizovací cena. Ta se sice liší podle poddruhů, ale i tak se pod 250.000 Kč spíš nedostanete, což je z mého pohledu pro většinu chovatelů nereálná suma. Pokud na něj tedy nemáte peníze jako já, zatlačme společně slzu a pokochejme se alespoň fotkou. 

kakadu arovy

Zdroj obrázku

Eklektus různobarevný

Zato eklektusové už jsou mnohem cenově dostupnější. Pořízení tohoto pestrobarevného společníka vás vyjde zhruba na 10.000 Kč. Jsou poněkud menší, běžně dorůstají kolem 35 cm, ale i přesto vám rozhodně zaručí náramnou podívanou. Eklektus je určitě skvělou volbou, pokud s chovem ptactva teprve začínáte. Na první pohled vás možná zaujmou dva odlišně zbarvení jedinci vedle sebe. Jde o samce a samičku, o kterých si kvůli tolik odlišnému zbarvení vědci dlouho mysleli, že jde o dva úplně jiné druhy. Tak výrazný pohlavní dimorfismus není totiž u papoušků vůbec běžný.

Pro udržení dobré kondice mu totiž stačí prostorná klec a každodenní dostatek čisté vody, ovoce a zeleniny. A jelikož je to pták hodně aktivní a potřebuje být stále něčím zaměstnaný, rozhodně nešlápnete vedle, když mu jeho dlouhou chvíli zkrátíte nějakou hračkou

 

elektus

Zdroj obrázku

Křepelka čínská

Kam se hrabou koťátka, štěňátka a jiní roztomilí tvorečkové, když přijde na scénu křepelka čínská – nejmenší hrabavý pták na světě. Pro chov je hodně nenáročná, a tak je vhodná i pro začínající chovatele. Pořídit si ji navíc můžete jen za pár stovek korun.

Je mimořádně přizpůsobivá – můžete ji mít doma v nevytápěné místnosti, ale i venku pod krytým přístřeškem. Je náchylná pouze na extrémní podmínky, a tak ji nevystavujte dešti, sněhu, mrazu, horku, ani průvanu.

Křepelka čínská je nekonfliktní a hravě vyjde i s ostatními druhy ptactva. Pro ostatní ptáky však může být terčem, jelikož je opravdu malá a nijak extra průbojná. Zato je ale pořádný srdcař. Žije totiž monogamně - když si vyhlídne svého partnera, je pro ni prioritou do konce života. 

Osobně mi nejvíc zajímavé a i trochu úsměvné přijde to, že její kuřátka jsou po vylíhnutí velká asi jako čmelák

 

krepelka cinska

Zdroj obrázku

Kakadu růžový 

Jako čtvrtého do tohohle pestrého seznamu jsem vybral opět kakadua, tentokrát růžového. Mně osobně se líbí svým růžovo-šedým zbarvením, které není úplně obvyklé. Zamilujete si ho ale hlavně proto, že je velmi milým parťákem, který nemá rád samotu, a proto bude vyžadovat vaši společnost. Ať už ho budete chovat v bytě nebo venkovní voliéře, nemusíte se bát, že byste o něm nevěděli. Kakadu je totiž trošičku hlasitější a umí o sobě dát vědět. 

Pro jeho spokojenost mu stačí dostatek prostoru a pestrá strava v podobě směsí pro papoušky, zeleniny a v menší míře také ovoce.

Tohohle krasavce si můžete pořídit v ceně kolem 12.000 Kč.

 

Kakadu ruzovy

Zdroj obrázku

Ara vojenský

Arové obecně jsou u chovatelů velice oblíbeným druhem. S tím vojenským se však tak často nesetkáte, a to se také odráží na jeho pořizovací ceně, která je poněkud vyšší, okolo 40-70 tisíc korun. Zato vás však odmění svým majestátným vzhledem. V dospělosti totiž dorůstá až do 70-80 cm a váží kolem 1,2 kg. Já jsem z něj naprosto uchvácený, co na něj říkáte vy?

 

ara vojensky

Zdroj obrázku

Nestor kea

Pokud ale toužíte po opravdu zajímavém opeřenci, pak se vám nabízí nestor kea. Ten ale ocení spíše venkovní voliéru, má totiž rád chladnější prostředí. Jeho domovinou jsou totiž hory na Novém Zélandu.  S ostatními ptáky se moc nesnese, a proto bude lepší, když mu dopřejete dostatek místa, kde bude moct žít o samotě. Se stravou si však lámat hlavu nemusíte. Rád si zobne různých druhů ovoce a zeleniny, ale také slunečnice, ovsa nebo arašídů. Příležitostně si také rád pochutná na vařeném telecím mase. 

Pokud se na jeho chov už připravujete, postavte mu pořádně odolnou voliéru. Má nenechavý zobák a turistům, kteří na Novém Zélandu vyjeli na hory, občas rozebírá auta. Říká se o něm, že je to nejinteligentnější pták na světě, tvoří gangy a vymýšlí pasti, jak z projíždějících aut vytřískat trochu krmení

 

nestor kea

Zdroj obrázku

Tukan bělolící 

Už ve známém filmu Král džungle jste mohli vidět tukana obrovského, který se zde představil jako parťák do nepohody. Tento druh však cenově vychází poněkud draze. Mnohem dostupnější je tak tukan bělolící, kterého si můžete pořídit kolem 15 tisíc korun

Je velice inteligentní a dá se velmi dobře ochočit. Je poměrně tichý, zato velice aktivní a pohyblivý pták, se kterým se rozhodně nudit nebudete. Hlavní složkou jeho stravy by měly být různé druhy ovoce. Ocení ale i to, když mu do potravy čas od času přidáte i sušený hmyz, nebo moučné červy či cvrčky.

 

Ramphastos tukan belolici

Zdroj obrázku

Sýček obecný

Sýček vám sice nebude společníkem úplně na mazlení, zato však dokáže velice ocenit pocit bezpečí a bezpracné získávání potravy. V zajetí je tak tento pták více než spokojený. Živí se hlavně hmyzem, myšmi a drobnými ptáky. Pro chov mu musíte opatřit prostornou voliéru na stinném místě s dřevěnou budkou pro hnízdění a odpočinek. 

Cenově je docela dostupný, jeho cena se pohybuje kolem 5.000 Kč. K jeho pořízení však potřebujete patřičné povolení a doklady, protože je u nás považovaný za ohrožený druh. 

 

sycek obecny

Zdroj obrázku

Sojka obecná 

Ano, i sojku už dneska můžeme chovat doma. A ani bych se nedivil, když po tomto nádherně zbarveném ptákovi zatoužíte, je na něj totiž radost pohledět. Pokud sojku budete chovat od mládí, bude krotká, a tak si ji snadno dokážete i ochočit. Chov pro vás nebude nijak extra náročný na prostor ani potravu – je to všežravec. Nepohrdne hmyzem, ale ani ořechy, obilím či hrachem. 

Sojka je obdivuhodná hlavně tím, že dokáže imitovat různé zvuky. Pokud tedy máte doma kočku, nedivte se, když vám doma začne mňoukat i vaše sojka.

Cenově je také velmi dostupná, pořídit si ji můžete kolem 1.000 Kč, není však úplně jednoduché ji zde sehnat. 

 

sojka obecna

Zdroj obrázku

Straka obecná 

Jako posledním originálním kouskem k chovu jsem pro vás vybral straku. Straka je velice svérázný druh ptáka, je velmi vitální a její chov pro vás nebude extrémně náročný. Potřebuje jen dostatek prostoru. Jako potravu uvítá vše, co jí přijde pod zobák – je všežravec

I když to není mazlíček úplně na mazlení, vaše srdce si získá svým společenským cítěním. Je extrémně inteligentní a dokáže vycítit a odhadnout situaci, která se kolem ní odehrává. Je velice hyperaktivní, drzá, zvídavá, někdy až dokonce agresivní. Pokud vycítí, že vás něčím naštvala, dokáže se bavit pohledem na vás z bezpečné výšky.  A to, že krade pouze lesklé předměty, je spíše pověra. Ráda vám totiž schová jakýkoliv předmět, na kterém vidí, že vám na něm záleží. Pokud tedy hledáte společníka pro různé hry a velkou zábavu, straka se jím rozhodně stane. Její pořízení se cenově pohybuje asi kolem 500 Kč, stejně jako u sojky je však obtížnější ji sehnat.

straka obecna

Zdroj obrázku

To vám byla přehlídka, že? Uvažujete o pořízení některého z těchto unikátních opeřenců? Napište mi do zpráv nebo do komentářů na Facebooku. Pokud se vám dnešní článek líbil, sdílejte ho mezi své přátele, ať se taky pokochají nad krásami těchto ptačích miláčků.

 

Chcete se o ptačích druzích dozvědět více? Přečtěte si článek o agapornis, o kanárcích nebo o astrildovitých.

Mohlo by vás také zajímat: