Co dělat, když se v zrní objeví moli?

Všichni jsme je už někdy viděli, ale když se objeví u nás doma, nikdo z nás nemá radost. Řeč je o molech. V tomto článku se dozvíte, jak moly zlikvidovat, jak skladovat ptačí zrní, aby je moli nenapadli a zjistíte také to, jak dlouho trvá, než se z vajíčka stane dospělý motýl.

Kde se mohou potravinoví moli objevit?

Potravinoví moli si rádi pochutnávají na nejrůznějších suchých potravinách. Můžou se objevit v mouce, cereáliích, ovesných vločkách, ale i v ptačím zrní nebo dalším krmivu pro zvířata a domácí mazlíčky. 

Možná se ptáte, odkud se vůbec ti moli berou? Mohou se k vám dostat přes otevřené okno, můžete si je donést v potravinách přímo z obchodů nebo k vám přiletí třeba od sousedů. To, že napadli nějaké suroviny poznáte jednoduše – buď přímo v nádobě spatříte malé červy nebo už budou moli z nádoby vylétávat, případně v kuchyni nebo spíži uvidíte drobné pavučinky, které se objevují všude, kde se moli zabydlí. 

slunecnice moli

Jak se molů zbavit?

Potraviny pro lidi 

Pokud najdete moly například v mouce nebo v surovinách, které jsou určené pro lidi, nezbývá nic jiného, než celý obsah i s moly vyhodit. Je dobré si dát pozor i na další sypké potraviny, které se nacházely v blízkosti těch napadených. Pokud už i zde uvidíte vajíčka nebo larvy molů, vyhoďte je. Pokud se vám ale zdají v pořádku, umistěte je to tzv. karantény. Přesypejte obsah třeba do zavařovací sklenice nebo do jiné dózy a po dobu několika dní sledujte, jestli se tam moli nezačnou líhnout. 

Celou kuchyni nebo spíž je dobré vytřít vodou s octem, která spolehlivě zlikviduje případná nakladená vajíčka. Kromě toho do dané místnosti umístěte pasti na moly – kdyby se přece jen dospělec ještě z nějaké kukly vylíhnul, už nebude mít šanci se rozmnožit. 

mololpaky

past-na-potravinove-molyZrní pro ptáky 

V případě, že moly objevíte v ptačím zrní, nastává úplně jiná situace. Nemusíte jej rovnou likvidovat! Moly nebo jejich larvy stačí usmrtit a v zrní ponechat. Ptáci tak budou mít alespoň další zdroj proteinů. Navíc jak už jsem popisoval i v jednom z minulých článků, hmyzí proteiny jsou pro ptáky velmi důležité

Jak ale moly usmrtit? Stačí, když zrní s moly nasypete do uzavíratelné nádoby a dáte ji do mrazáku. Pokud se v zrní opravdu vajíčka nebo larvy molů nacházely, po tomto procesu se z nich už dospělí moli nikdy nevylíhnou – pochutnají si na nich vaši papoušci. 

Jak ptačí zrní skladovat, aby ho moli nenašli?

Co dělat?

  • Hned po tom, co zrní přinesete domů, je dobré ho zkontrolovat. Pokud byste objevili molí pavučinky nebo dokonce červy, hned celé balení uložte do mrazáku. Tímto krokem předejdete dalšímu množení. 
  • Ale úplně nejdůležitější je zrní přesypat do skleněných nebo plastových neprodyšných nádob, které pořádně uzavřete. 
  • Tyto nádoby pak skladujete ideálně ve chladné a tmavé místnosti. 
  • V případě, že chcete mít jistotu, že u vás moli nebudou mít ideální podmínky na rozmnožování, umístěte blízko nádob se zrním bobkový list, sušenou levanduli, hřebíček nebo pepř. Tyto velmi aromatické suroviny slouží jako velmi účinné odpuzovače. Případně můžete pořídit i mololapky nebo další přípravky. 

Já sám používám ve svých skladech diagnostické pásky, pomocí kterých bych hned odhalil, že se u mě moli vyskytli. Navíc při míchání zrní pro papoušky (ať už u mě nebo u dodavatelů) se pod tlakem odsává prach a další nečistoty. Kdyby tedy nějaká přísada byla napadena moly, tento proces je spolehlivě zlikviduje. 

Co nedělat?

  • Zrní nenechávejte v celofánových nebo igelitových sáčcích – moli se i přes tyto materiály mohou velmi snadno prokousat. 
  • Nádoby se zrním neumisťujte v kuchyni nebo u radiátorů. Teplé prostředí je totiž pro moly doslova ráj.  

larva-potravinoveho-mola

Jaký je životní cyklus molů?

Pokud chcete odhalit, kde se moli vzali, je dobré se zaměřit na jejich životní cyklus. Pomocí něj můžete zjistit, jestli se moli množí u vás se spíži nebo jestli jste je přinesli z obchodu. 

cyklusDélka životního cyklu jednoho potravinového mola může být cca 30 až 70 dní (někdy dokonce i více) – závisí to hlavně na teplotě a přísunu potravy. Například při pokojových teplotách trvá celý cyklus asi jen 6 týdnů. 

  • Nejdříve samička snese vajíčka. Z těch asi za 1 až 2 týdny líhnou bledě šedé larvy.
  • Larvy začínají požírat suroviny, tvoří pavučinky, a tím danou potravinu nebo zrní znehodnocují.
  • Po 2 až 3 měsících se z larev stanou kukly, ze kterých se po dalších asi 2 týdnech líhnou motýli
  • Dospělí motýli pak žijí 30 až 45 dní a dokonce 10 až 14 dní vydrží bez potravy. Křídla dospělých potravinových molů jsou šedivá s hnědým zakončením a jejich rozpětí je až 25 mm. 


Držím palce, ať s moly pořádně zatočíte a věřím, že po přečtení tohoto článku, už víte, jak na to! Ale pokud byste o molech, o skladování zrní nebo o krmení ptáků měli jakýkoliv další dotaz, napište mi na e-mail: info@proptaky.cz. Případně můžete diskutovat i pod příspěvky na mé Facebookové stránce

 

Na mém blogu se dozvíte i další zajímavosti, jako například jak se šetrně zbavit holubů z terasy nebo balkonu. Můžete se ale také začíst do článku, ve kterém vám představuji 10 ptáků, kteří se mohou nejčastěji objevit na vašem krmítku nebo se také podívejte na komplexní článek o chovu ptáků.

Dále by vás mohlo zajímat: