Opravdu jednoduchý návod, díky kterému zabavíte děti a venkovní ptáčci budou váš balkon milovat!

Většina ptáků, kteří žijí volně v České republice, to s příchodem zimy a silných mrazů nemá lehké. Ztvrdlá půda pod příkrovem sněhu neposkytuje moc možností, jak přirozeně získat plnohodnotnou stravu. Naštěstí ptáčkům můžeme ale snadno pomoci, a to buď dokrmováním v krmítku či za pomocí lojových koulí. Ty mají v oblibě především sýkorky či strakapoudi, ale počíhat si můžete i na méně známé druhy venkovního ptactva jako jsou například mlynaříci a červenky.

Proč si vyrobit lojovou kouli doma?drcení mouční červi a semínka pro venkovní ptactvo

Lojové koule si můžete zakoupit již hotové, ale domácí výroba je zábava, kterou zvládnou i děti. Navíc budete přesně vědět, co opeřencům za okny servírujete a budete mít jistotu, že v lojových koulích nebude nic, co by jim mohlo ublížit.

Kromě složení si při domácí výrobě i lépe ohlídáte ekologickou stopu. Místo plastové síťky, do které jsou běžně lojové koule zabalené, je možné použít kovové krmítko ve tvaru klícky, a nebo si můžete zkusit vytvořit třeba přírodní závěsný držák na koule z vrbového proutí či lýka. Velmi hezky také vypadá lůj se semínky v polovině vydlabaného kokosového ořechu a experimentovat je možné i s velkými borovými šiškami, které můžete směsí semínek a loje obalit.

Jaká lojová koule bude ptákům nejvíce chutnat?

Pokud by ptáci mohli mluvit, rozhodně by se přimluvili za to, abyste si při výrobě lojových koulí dali záležet na kvalitních surovinách. Lůj či tuk pomáhá ptactvu v zimním období zvýšit tukové zásoby a semínka jim dodávají potřebné minerály a živiny. Nejoblíbenější složkou jsou slunečnicová semínka, ale chybět by neměla ani semínka řepky, lesknice či lněné nebo konopné semínko. Přidat můžete i ovesné vločky, kousky jablek, sušené bobuloviny či strouhanou mrkev. Zejména drobní ptáčci jako sýkorky ocení spíše menší a měkčí semínka a suroviny, u kterých nebudou mít tolik práce s rozlouskáváním tvrdých obalů.

Chybu neuděláte, pokud jim na přilepšenou do lojové koule přidáte i sušený hmyz, např. sušené moučné červy. Drobný hmyz totiž patří do přirozeného jídelníčku ptáků, kteří mohou být vlivem zmrzlé půdy o tuto důležitou a chutnou složku ochuzeni. Lojové koule se sušeným hmyzem jsou pro drobné venkovní ptactvo opravdovou delikatesou.

Co do lojových koulí nepatří?

Do lojových koulí byste rozhodně neměli přidávat žluklý tuk či tuk, který zbyde po vaření. Vyvarovat byste se také měli použití margarínu a palmového oleje. Do krmítka ani do lojových koulí pro ptáky také nepatří zbytky pečiva, cukroví, těstoviny, nevařená rýže, strouhaný kokos či sůl.

Na výrobu lojové koule pro venkovní ptactvo budete potřebovat: 

Postup výroby lojové koule:

  1. Rozpusťte tuk a lůj či sádlo ve větším hrnci. Raději rozehřívejte delší dobu při nižší teplotě. Tuk se rozhodně nesmí začít vařit nebo připalovat.
  2. Do rozpuštěné směsi vsypte semínka a nadrcený sušený hmyz a vše pořádně zamíchejte.
  3. Nádoby, do kterých budete směs vylévat, vyložte potravinovou fólií, aby šel ztuhlý tuk pohodlně vyklopit. Nezapomeňte přidat očko z provázku, abyste lojovou kouli mohli zavěsit.
  4. Nechte lojové koule ztuhnout. Rychleji to půjde, pokud je umístíte do mrazáku nebo za okno. V mrazáku lze také lojové koule krátkodobě skladovat. To se hodí v případě, že jste jich vyrobili více a nebo v případě, že by se venku na krátkou dobu oteplilo a ptáci by mohli využívat přirozené formy potravy.

Kam lojovou kouli pro venkovní ptactvo umístit?

Doma vyrobenou lojovou kouli můžete pověsit na větev stromu na vaší zahradě či na strom před vaším domem. Přikrmovat můžete i na terase či v lese nebo v parku. 

Koule by měla být v ideálním případě alespoň 1,5 metru nad zemí, aby ptáky při svačince nemohla vyrušit kočka či některý z predátorů. Pozor byste také měli dát na to, aby koule nebyla umístěná v blízkosti větší skleněné plochy, do které by ptáci mohli narazit. Neumisťujte tedy lojovou kouli blízko okna, ale raději sledujte ptačí hemžení z povzdálí. 

lojová koule ve tvaru srdíčka

Hledáte inspiraci na další laskominy, které můžete papouškům připravit? Prozkoumejte návody na domácí sušenky nebo na papouščí nanuk či chutné hrudky a tyčinky. Kromě toho můžete papouškům vyrobit bezpečné a zábavné hračky, jako například houpačky nebo závěsné zvonky. Pro venkovní ptáky zkuste doma vyrobit krmítko – nemusí se jednat o klasikou dřevěnou budku, prozkoumejte i další varianty, které detailně popisuji v blogovém článku. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.


Pozorování ptáčků při jídle je skvělou zábavou pro celou rodinu. Podělte se s vašimi přáteli na Facebooku o jednoduchý návod na výrobu pochoutky pro venkovní ptáčky.