Slunečnice jako hodnotný zdroj tuků i živin a její nástrahy

Taky tak milujete pečivo se slunečnicovými semínky, nebo je rádi chroupete jen tak? Ptáci to mají úplně stejně! Pojďte si přečíst, proč je slunečnice tak dobrá a v jakém množství bychom ji měli svým opeřeným kamarádům servírovat.

Slunečnicová semínka pro zdraví

Podobně jako semena jiných rostlin se i ta slunečnicová mohou pyšnit obsahem mnoha prospěšných látek – najdete v nich cenný zdroj hořčíku, draslíku, zinku nebo železa. Dále také tělu prospívají vitamínem E, B3 a B6, obsahují také nenasycenou mastnou kyselinou linolenovou (součást skupiny tzv. omega-3 mastných kyselin) a cenné bílkoviny i sacharidy. V poslední době získává na popularitě, protože prvky v ní pomáhají bojovat proti civilizačním chorobám. U ptáků je to nejinak, ze slunečnice čerpají všechny tyto prospěšné látky stejně jako lidé. 

Slunečnice jako hodnotný zdroj tuků i živin a její nástrahy

Dostupná a levná

Další výhodou slunečnicových semínek je její dostupnost a nižší cena, např. oproti prosu. To se pěstuje hlavně v Číně, odkud se k nám také dováží a v případě výpadků dodávek jej budete shánět složitěji. Slunečnicová semínka koupíte bez problému prakticky kdykoli a kdekoli. Co je nejlepší, slunečnicí můžete krmit malé i velké ptáky, protože se po ní mohou utlouct snad všichni – kdo na zimu sype venkovním ptákům do krmítka, ví, že slunečnice bývá vyzobaná jako první.

Slunečnicová semínka koupíte bez problému prakticky kdykoli a kdekoli.

Pozor na ztloustnutí

Slunečnice sice obsahuje mnoho dobrého, ovšem je také dost tučná, proto bychom ptákům měli dopřávat tato semínka jen v rozumném množství, aby se nestalo, že budou trpět obezitou a s ní spojenými problémy se ztučněním jater, což stejně jako u člověka může vést k vážným, až život ohrožujícím stavům. Možná se vám ale stává, že váš pták ze směsi krmení vyzobe jen slunečnici a víc ho nezajímá – v takovém případě ho naučte, že jídlo se dávkuje, a pokud už dojedl, tak mu misku vezměte a vraťte mu ji zase po čase, aby si uvědomil hodnotu i ostatního zrní. Pokud slunečnicová semínka sypete venkovním ptákům do krmítek, je dobré ji zkombinovat třeba s ovesnými vločkami. Ty jsou velmi bohaté na vitamíny, minerální látky i bílkoviny, ale neobsahují tolik tuků, jako právě slunečnice. Hodně lidí kombinaci slunečnice a ovesných vloček pro ptáky volí i z toho důvodu, že se jedná o poměrně levnou variantu krmení. 

Pozor na ztloustnutí ze slunečnicových semínek

Slunečnice jako pamlsek

Pokud tedy víte, že váš ptačí kamarád slunečnici tuze rád, využijte toho při činnosti, kdy ho chcete něco naučit – semínko slunečnice mu nabídněte za odměnu při tréninku, určitě mu to bude stát za snahu!

Pokud máte doma větší množství slunečnicových semínek, zjistěte, jak je doma uchovávat tak, aby se do něj nedostali moli

 

Chcete své ptáky krmit různorodě? Dopřejte jim i sušený hmyz, naklíčené zrní nebo je naučte jíst ovoce a zeleninu. Mezi klasičtější ptačí krmení pak patří senegalské proso nebo třeba zmiňovaná slunečnice. Velký pozor byste si pak měli dát na krmení andulek, které pro správné trávení vyžadují pestrou a rozmanitou stravu. No a pokud chcete v zimních měsících dokrmovat venkovní ptáky, přečtěte si článek o tom, jak jim dokrmováním neublížit nebo čím je dokrmovat a na co si dát pozor. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.  

Mohlo by vás také zajímat:

 

Chtěli byste ptáčkům dopřát slunečnici, ale nevíte, který druh je ten nejvhodnější? Napište mi na info@proptaky.cz., rád vám s výběrem poradím.

 

Článek aktualizován 12. března 2024