Nenároční ptáci pro chovatele začátečníky: Astrildovití

Chystáte se na svého prvního papouška? Začněte malými krůčky. Pořiďte si nenáročný druh a postupně můžete svůj chov jen rozrůstat. Víte, jak se to říká: Spěchat se má pomalu. 

Nejdřív si povíme, kdo tito drobní ptáci vlastně jsou

Astrildovití jsou čeleď zahrnující drobné exotické ptactvo, jehož charakteristickým rysem je výrazné a pestré zbarvení peří. Proto je všichni tak hojně vyhledávají na domácí chov.  Jejich výskyt je v okolí oblastí jižní Asie, Afriky, Austrálie, na Indoaustralských ostrovech, v Nové Guineji a Mikronésii. Dělíme je jednoduše na tenkozobé, ti pocházejí z Afriky a tlustozobé: Ti se nejčastěji vyskytují v jižní Asii, Austrálii i Africe. Astrildovití ptáci žijí ve velkých hejnech, proto i v domácnostech se často chovají ve větším počtu.

Jak na chov

Je velice důležité, abychom věděli, jaké podmínky, potřeby a celkově vybavení budeme pro svého papouška potřebovat. Základní vybavení klece jako je sépiová kost, aby nedošlo ke ztrátě vápníku a kvalitní krmení. To už ani nemusíme zdůrazňovat. Ale specifické potřeby jako exotické zobání, teplotní podmínky nebo jiné vybavení, je už práce pro experta. Začněme tedy s něčím, kde si budete na 100 % jistí a nenaděláme žádnou paseku. A to jsou Astrildovití.

papousci

Co si předem rozmyslet?

I tihle prcci s sebou nesou velkou zodovědnost. Proto určitě zvažme, že pro vého nového mazlíčka (popřípadě celý chov) máme dostatek prostoru, financí a hlavně času. Ujistěme se, že víme vše o tom, co jim předem zajistit. Ale neplašme, jsou to opravdu přizpůsobiví a zvládnutelní ptáci. Proto je to s nimi určitě jednodušší než s exotickými giganty, jako je například jeden z nejznámějších druhů a králem papoušku: Ara.  

Náš tip: Díky svému vzrůstu se jedná o velmi plachý typ papoušků. Možnost, jak si jako chovatel vybudovat důvěru, je například nosit stejný plášť/ oděv, kdykoliv s nimi budeme manipulovat.

Nejlepší rady pro jednotlivé vybavení

  • Klec a ostatně i jiné vybavení vybíráme většinou i v rámci našich možností - prostory, finance atd. Nicméně pokud vám to možnosti dovolí, je ideální velikost jeden metr kubický. Následně záleží i na velikosti vašeho chovu. Klec o velikosti kubíku je vhodné rozdělit menšími zástěnami ze svařovaného pletiva tak, aby se mohli volně pohybovat. Hlavní letové dráhy by měly zůstat volné, ale je třeba vytvořit v tom prostoru klidnější zóny. Zároveň pták sedící na hnízdě se musí cítit v bezpečí, ale měl by vidět své co nejširší okolí. Což znamená umístit mu bydlo nejlépe tak, aby měl bezpečný přehled o ostatních kolem sebe. 
  • Žijí (jak se už zmiňovalo) v hejnech, a to opravdu početných. Ve zverimexu, Zoologické zahradě i jiných papouščích zařízeních/ farmách je proto vidíme ve velké kleci v nemalém počtu.
  • Potrava je lehce specifická, ale opět nenáročná. Astrildovití jsou drobní pěvci pocházející z tropického světa. Je to poměrně úzce specializovaná čeleď malých ptáků, která se živí z našeho pohledu tím nejpříhodnějším způsobem – jsou to trávožrouti. Hlavní složkou jejich potravy jsou travní semena. Tedy semena moučného typu. Semena olejnatá (například slunečnicová) v drtivé většině vůbec nepojídají.

astrildoviti

Travní směsi:

Náš tip: Misku s vodou je důležité opět umístit na dno klece, protože jejich koupací návyky a pitný režim je stejně jako sbírání potravy spjato se spodním patrem.

Chcete se o ptačích druzích dozvědět více? Přečtěte si článek o agapornis nebo o kanárcích.

Mohlo by vás také zajímat:

Pokud budete mít jakékoliv dotazy, neváhejte se na nás obrátit pro odbornou radu.