Jak papouškovi pomoct s přirozeným obrušováním drápků a zobáku?

Zařizujete pro nového papouška klec, máte v ní super hračky, bidýlka, ve spíži nachystané kvalitní krmivo a těšíte se, jak si opeřený kamarád své království užije? Určitě nezapomeňte na jednu velmi důležitou věc, které věnuji dnešní článek. Čtěte dál!

Nehty, vlasy, zobáky

Jestli vám papoušek roste do krásy a vitality, je to jedině dobře. Spolu se svalovou hmotou a načechraným peřím však ptáčkům rostou také zobáky i drápky a tento jejich růst je kontinuální. V přírodě si ptáčci poradí sami, drápky i zobáky si pravidelně obrušují, ale při klecovém chovu jim musíme pomoci vhodným vybavením a péčí, aby nedocházelo k nežádoucím a bolestivým deformacím. 

Jak vlastně růst zobáků a drápků funguje? Úplně stejně, jako když člověku rostou nehty nebo vlasy – jsou stejně jako u papoušků tvořeny keratinem. Jaké by to asi bylo, kdybyste si třeba několik měsíců či let nestříhali nehty? A teď si ještě představte s takovými nehty vykonávání každodenních činností, už jen správně uchopit tužku nebo příbor by bylo velice náročné, nehty by se vám všude zachytávaly a život s nimi by byl přinejmenším velmi nepraktický. Zobáky naštěstí nemáme, ale pokud by si papoušek neměl kde svůj zobák brousit, časem by to mohlo vyústit v nepříjemné potíže i přesto, že zobák roste podstatně pomaleji.

Jak papouškovi pomoct s přirozeným obrušováním drápků a zobáku?

Správné a pravidelné obrušování

Když tedy papouškovi připravujete nové obydlí, ujistěte se, že má k dispozici něco, čím si drápky i zobák může pohodlně obrušovat. Skvělé budou čerstvé větve s hrubou kůrou, například z černého bezu, z dubu a různých ovocných stromů. Větve by měly být bez listů, vítány jsou různé délky a zakřivení. Výborným řešením jsou také brusná bidla, ať už kupovaná, nebo vlastní výroby z větví. Vyhněte se naopak bidlům z plastu nebo soustružené kulatiny.

U bidýlek by mělo platit, že by jej papoušek měl obejmout ze 2/3, každopádně je dobré, aby měl bidla různého průměru pro trénování úchopu. Důležité je, aby se drápky při obejmutí nedotýkaly. 

Snadným řešením za pár korun jsou pak oblíbené sépiové kosti, vydrží dlouho a perfektně splní svůj účel. Vyrábí se v různých velikostech, aby jej mohla využívat menší i větší plemena papoušků. 

Jak papouškovi pomoct s přirozeným obrušováním drápků a zobáku?

Péče a strava

Pokud se z nějakého důvodu dostanete s papouškem do situace, kdy jeho zobák nebo drápky přerostly, stříhání či obroušení nechte napoprvé raději veterináři, který vám předvede správný postup, abyste ptáčkovi neublížili. Mějte však na paměti, že i přes obrušování a případné zastříhávání jsou ostřejší drápky či zobák papouškovou přirozeností. Jestli se vám ale zdá, že mu drápky i zobák rostou příliš rychle, zkuste popřemýšlet nad složením jeho stravy – někdy se může stát, že je nadměrný růst těchto částí způsoben stravou, především tou s vysokým obsahem bílkovin či jinak energeticky vydatnou. Nicméně i tak dbejte na to, aby ptáček vždy přijímal dostatečné množství vitamínů a dalších prospěšných látek.

 

Zajímají vás další informace o tom, jak pečovat o zdraví vašich papoušků a dalších opeřenců? Nejdříve je důležité rozpoznat, že vašeho papouška něco trápí, může ho například ohrozit nedostatek vápníku nebo i nějaké předměty v domácnosti, před kterými je dobré papoušky chránit. Přes léto je dobré si dávat pozor na příliš velké horko a zbystřit při tom, když si papoušek škube peříSpoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Další zajímavé čtení:

 

Zajímá vás na téma drápků a zobáků více? Napište mi na info@proptaky.cz., rád vám v této oblasti poradím.