Naučte ptáčky jíst ovoce a zeleninu - jak na to?

Myslíte si, že pro to, aby byl váš papoušek zdravý a v kondici mu stačí pouze nasypat směs zrníček a doplnit vodu? Velká chyba! Ptáci také ve svém jídelníčku potřebují vitamíny z ovoce a zeleniny. Poradíme vám, jak na to, aby si ptáci na čerstvé stravě pochutnávali s radostí. 

Jako dlouholetý chovatel exotického ptactva dobře vím, že papoušci umí být pěkně vybíraví a s výběrem vyvážené stravy se jim člověk občas nezavděčí. Naštěstí také vím, že i správné stravování se jako spoustu jiných věcí dá naučit. Zapotřebí je jen trpělivost a troška kreativity. I jídlo totiž může být pro papoušky zábava, když víte, jak na to.

Proč ptáci potřebují jíst zeleninu a ovoce?

Jídelníček papoušků se skládá jak ze suché složky, tedy ze semínek, zrníček a sušených přírodnin, tak i z čerstvých surovin, tedy z naklíčených obilovin a právě z ovoce a zeleniny. Jen při správné kombinaci těchto typů krmení dostanou ptáci do svého těla dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů

Zejména nedostatek vápníku může ptákům velmi zkomplikovat život. Co dělat pro to, aby k tomu nedošlo si přečtěte v článku „I vašeho papouška může ohrozit nedostatek vápníku. Jak tomu předcházet?

papousek_basti

I přesto, že existují krmné směsi s příměsí tělu prospěšných látek, je čerstvé ovoce a zelenina nejpřirozenějším způsobem, jak zajistit papouškům dlouhý a spokojený život. V některých případech ale lze ptákům vitamíny a důležité látky v přiměřené míře dodat i za pomoci speciálních doplňků stravy.

Jak zajistit ptákům imunitu a správný poměr živin v zimním období se dozvíte v článku na blogu.

Zelenina a ovoce? Děkuji, nechci!

Pro některé ptáky je ovoce a zelenina oblíbenou pochoutkou, takže zde není žádný problém s udržením pestrého stravování. Dost ptáků ale s konzumací čerstvých potravin zápasí.

Na vině může být strach z pestrých barev, které mohou některé plodiny mít. Například mrkev nebo mango mohou opravdu svou výrazně oranžovou barvou nahánět ptákům hrůzu, pokud se s nimi nikdy předtím nesetkali.

ovoce_pro_papousky

U ptáků také při odmítání tohoto typu stravy hraje roli to, že jim vadí mokrá a lepkavá konzistence ovoce a zeleniny. Dalším důvodem může také nedůvěra k novému typu stravy. To platí zejména, pokud se ptáci s čerstvým ovocem a zeleninou setkávají až v odrostlejším věku a nejsou na ni zvyklí od malička.

Hraní s jídlem povoleno

Všechny výše uvedené problémy s přijímáním čerstvé stravy lze řešit, ale stejně jako u jiných výchovných postupů  - s velmi klidným a pozvolným přístupem. Tak jako my, lidé, jsou i papoušci osobnosti a na každého z nich je třeba aplikovat trošku jinou strategii.

Obecně dobře funguje, pokud ptákům uděláte z krmení zábavu. Ovoce tedy můžete například napíchnout na špejli jako špíz a nechat papouška, ať si s ním pohraje. Určitě během hry i párkrát ochutná a třeba zjistí, že je to vlastně velká dobrota.

Oblíbenou hrou je taky schovávaná, kdy jim kousky ovoce či zeleniny schováte do proutěného klubíčka nebo pod oblíbenou směs zrní. Jednotlivé kousky lze také v zrníčkách obalit a takto naservírovat do misky.

Pokud je pták puštěný na volno, zkuste předním jíst ovoce a vychvalovat, jak moc je dobré a spokojeně mlaskat. Ptáci se rádi učí nápodobou a tuhle lahůdku, která páníčkovi tak moc chutná, si jistě ujít nenechají.

papousek_ji_ovoce

Vyzkoušet můžete i to, že se s ptáčkem budete o sousto přetahovat nebo vám na talíři „omylem” zůstane pěkný kousek nedojedeného ovoce a vy se zrovna otočíte zády, když se vám ho papoušek bude snažit ukrást.

Další tipy, jak ptákům udělat z krmení hru najdete v článku „Nanuk pro papouška nebo chutné kuličky? Vyrobte si doma zdravé ptačí mlsání!”.

Na co si dát při krmení papoušků ovocem a zeleninou pozor?

Jednotlivé způsoby učení na čerstvou stravu můžete vystřídat a přijít na to, co bude fungovat. Ovoce a zeleninu pak postupně přidávejte ke krmení, dokud se z této složky nestane samozřejmost. 

V ideálním případě by pták měl za den zkonzumovat až 3 různé druhy ovoce či zeleniny, ale pochopitelně ne celé, jen množství přiměřené jeho velikosti.

papousek_ji

Při tréninku zkuste obměňovat ovoce a zeleninu v různých barvách a také úpravách. Ovoce ptáci mohou konzumovat jak čerstvé, tak i rozmražené či sušené (to vždy pouze neslazené a nesířené!), zeleninu lze podávat samozřejmě čerstvou, sušenou ale i dušenou či vařenou.

Papoušci také milují naklíčená semínka. Víte jak na to? jestli ne, tak od toho je tu článek Klíč ke správnému klíčení zrní pro papoušky”.

Ptáci mohou konzumovat téměř veškeré běžně dostupné ovoce i zeleninu. Existuje však pár výjimek, na které je nezbytné při plánování jídelníčku myslet.

Papouškům nikdy nepodávejte:

  • avokádo;
  • cibuli;
  • fazole;
  • rebarboru;
  • syrové brambory;
  • citrusy;
  • česnek;
  • lilek.

Tyto druhy zeleniny by jim mohly velmi uškodit. Nezbytné je také myslet na to, abychom při krmení do ptáků nedostávali příliš mnoho sacharidů, proto volte raději vždy o něco více zeleniny než sladkého ovoce. Mezi nejsladší druhy patří mango, hroznové víno, třešně či banán. Tyto druhy ovoce by ptáci měli dostávat jen zcela výjimečně a spíše za odměnu.

 

Chcete své ptáky krmit různorodě? Dopřejte jim i sušený hmyz nebo naklíčené zrní. Mezi klasičtější ptačí krmení pak patří senegalské proso nebo třeba slunečnice. Velký pozor byste si pak měli dát na krmení andulek, které pro správné trávení vyžadují pestrou a rozmanitou stravu. No a pokud chcete v zimních měsících dokrmovat venkovní ptáky, přečtěte si článek o tom, jak jim dokrmováním neublížit nebo čím je dokrmovat a na co si dát pozor.  

Mohlo by vás také zajímat:

 

Řešíte i u vás doma problémy se skladbou krmiva u exotického ptactva nebo váš papoušek bez obtíží sní cokoliv mu naservírujete? Podělte se se mnou a komunitou chovatelů ptactva na FB stránce Proptaky.cz.