Tipy pro zdraví: Poznáte, že papouška něco trápí?

Papoušci, a celkově opeřenci, mají drobná tělíčka a jsou mnohem více náchylní, jak k okolním vlivům nebo špatné stravě, než třeba my - lidi. Je důležité na to myslet při jakékoliv změně v jejich chování. Pokud se totiž chovají neobvykle, neměli bychom to podceňovat, ba naopak – měli bychom to začít urychleně řešit s veterinářem. Jak poznat, že něco není v pořádku, a hlavně – jak se tomu vyvarovat, aby se to neopakovalo? To vše se dozvíte v dnešním článku!

Začneme tím nejdůležitějším, a to změnami v papouškově chování, které nám pomůžou rozsvítit výstražné světlo. 

Jak poznat, že je něco v nepořádku?

  1. nemocPapoušek nemá zájem o potravu a nechce ani pamlsek, který má v oblibě. 
  2. Potravu jí, ale vyvrhuje ji (zvrací).
  3. Má neobvyklou barvu a konzistenci trusu – trus zdravého papouška nezapáchá, je červovitého tvaru a je zbarvený do zelena s bílou čepičkou na povrchu. Pokud je papouškův trus řídký nebo má jiné zbarvení, měli byste být na pozoru!
  4. Sedí načepýřený na bidle nebo na zemi, má zakloněnou hlavičku a třese se.
  5. Škube si peří.
  6. Schovává hlavičku pod křídlo. 
  7. Ze zobáku, nozder nebo očí mu vytéká hlenovitá tekutina.
  8. Jakékoliv další, nezvyklé projevy v chování a vzhledu papouška, které vybočují z jeho normálu.

Jak sami vidíte, u papouška je mnoho znaků a změn, které nás mohou varovat, že je náš opeřený kamarád v ohrožení. Důvodů může být hned několik, od různých infekcí a zánětů, přes uvíznuté zrníčko v krku a nedostatek vitamínů, až po stres, podchlazení nebo přehřátí.

Ne vždy ale tyto znaky znamenají bůh ví jakou katastrofu. Vodnatější trus může být například příčinou toho, že papouškovi dáváte příliš mnoho ovoce. Změna barvy se pak může také odvíjet od potravy, kterou přijímá. 

To stejné platí i u vyvrhování potravy. Zvracení je samozřejmě znakem nemoci a v takovém případě byste měli vyhledat pomoc veterináře. U ptáků je však vyvrhování potravy i charakteristickým rysem přirozeného chování. Pták takhle pečuje o svou ptačí družku, ta to zase dělá kvůli svým mláďatům. V případě, že je papoušek v kleci sám, může tak projevovat náklonnost svému lidskému kamarádovi - tedy vám. 

Co se týče přirozenému vyvrhování, není třeba vyhledávat lékaře. Pro chovatele začátečníka však může být vyvrhování a zvracení u papouška podobné. Jak to teda od sebe rozeznat a vědět, kdy to řešit nemusíme a kdy naopak?

Snadno - klasické zvracení, které signalizuje nějaký problém, vypadá tak, že pták začne nepřirozeně kývat a ostře pohybovat hlavou dokud nedojde k samotnému vyvržení potravy. 

Pokud si však nejste jistí, jestli jde o banalitu či nikoliv, a nemáte s chovem příliš velké zkušenosti, je v každém případě lepší na nic nečekat a konzultovat každou závažnější situaci neprodleně s veterinářem, který vám poradí, co a jak dělat.

Tip: O tom, jak zabránit přehřátí papouška, nebo jak mu dopřát různorodější stravu, jsem vám již napsal ve svých starších článcích na blogu.

Mám pro vás však jednu radu, jak se jakýmkoliv zánětům, infekcím a ostatním zdravotním problémům papouška snáze vyvarovat. A tou jsou vitamíny. Jejich nedostatek ve stravě totiž může vašemu opeřenci způsobit nejednu zdravotní nepříjemnost. 

Které vitamíny jsou pro papouška důležité a neměly by v jeho stravě chybět?

Stejně jako u lidí, i u papoušků je důležité doplňovat do běžné stravy i vitamíny, které jim přispějí ke zdravé funkci celého těla. Klíčovou roli hrají zejména vitamíny A a D, které mají přímý vliv na imunitu, správný vývoj kostí, pohlavní aktivitu a plodnost. Pro ještě lepší vysvětlení si důležitost těchto látek rozebereme a poradím vám, jak je lze do stravy papouška přidat. 

Vitamín A

Vitamín A je důležitý pro všechny opeřence, zejména však pro ty v zajetí. Venkovní ptáci ho totiž do těla dostanou z čerstvé potravy, k níž venku mají přístup. Pokud však papoušky chováte, musíte jim do stravy tento vitamín přidávat vy. Ptáte se proč? 

Jednoduše – nedostatek vitamínu A způsobuje u papoušků špatnou tvorbu takzvaného rodopsinu, zrakového pigmentu, který umožňuje ptákovi dobře vidět i ve špatných světelných podmínkách. 

Pokud papouškovi tento pigment chybí, vede to k šerosleposti, zánětům spojivek, poškození oční sítnice a ostatním zánětům. Nedostatek vitamínu A může ale zapříčinit nejen oční choroby, ale také poruchy dýchání. Pokud ho tedy svým opeřeným mazlíčkům nedáváte, měli byste s tím začít co nejdříve. 

Vitamín D

Další, a možná ještě podstatnější ve stravě papoušků, je vitamín D. Ten totiž pomáhá absorbovat fosfor a vápník, a podílí se na správném vývoji kostí. Vitamín D se sice umí do těla ptáků dostávat i přirozeným způsobem, a to pomocí slunečního svitu, je ale jasné, že u „domácích“ papoušků tomu budete muset napomoct, z velké části pomocí vitamínových přípravků. 

Vitamín D, a hlavně dostatek samotného vápníku, by měly mít hlavně samice v době hnízdění. Na jedno vejce totiž samice potřebuje 20 % vápníku. V případě, že ho nemá, je narušena její tělesná rovnováha. Stejně tak důležitý je i pro samotná mláďata ve vajíčku, a to hlavně pro správný vývoj jejich kostí. 

Prevence 

Podstatnou roli však hrají i ostatní vitamíny a minerály. Vše potřebné lze papouškovi dodávat pomocí speciálních vitamínových směsí, a to buď do stravy, nebo do vody. Co se týče vápníku, stačí, když budete ptákovi pravidelně dávat do klece sépiové kosti, které jsou nejen skvělým zdrojem této látky, ale také slouží k obrušování zobáku. Neméně podstatným při prevenci proti nemocem je pak písek určený pro udržování papouškovi hygieny, který byste v kleci měli správně měnit 2-3x týdně.

Teď už poznáte, že váš papoušek není „ve svém peří“ a víte, co v takových případech dělat, a jak se tomu vyvarovat pomocí určité, vitamínové, prevence. 

 

Zajímají vás další informace o tom, jak pečovat o zdraví vašich papoušků a dalších opeřenců? Může ho například ohrozit nedostatek vápníku nebo i nějaké předměty v domácnosti, před kterými je dobré papoušky chránit. Papouškovi je dobré pomoct s obrušováním drápků a zobáku, přes léto si dávat pozor na příliš velké horko a zbystřit při tom, když si papoušek škube peříSpoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Další zajímavé čtení:

 

Máte i vy nějaké osvědčené rady a tipy? Podělte se se mnou na Facebooku. Byl pro vás článek užitečný? Sdílejte ho mezi své přátele a pomozte jim vyznat se v chování svého papouška.