Jak neublížit dokrmováním volně žijícím ptákům ani přírodě

Zima se pomalu blíží a s ní i sezóna dokrmování venkovních ptáčků. V následujícím článku se zaměřím na to, jak tuhle oblíbenou zimní kratochvíli provozovat co nejvíce ekologicky a šetrně. Nezáleží totiž pouze na tom, co okřídleným strávníkům na své zahradě či balkonu naservírujeme, ale také jakým způsobem.

ptaci_na_krmitku


Být eko je in. Za mě osobně je to krok správným směrem a jsem rozhodně pro. Jen tak je možné zachovat přírodní bohatství (včetně pestré palety volně žijících ptáků) i pro budoucí generace. Tak proč na životní prostředí nemyslet i při tom, když se chystáme obohatit zimní jídelníček ptáčkům?

V článku Jak a čím dokrmovat venkovní ptactvo a na co si dát pozor? na mém blogu jsem vás již před časem seznámil s tím, co ptákům podstrojit, aby jim chutnalo a aby si z bohaté hostiny neodnesli zdravotní obtíže. Nyní se zaměříme na to, jak ptákům zimní pochutiny naservírovat bezpečně a bez zbytečného odpadu.

Lojové koule? Jedině bez obalu!

Jako první si vezmeme na paškál oblíbené lojové koule. Asi každý v ČR už ví, že oblíbená pochoutka sýkorek, mlynaříků, brhlíků a červenek se před podáváním musí zbavit plastové síťky. Hrozí totiž nejen to, že se ptáci do ochranného obalu zamotají a už nedokážou odletět, ale prázdná síťka může také uletět a způsobit zdravotní potíže jiným zvířatům včetně psů. To jistě nikdo z nás nechce.

Lojovou kouli tedy před servírováním ze síťky vybalte a vložte ji do kovové klícky, kterou lze využívat opakovaně po dlouhá léta. Síťka pak samozřejmě jako vnější plastový obal koule patří do plastového odpadu.

lojove_koule_v_drzaku

K tomu, abyste s plasty zbytečně neplýtvali, si lojovou kouli můžete vyrobit i doma. Návod, jak na výrobu lojové koule najdete samozřejmě na blogu. Při výrobě můžete zapojit i děti a kromě tradičního tvaru můžete zaexperimentovat i s různými formičkami nebo do rozpuštěného loje nebo nesoleného sádla ponořit borovou šišku  a následně ji obalit v krmné směsi pro venkovní ptactvo. Ptáčci i příroda také ocení lůj se semínky podávaný v půlce kokosového ořechu.

ptak_kokos

Krmítko na víc než jednu sezónu

Krmítka pro ptáčky mohou mít mnoho podob. Ta nejosvědčenější a také nejekologičtější jsou ta klasická za dřeva.

Pokud už z nějakého důvodu vyberete krmítko plastové, volte klasický vzhled v přírodních barvách. Na designový kousek v barvách duhy vám žádní ptáci nepřiletí a krmítko vyrobené z PET lahve si sice může vyrobit každý, ale ptáci o něj také příliš zájmu projevovat nebudou. Tyto experimentálně vyrobená krmítka spíš ptáky děsí než přitahují.

krmime_ptaky

Nevadí, když je krmítko z plastu, ale mělo by být vyrobené z odolného a kvalitního materiálu, který vydrží i extrémní zimní teploty a nebude po jedné zimě na vyhození, což je případ již výše zmiňovaných PET lahví.

Zasaď strom, nakrmíš ptáka

Poslední tip, jak na ekologicky šetrné dokrmování ptáčků, je tak trochu běh na dlouhou trať, ale věřím, že to pro někoho z vás se zahrádkou může být inspirací. 

Vůbec tou nejlepší variantou, jak volně žijícím opeřencům dostatek potravy i v zimním období, je totiž výsadba vhodných stromů, které ptáci využívají jako otevřený zimní bufet. Tím, že plodiny na stromech ponecháme, dáme ptákům možnost stravovat se přirozeně a navíc naše zahrada rázem ožije.

ptak_sipek

Jaké stromy jsou pro výsadbu ideální? Z těch nejznámějších jde například o růži šípkovou, jalovec nebo třešeň ptačí, hodí se ale i například kdoulovec, růže svraskalá či obyčejná slunečnice. Tu ptáci milují i jako součást krmných směsí pro venkovní ptactvo, tak proč jim nedat možnost vyzobat semínka přímo z rostliny?

Dobrou službu také ptákům prokážeme, pokud ponecháme pár nesklizených jablek na jabloni. I ta přijdou v zimě k duhu!

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob dokrmování, držím vám palce, ať si ptáčci s semínkům, která jste jim nasypali, najdou cestu. Malý tahák, jak poznat, kdo k vám na krmítko přiletěl, najdete v článku Poznejte 10 ptáčků, kteří hodují i na vašem krmítku.

 

Chcete i své ptáky v kleci nebo voliéře krmit různorodě? Dopřejte jim i sušený hmyz, naklíčené zrní nebo je naučte jíst ovoce a zeleninu. Mezi klasičtější ptačí krmení pak patří senegalské proso nebo třeba slunečnice. Velký pozor byste si pak měli dát na krmení andulek, které pro správné trávení vyžadují pestrou a rozmanitou stravu. 

Mohlo by vás také zajímat:

 

Zajímavé tipy pro chovatele, upozornění na novinky a přátelskou komunitu milovníků ptáků a papoušků najdete jako vždy na facebookové stránce Proptaky.cz. Těším se na fotografie spokojených ptačích strávníků na vašich zahrádkách!