Léto jako hrozba pro papoušky: Jak je chránit před horkem?

Tohle léto je na extrémní teploty opravdu výživné. V některých dnech jsme se setkali s přívalovými dešti, v jiných nám zas teploměry hlásily přes 30 °C. To se sice hodí, když chcete vyjet na dovolenou k vodě nebo na výlet do přírody, horší to však je pro chovatele a jejich papoušky, které taková vedra mohou potrápit. Čemu se tedy vyvarovat, na co si dát pozor a co dělat, když se papoušek přehřeje?

Papoušci sice pocházejí z exotických a tropických krajin - jako je třeba Karibik nebo Nový Zéland - u nás však žijí už tak dlouho, že si přivykli na naše klima. Vysoké teploty proto nesnášejí příliš dobře.

Podobně jako člověk může i papoušek kvůli nadměrnému horku snadno zkolabovat nebo dostat úpal. Je proto důležité dávat pozor, abyste ho udrželi hezky v chládku a pohodě, především kolem poledne, kdy je v létě slunce nejsilnější.
1 (1)

Jak se papoušek zahřívá a ochlazuje?

Tělesná teplota u papoušků se pohybuje v rozmezí zhruba od 37,8 do 40 °C. Teplota kolísá v průběhu dne i noci v závislosti na okolních podmínkách a pohybové aktivitě. Papoušek navíc dokáže sám rozpoznat, když jeho tělesná teplota nezvykle stoupne, nebo naopak klesne. Vše je založeno na oblasti v jeho mozku zvané hypothalamus, která dá z hlavy do těla povel buď k zahřívání, nebo ochlazování organismu. Celý tento chytrý mechanismus se však u papouška vyvíjí až časem. Proto jsou mláďata, která navíc nemají peří, tak závislá na zahřívání od rodičů.

Když se tělesná teplota papouška hodně sníží, tak se načepýří. Tím dostane mezi peří potřebný vzduch, který zvýší jeho izolační vlastnosti. V případě, že čepýření nepomůže, nastává u papouška svalový třes, který uvolní potřebné množství tepla. Úžasné je, že díky svalovému třesu se může tvorba tepla u papouška zvýšit až pětinásobně.

Když je papouškovi naopak velké teplo, roztáhne křídla. Obnažením neopeřených míst se s pomocí vzduchu zbavuje přebytečného tepla. Někdy se opeřenci ochlazují i tím způsobem, že začnou zrychleně dýchat s otevřeným zobákem.

Jak poznat přehřátí papouška?

Nemějte strach, že byste přehřátí u papouška nepoznali. Už na první pohled totiž jeví podivné, až nezdravé, známky v chování. Ve většině případů sedí na bidle nebo na zemi s poloroztaženými křídly, otevřeným zobákem a zrychleně dýchá. Může také pumpovat ocasem, kmitat jazykem a přivírat oči. V takových případech je vždy nutné, na nic nečekat a jednat.

První pomoc při přehřátí papouška

  1. Dostaňte opeřence neprodleně do stínu.
  2. Připravte si rozprašovač a v kombinaci s proudícím vzduchem, ať už za pomoci ventilátoru nebo lehkého průvanu, ho opakovaně a jemně kropte vlažnou vodou.
  3. Snažte se mu velmi opatrně roztáhnout křídla a osvěžte mu také partie pod nimi. Pod křídly se skrývají místa, kde tělo odvádí nejvíce tepla. 

Při manipulaci s papouškem dbejte na opatrnost, zacházejte s ním pomalu, ohleduplně a v klidu. Další stres mu v takové situaci může ještě více uškodit.

Jakmile se papoušek udrží sám na nohou, zjemňuje dýchání a celkově se vám zdá, že se jeho stav zlepšuje, poskytněte mu dostatečné množství čerstvé vody k pití.

Pokud se však stav ptáka nezlepší, přetrvává hluboké dýchání s otevřeným zobákem nebo vykazuje další známky přehřátí, vyhledejte pomoc veterináře. S tím si ale domluvte návštěvu přímo u vás doma, papouška je v takovém stavu totiž nebezpečné převážet.

V extrémních případech se však může stát, že ani první pomoc, ani příjezd veterináře už papouška nedovedou zachránit a on uhyne na následky přehřátí. To určitě žádný milující chovatel nechce dopustit. Abyste se tedy vyvarovali takové situaci, je potřeba myslet na základní pravidla a striktně je dodržovat.

Jak chránit papouška před přehřátím

  • Pokud je papoušek ve venkovní voliéře, musíte mu zajistit dostatek stínu (stříšku nebo zakrytou jednu stěnu voliéry přírodním materiálem atp.), v ideálním případě mu zajistit i možnost vlézt do skrýše, budky nebo jiného vnitřního prostoru. Přímý sluneční svit a nedostatek stinného prostoru je v extrémních vedrech pro papouška opravdovým nepřítelem.
  • Pokud se papoušek běžně nachází doma a vy ho chcete dát ven, aby se mohl slunit a užít si čerstvého vzduchu, musíte si pečlivě zkontrolovat místo, kam papouška dáváte. Jak už jsem psal v předchozím bodě, je samozřejmostí zajistit papouškovi dostatečné množství stínu. Musíte si však dát pozor i na celkové umístění klece. Pokud klec dáte na rozpálenou dlažbu nebo beton, bude zespodu na papouška sálat velké množství tepla. Klec se tak pro něj může stát velmi nepříjemnou saunou.
  •  I doma dávejte pozor. Vyhněte se umístění klece do nevětraných prostor, kde teplota stoupá vysoko nad 25 °C. Vždy položte klec do místnosti, kde proudí vzduch a kde je příjemná pokojová teplota. Pokud místnost chladíte klimatizací, dejte pozor také na to, aby nefoukala přímo na papouška.
  • Důležité je zajistit ptákovi přísun čerstvé vody k pití. Vodu je dobré měnit i několikrát denně podle potřeby a teploty v místnosti. 

2 (2)

  • Zajistěte opeřenci také dostatečné množství vody na koupání. Většina papoušků se ráda koupe a jejich přirozené potřeby to vyloženě vyžadují. Koupáním si ptáci odstraňují nečistoty z peří a celkově zlepšují jeho kvalitu. Každý papoušek má však rád něco jiného (sprchování, umývání pod tekoucí vodou, rosení rozprašovačem, ponoření do nádoby s vodou), a proto je důležité, abyste zkusili různé varianty a přišli na to, která z nich nejvíce vyhovuje právě vašemu opeřenci. Určitě ho však do ničeho nenuťte. Pokud se bude chtít koupat, začne se čepýřit a zvedat křídla. Pokud ne, vyzkoušejte jiný způsob, který může být papouškovi o mnoho příjemnější. Minimálně však na rosení je nutné papouška navyknout. Podporuje to růst nových per a v případě zmíněné první pomoci, bude na rosení zvyklý a nebudete ho tím v takové situaci stresovat.
  • Na řadu pak přichází i odlehčená strava. V létě je třeba papouškovi zajistit - kromě běžného krmiva - i více ovoce, vodnatých plodů a zeleniny. Po vytažení z lednice však nechte potraviny vždy zteplat, než papouškovi jídlo dáte. Pozor si také dejte na zkažené ovoce či zeleninu, která už je v misce příliš dlouho. Může totiž papouškovi způsobit průjem.

 

Zajímají vás další informace o tom, jak pečovat o zdraví vašich papoušků a dalších opeřenců? Nejdříve je důležité rozpoznat, že vašeho papouška něco trápí, může ho například ohrozit nedostatek vápníku nebo i nějaké předměty v domácnosti, před kterými je dobré papoušky chránit. Papouškovi je dobré pomoct s obrušováním drápků a zobáku a zbystřit při tom, když si papoušek škube peříSpoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Další zajímavé čtení:

 

Máte nějaké další osvědčené rady, které vám v létě pomáhají udržet vašeho papouška v pohodě a klidu? Rád se dozvím něco nového, napište mi třeba na Facebook. Pomohly vám mé rady? Tak článek sdílejte a podělte se o něj s dalšími, třeba i začínajícími, chovateli.