Jak se šetrně zbavit holubů na terase a balkoně?

Z holubů se snadno stanou nevítaní hosté. Obzvlášť, pokud bydlíte ve městě a máte balkon či širší parapet. Naštěstí existují způsoby, jak se holubů šetrně zbavit bez toho, aniž byste museli sáhnout po drastických opatřeních.

holub

Ačkoliv se hrdě hlásím k milovníkům všech živých tvorů, s volně žijícími městskými holuby mám vztah spíše chladný. Dávám přednost ochočeným, domestifikovaným ptákům, u kterých se nemusím bát onemocnění a kteří mi pravidelně neznečišťují balkon výkaly. 

Samozřejmě - vím, že mezi mými zákazníky a čtenáři blogu je i mnoho holubářů, kteří chovu a šlechtění holubů věnují mnoho píle a času. Tito holubi jsou ale oproti městským holubům zcela jiná liga. Zejména jejich zdravotními stavu a výživě je věnováno o mnoho více péče.

Více o holubářství jako koníčku či povolání se můžete dozvědět v článku Chovatelství holubů je náročný, ale i krásný koníček. Poznejte ho blíže!.

Způsobů, jak efektivně, ale přesto účinně vyhnat holuby z míst, kde po jejich přítomnosti netoužíte, existuje mnoho. Rozhodl jsem se pro vás sepsat tipy, které by vám mohly pomoci.

 holubi

  • Pachové odpuzovače

 

Nejšetrnějším způsobem, jak zatočit s holubí letkou, která okupuje váš balkon, je sáhnout po pachových odpuzovačích. Přípravky s přírodními éterickými oleji lze do venkovních prostorů umístit ve formě postřiku, granulí či pevných kostek.

Výhodu je jednoznačně to, že nejsou toxické pro lidi, ale na holuby fungují. Na první pohled také nehyzdí vzhled domu. Musí se ovšem často doplňovat, protože rychle vyprchávají a smývá je déšť.

  • Gelové odpuzovače

Odpuzování za pomoci gelových přípravků je velmi snadné a funguje na předpokladu, že holubům vadí sedat na lepkavý povrch. Gel se nanese v silnější vrstvě na zábradlí, parapet či římsu a zabrání holubům v sezení či zahnízdění. Na místo určení se gel nanáší pomocí speciální pistole podobné té, kterou se aplikuje například montážní pěna či průmyslové lepidlo.

Gelové odpuzovače se musejí poměrně často doplňovat. Nehodí se pro citlivé povrchy nebo pro podlahu balkonu.

holub_mesto

 

  • Akustické plašení

 

Stejně jako lidé mají i holubi rádi svůj klid. Obzvlášť, když se chystají k hnízdění. K tomu, aby se nezdržovali tam, kde nemají, může dopomoci akustický plašič. 

Tento přístroj může být buď na tužkové baterie či na úspornější solární pohon. 

Plašiče vydávají velmi vysoký tón, který lidé neslyší, případně mohou fungovat i v pásmu ultrazvuku. Bohužel v městech je hluku tolik, že to plašič přehluší a holubi si hnízdí jako by se nechumelilo. V takovém případě je nutné vyzkoušet jiný způsob odpuzení.

 holub_mestsky

  • Vizuální odpuzení

 

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, holubi nejsou hloupí. Moc dobře ví, čemu a komu se vyhnout. To platí zejména o dravcích a o ptácích, kteří s nimi soupěří o potravu.

Větší ptáci se sice ve městech téměř nevyskytují, ale přesto je holubi podvědomě vyhodnotí jako ohrožení a obloukem se jim raději vyhnou.

Simulovat holubí nepřátele na balkoně, terase či parapetu můžete za pomocí plastových maket vran, havranů či jestřábů. Pokud se vám z nějakého důvodu maketa ptáka nehodí, fungují na holuby například i barevné točící se větrníky či zavěšená CDčka.

  • Bodáky

Nejde to s holuby po dobrém? Pak nezbývá nic jiného, než trošku přitvrdit. Ale nebojte, nebudeme se zde bavit o klasických tenkých kovových bodácích, na které se ptáci mohou nabodnout a ošklivě se poranit. Šetrnější variantou jsou plastové bodáky či bodáky se silikonovými návleky. Ti ptákům neublíží, ale rozhodně jim nedopřejí pohodlné posezení.Ideální jsou pro parapety, niky a římsy, nevhodné jsou pro ochranu balkonů. Bodáky také mohou narušit vzhled budovy. S instalací se lze obrátit na odbornou firmu, ale s troškou šikovnosti to zvládnete i svépomocí. Bodáky proti holubům seženete i v běžném hobby marketu.

holubi-krysy

  • Sítě

Posledním neinvazivním způsobem, jak odradit holuby od pobytu ve vaší blízkosti, jsou sítě. Ty dokáží ochránit balkon, terasu, ale i štukovou výzdobu či sochy ve výklencích. Jsou hojně využívány jak na obytných domech, tak i na památkových objektech.

  • Impulsní proud

Dráty, které holubům při usednutí na jejich povrch udělí velmi nepříjemný, ale intenzivní impuls, který je donutí zvednou křídla a letět o dům dál. Tento způsob je trošku nákladnější, ale jeho efektivita je velmi vysoká. S instalací impulsních drátů se obraťte na specializovanou firmu. 

holub_profil

 

Na mém blogu se dozvíte i další zajímavosti, jako například co dělat, když zásobu zrní napadnou moli. Můžete se ale také začíst do článku, ve kterém vám představuji 10 ptáků, kteří se mohou nejčastěji objevit na vašem krmítku.

Dále by vás mohlo zajímat:

 

Držím vám palce, ať se vám s holuby podaří zatočit co nejdříve! A pokud máte v rukávu ještě nějaký tip, jak je lze elegantně odpudit nebo máte nápad na článek, který vám u mě na blogu chybí, podělte se se mnou na e-mailu info@proptaky.cz.