Jak pomoct s hnízděním venkovním ptákům?

S příchodem jara a teplejších dnů se začíná příroda probírat ze svého zimního spánku. Přilétají k nám zpět ptáci z teplých krajin a spolu s těmi, kteří u nás byli celou zimu, začínají hnízdit. No a právě v tomto čase podle mě nastává to nejkrásnější období roku – kdy ptáci přivádí na svět své mladé. V tomto článku se podíváme na to, jak ptáci hnízdí, a dám vám několik rad, jak jim s tím můžete pomoct. 

Ptačí hnízdo1

Kdy ptáci hnízdí?

Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoduchá odpověď. Liší se to totiž druh od druhu a velkou roli hraje i aktuální počasí a podnebí.

Obecně by se dalo říct, že ptáci, kteří jsou u nás celou zimu, hnízdí dříve, než ptáci, kteří odlétají do teplých krajin. Bavíme se o rozmezí od března až do května. Nejdříve uvidíme hnízdit kose a vrabce, kteří snáší vajíčka už od začátku března. Zhruba o měsíc později se k nim přidávají sýkorky. Čápi, kteří se vracejí v březnu, začínají hnízdit prakticky ihned. U vlaštovek hraje velkou roli jejich doba návratu, některé totiž přilétají už na konci března, jiné ale až v květnu. I přes to bývá ale pravidlem to, že i ti největší rychlíci začínají s hnízděním až v dubnu. 

Jak jsem naznačil výše, dobu hnízdění ovlivňuje i počasí a podnebí. Pokud je například jaro teplejší, hlavně hmyzožraví ptáci hnízdí dříve. Je to způsobené tím, že se dříve líhne i hmyz a třeba sýkorky, která mláďata krmí právě hmyzem, musí zajistit, že jejich ptáčata budou vyrůstat v době, kdy bude potravy co nejvíce. 

Kde ptáci hnízdí?

Volně žijící ptáci u nás nejčastěji hnízdí v dutinách stromů nebo v hustých keřích. Mezi méně častá místa patří i rákosí, kolmé břehy řek, jezer a rybníků a některé druhy si staví hnízda přímo na našich domech a dalších stavbách (například vlaštovky).

Když se zaměříme na ptáky, kteří hnízdí v dutinách stromů, problém spočívá v tom, že takových stromů, kde by našli své útočiště výrazně ubývá. Přitom tyto dutiny jsou pro ptáky nejbezpečnější místa, kde hnízdit – je tam stálá teplota, nenaprší jim tam a pokud mají jen malý vstupní otvor, dokáže je ochránit i před predátory. Proto je dobré ptákům s hnízděním trochu pomoct, přece jen je fajn mít na zahradě malé pěvce, kteří se navíc postarají i o přemnožený hmyz v našem okolí. 

Co se týče ptáků, kteří hnízdí v keřích, tak i tito opeřenci mohou bojovat s nedostatkem potřebné zeleně. Pokud ale nějaký ten keř na zahradě přece jen máte, níže se dozvíte několik tipů, jak hnízdění těmto ptákům ulehčit. 

TIP: Pokud se v ptačích druzích moc neorientujete a rádi byste zjistili, kdo to žije právě na vaší zahradě, přečtěte si článek “10 ptáčků, kteří hodují i na vašem krmítku”.  

budky

Tipy, jak pomoci ptákům, kteří hnízdí v dutinách stromů

Jedná se například o sýkorky, vrabce, špačky, brhlíky, rehky, strakapoudy, kavky nebo poštolky. 

V tomto případě je rada poměrně jednoduchá – pořiďte ptákům ptačí budku, která jim stromovou dutinu nahradí. Co už ale jednoduché úplně není, je výběr samotné budky. Existují totiž desítky druhů.

Materiál budky

Typické ptačí budky jsou ze dřeva, ale seženete i takové, které jsou vyrobené z kombinace dřeva a cementu. Dřevocementové budky mají podstatně delší výdrž a pokud se o ně budete pravidelně starat a čistit je, ptáci se do nich budou rádi vracet. 

Velikost vletového otvoru

To nejdůležitější, co je potřeba při pořizování ptačí budky zvážit, je velikost vletového otvoru. Pokud chcete budku speciálně pro malé ptáky, jako například pro sýkorky modřinky, bude stačit jen velmi malý průměr. V případě, že bude mít budka větší otvor, než bude potřeba, může se stát, že větší pták, který se do otvoru také vleze, vyžene toho menšího a ten si bude muset hledat nové místo na hnízdění. 

Pokud chcete vybírat budku pro nějaký konkrétní druh volně žijícího ptáka, můžete se orientovat podle těchto rozměrů:

  • Pro malé sýkorky (modřinky, babky, parukářky) a další drobné pěvce průměr 26-28 mm. 
  • Univerzální velikost pro malé ptáky je průměr 32 mm.
  • Pro špačky průměr 45 mm.
  • Pro strakapoudy průměr 55 mm.
  • Pro kavky obecné, kulíšky nejmenší, puštíky obecné nebo holuby doupňáky průměr 8-11 cm.

Tvar vletového otvoru

No a jak je to s tvarem vletového otvoru? Seženete budky s čtvercovým, kulatým nebo oválným otvorem, ale to, jaký typ zvolíte, není pro ptáky tak důležité jako právě zmíněná velikost. Pokud ale najdete budku, která bude mít takzvaný prodloužený nebo také vyklenutý vletový otvor, měla by to být jasná volba! Z hlediska bezpečnosti je to naprostá jednička – kočka nebo kuna se totiž do budky dostane jen stěží a vajíčka nebo už vylíhlá ptáčata zůstanou v bezpečí. 

vyklenuty otvor2

Bidýlko NE!

Možná to vypadá hezky, ale ptáci bidýlko na budce opravdu nepotřebují. Snadno se totiž zachytí přímo za otvor. Bidýlko slouží jen predátorům, kteří se díky němu dostanou do útrob budky výrazně jednodušeji, a to samozřejmě nechceme. Proto volte takovou budku, kde bidýlko před vletovým otvorem nebude. 

Kde a jak budku zavěsit

Tohle je hned po velikosti vletového otvoru druhý nejdůležitější bod. Kde a jak budku zavěsíte výrazně ovlivní to, jestli bude snadno dostupná pro predátory nebo naopak. Budku nedoporučuji uchycovat na kmen stromu nebo na větve, na které mohou kočky nebo kuny snadno vylézt. Je proto lepší budku zavěsit za lano na větev někde do prostoru tak, aby další větev nebyla nikde v blízkosti (opět by se po ní mohl dostat nějaký predátor). Budku ale můžete umístit i na zeď domu, po té totiž predátoři nevyšplhají a třeba takoví vrabci takto zavěšené budky velmi rádi využívají. Ne všichni z nás ale mohou vrtat do fasády domu. Třeba v bytě uprostřed města můžete budku umístit na parapet nebo na zábradlí balkonu. Uvidíte, že ptáci ve vašem okolí, kteří mají čím dál tím méně přirozených možností, se k vám co nevidět nastěhují. 

Jak jinak ptačí budku chránit před predátory a nechtěnými hosty?

Pokud jste budku přeci jen umístili na strom a chcete ptákům zajistit stoprocentní bezpečí, připevněte na kmen stromu i tzv. ochranu budek i krmítek proti kočkám. Jedná se o kovový řetěz, ze kterého do všech stran vyčnívají bodce, které kočky i další predátory spolehlivě ve svém útoku zastaví. Na konci každého bodce bývá plastové zakončení, a tak se nemusíte bát, že by se dotěrná kočka o kovový řetěz zranila. 

Ostatní ptáci by se asi nedali považovat za predátory, ale nazývejme je nechtění hosté. Zejména velcí ptáci dokážou menší druhy pořádně potrápit. To, že vyberete budku s malým vletovým otvorem nemusí být například pro strakapoudy žádná překážka, pokud se zrovna do vaší budky rozhodne nastěhovat. Do okrajů otvoru dřevěné budky bude tak dlouho klovat, dokud si jej nezvětší do potřebného rozměru. Tomuto jednání zabráníte jedině dřevocementovou budkou nebo kovovým vyztužením vletového otvoru. 

proti kockam

Tipy, jak pomoci ptákům, kteří hnízdí v keřích

Do této skupiny patří kosi, drozdi, strnadi, dlaskové, stehlíci, čížci, žluvy, pěnkavy, pěnice a další. 

Ptáci si husté a trnité keře pro své hnízdění vybírají s velkou oblibou. V jejích útrobách si v klidu postaví útulné hnízdo a mohou si být jisti, že nepříjemné píchání trnů keře nepřekoná ani zvědavá kočka. Navíc plody keřů poskytují ptákům doslova neomezenou hostinu. No a právě z těchto důvodů je dobré mít takové keře i na své zahradě. Ať už se jedná o živé ploty, kvetoucí keře nebo husté jehličnany, jako například túje, smrky nebo jalovce. Keře pravidelně prořezávejte, aby se pořádně zahustily a rozvětvily – ptáci si velmi rádi stavějí hnízda hlavně kolem nových výhonů. 

Hnízdní snopy

Než budou nové keře dostatečně velké nebo pořádně husté, ptákům pomůžete tím, že vytvoříte alespoň provizorní místo, které bude na hnízdění jako dělané. Stačí, když si připravíte pevný drátek, kterým svážete několik větví keře k sobě a tímto způsobem vytvoříte pomyslný snop. Na samotném vrchu snopu vznikne místo ve tvaru trychtýře, ve kterém si ptáci mohou jednoduše hnízdo vystavět. 

Pomožte ptákům s výstelkou

Ptáci na stavbu hnízd používají větvičky, kořínky, stébla trávy nebo třeba i mech a následně je vystelou pírky, srstí zvířat, lidskými vlasy, pavučinkami nebo kokony od housenek. A pro každý tento kousek musí letět při nejlepším desítky metrů, někdy i mnohem dál. My jim ale hledání vhodného materiálu můžeme výrazně ulehčit. Do misky nebo košíku, který bude zavěšený kousek od místa, kde chtějí zahnízdit, připravte třeba bavlněné vlákno, vyčesané chlupy ze psa, bavlnu, ovčí plsť nebo třeba peří ze starých polštářů a peřin. 

Ptačí hnízdo4

Dokrmování venkovních ptáků by příchodem jara skončit nemělo 

Krmítka a přikrmování ptáků má většina z nás spojena jen se zimními měsíci, kdy mají ptáci velmi málo přirozené potravy. Ale právě na jaře, kdy se chystají ke hnízdění potřebují kvalitní potravu tím tuplem! Sice už mají větší možnosti, jak ji sehnat v přírodě, ale určitě nepohrdnou ani naservírovaným zrním v krmítku. Vsadit můžete na krmítkové směsi, ale na přilepšenou jim můžete nabídnout i speciální doplňkové krmivo, které je vhodné právě pro období odchovu ptáčat. 


Na mém blogu se dozvíte i další zajímavosti, jako například jak se šetrně zbavit holubů z terasy nebo balkonu nebo co dělat, když zásobu zrní napadnou moli. Můžete se ale také začíst do článku ”5 tipů na výlety po Česku za pestrobarevnými papoušky” a spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.