Pozor, životu nebezpečné! Před čím musíte papoušky v domácnosti chránit?

Ptáci jsou sice mimořádně inteligentní a zvídavá stvoření, ale častokrát se právě kvůli vlastní zvědavosti, ale i vinou nás samotných, dostanou mimo klec do nebezpečné situace, která je může stát život. 

Jaké nástrahy mohou na papoušky číhat ve vaší domácnosti a jak vytvořit pro papouška bezpečné prostředí, kde se může proletět, se dozvíte v následujícím článku.

Pozor, životu nebezpečné! Před čím musíte papoušky v domácnosti chránit?

Pokud jste se stali chovateli papouška, asi uznáte, že člověk musí být pořád na pozoru. Opeření uličníci totiž při vypuštění z klece rádi prozkoumávají a objevují vše zajímavé a nové, a to se jim může stát osudným. Ne vždy jsou ale na vině pouze ptáci a jejich zvědavé zobáčky, někdy si za úhyn ptáka bohužel svou neopatrností nebo nedbalostí můžeme i my sami. 

Co ptákům v domácnosti může škodit a co je může rovnou zabít? 

K tomu, abychom pro ptáky vytvořili bezpečný domov, stačí před otevřením dvířek klece vždy zkontrolovat prostor a odstranit předměty, které by mohly představovat potencionální hrozbu. Pozor si také musíme dávat na to, abychom ptáky neohrozili na životě nevhodným umístěním klece či naší činností, která je pro nás bezpečná, ale pro ptáky může být smrtící.

  • Pobyt v kuchyni

v kuchyni

Ještě před pořízením papouška myslete na to, aby jeho klec byla umístěná v dostatečné vzdálenosti od kuchyně a aby mezi místností, kde bude klec a kuchyní byly dveře, které jde v případě potřeby zavřít.

Ptákům nesmírně škodí mastné výpary při vaření a některé pro ně mohou být i mimořádně toxické. Nejvíc nebezpečnou látkou v kuchyni je pak teflon na povrchu pánviček a hrnců. Při jeho nadměrném zahřívání se totiž uvolňují plyny, které ptáky během pár minut otráví.

teflon

Kuchyně představuje hrozbu i z toho důvodu, že ptáci se zde snadno mohou opařit, spálit či utopit, případě sezobnout něco, co do jejich mlsného zobáčku vůbec nepatří. Obzvláště nebezpečnými kuchyňskými surovinami pro ptáky jsou například avokádo, sůl, alkohol či káva.

fuj

U některých otrav poznáte hned, že něco není v pořádku, některé se ovšem projeví až po delší době. Kdy kontaktovat veterináře se dozvíte v článku Je váš papoušek „ve svém peří”?

  •  Drobnosti

Věnujete se ve volném čase šití, navlékání korálků nebo modelaření? Pak se při pouštění papouška z klece mějte obzvlášť na pozoru a raději dvakrát zkontrolujte, zda máte své pracoviště pořádně sklizené a zda na pracovním stole není něco, co by mohl papoušek sezobnout.

Jehly, nitě, patenty, korálky, šroubky, knoflíky a další drobnosti papoušky mimořádně zajímají a není divu, když v nestřežené chvíli vyzkouší, zda-li se nejedná o nějaké dobroty k snědku. Nechcete-li platit spoustu peněz za operaci žaludku vašeho okřídleného mazlíčka, raději galanterní komponenty a drobné součástky schovejte do pevné krabičky a uzavřete do šuplíku či do skříňky.

Aby papouška tolik nelákaly věci, co nejsou určené na hraní, je dobré, když má něco, čím se může při dlouhé chvíli zabavit. Jak vyrobit bezpečnou a zábavnou hračku pro papouška se dozvíte u mě na blogu.

  • Okna a dveře

Okna jsou rizikovým faktorem každé místnosti, kde se může volně se pohybující papoušek vyskytnout. Při otevřeném nebo pootevřeném okně hrozí, že papoušek vyslyší volání divočiny a uletí nám. Naopak, když máme okno zavřené, papoušek sice neuletí, ale může si zlomit vaz, pokud nalétne střemhlav rovnou do skla. Vhodné je proto okna vždy před vypuštěním papouška zkontrolovat a opatřit dostatečně dlouhou záclonou nebo žaluziemi.

I záclona se však v některých případech může pro papoušky stát nepříjemnou pastí. Pokud jsou v ní velká oka, může se do ní papouškovi zamotat noha nebo jí může nešikovně prostrčit hlavu a uškrtit se

Papouška je v okolí okna nutné neustále hlídat a dávat na něj pozor! To ostatně platí ale i u dveří. I do nich může papoušek narazit, i z nich může uletět ven, ale především zde hrozí to, že papoušek si na dveře sedne a my nebo někdo z rodiny papouška nevědomky přivře nebo skřípne mezi dveře a stěnu. Z toho vznikají opravdu nepěkná zranění.

Dbejte zvýšené opatrnosti při otevírání i zavírání dveří a umístěte z druhé strany na dveře cedulku, že v místnosti létá papoušek, ať jsou i ostatní členové domácnosti také na pozoru.

Okna jsou velkým tématem i pokud se jedná o intenzitu větrání či o regulaci teploty v místnosti v letních měsících. Přečtěte si o tom, jak chránit papoušky před velkým horkem.

  • Pokojové rostliny

rostliny

Zeleň v domácnosti a chovatelství papoušků nejdou bohužel příliš dohromady. Většina pokojových rostlin je pro papoušky jedovatých. Z toho důvodu by se neměly vyskytovat v blízkosti klece, ale ani v místnosti, pokud na ně váš papoušek sedá nebo je oždibuje. Nebezpečné jsou i kaktusy, o které se pták může při přistání popíchat.

Kromě pokojových rostlin nejsou pro uvnitř chované ptáky vhodné ani řezané květiny či dekorace ze sušených květů. Mimo možné otravy hrozí také to, že pták se po usednutí na rostlinu převrátí i s květináčem nebo vázou a může opět dojít k poranění.

  • Domácí mazlíčci a děti

120879196_l (1)

Chováte zároveň papouška a kočku nebo psa? Vyskytuje se u vás v domácnosti dítě mladší 5 let? Pak je na místě držet tyto jednotlivé „elementy” v dostatečné vzdálenosti od sebe. Jejich setkání totiž může být nebezpečnější, než se na první pohled může zdát.

Kočky a ptáci jsou odvěcí nepřátelé a ačkoliv je vaše kočka typicky gaučová, mohou se u ní projevit lovecké pudy, o kterých donedávna nevěděla, že je má.

To samé platí u psů, kteří mohou ptáka nejen honit po bytě, ale také ho i vystresovat neustálým štěkáním, když mu budou dávat najevo, kdo je tu pán. A děti? Papoušek není příliš vhodným zvířátkem pro mazlení a hru. Raději na něj děti pomalu zvykejte, ale nikdy ho s nimi nenechávejte o samotě.

Psům, kočkám a dětem hrozí také poranění ze strany ptáků. Přeci jen mají ostrý zobák a drápy, které se nebojí použít, když jsou v ohrožení.

  • Interiérové vůně/pachy

Papoušci mají velmi citlivé plíce, a proto pro ně velké nebezpečí představují i nejrůznější interiérové vůně. Pokud používáte rádi aromalampu s vonnými oleji nebo ve své domácnosti udržujete příjemnou vůni pomocí osvěžovače vzduchu, měli byste s tím v okamžiku pořízení papouška přestat. Vdechování vonných silic nedělá ptákům dobře.

Negativní vliv na zdraví a kondici papoušků mají i různé insekticidy do zásuvky či repelentní spreje. Úplně nejvíce jim ale škodí (stejně jako lidem) cigaretový kouřPokud si cigaretu nedokážete odpustit, kuřte pouze ve venkovních prostorem a chraňte plíce svého mazlíčka před destrukcí kouřem.

Na ptáky nečíhá nebezpečí nejen mimo klec, ale často i uvnitř ní. Přečtěte si, jak zařídit klec pro papouška bezpečně.

Věřím, že po čase si na kontrolu před tím, než opeřence vypustíte z klece, zvyknete a stane se z ní rutina, která vám nezabere více než pár minut. Lepší je být obezřetný, než si posléze vyčítat, že jste pro pohodové a bezproblémové soužití s papouškem neudělali maximum. 

 

Zajímají vás další informace o tom, jak pečovat o zdraví vašich papoušků a dalších opeřenců? Nejdříve je důležité rozpoznat, že vašeho papouška něco trápí, může ho například ohrozit nedostatek vápníku. Papouškovi je dobré pomoct s obrušováním drápků a zobáku, přes léto si dávat pozor na příliš velké horko a zbystřit při tom, když si papoušek škube peříSpoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Další zajímavé čtení:

 

Mnoho dalších tipů pro chovatele najdete na mém blogu nebo na Facebooku Proptaky.cz.