Co je to grit a proč je pro ptáky důležitý?

Všimli jste si toho, že volně žijící ptáci často sbírají a sezobábají drobné kamínky? Nedělají to jen tak pro zábavu, ale proto, že pomocí nich dokáží pak lépe strávit potravu. U ptáků, kteří žijí v zajetí, se o dostatečný přísun této mechanické složky potravy musíme postarat my. Pomoci s tom může speciální složka krmiva — grit.

papacka

Co je grit?

Grit je směs, která se skládá nejčastěji z úlomků skořápek korýšů, červeného kamene, a dalších drobných kamínků. Chemicky jde o směs uhličitanu vápenatého, křemene a dalších minerálů, které se běžně vyskytují v horninách. 

Jako součást krmiva se grit používá, protože ptáci nemají zuby a rozmělnit některá tvrdší semena pouze zobákem nelze. 

Rozlišujeme 2 typy gritu:

  1. Rozpustná forma gritu - jemná zrna z vápence se v trávicím traktu rozpustí a významně se podílí na tvorbě vaječných skořápek. Tuto směs lze obecně doporučit pro všechny ptáky. Nijak nezatěžuje organismus a nemůže dojít k tomu, že u ptáků dojde vlivem pozření většího množství k přeplnění trávicího traktu.
  2. Nerozpustná forma gritu - písek drobné kamínky nebo štěrk, které zůstávají v trávicím traktu po delší dobu mohou způsobit vážné zdravotní komplikace. Tento typ gritu je vhodné využít pouze ve výjimečných situacích a dobře zvoleném množství. 

Proč ptáci potřebují grit?

Hlavním důvodem, proč ptáci potřebují přijímat kamínky a úlomky skořápek, spočívá v odlišnostech v trávicím traktu.

Na rozdíl od nás mají ptáci 2 žaludky - první produkuje žaludeční šťávy, které startují proces chemického rozmělnění potravy, a druhý kulovitý svalnatý žaludek se podílí na drcení potravy.

Právě v této části trávicího traktu se zkonzumovaný grit nahromadí a společně se zdrsnělým povrchem žaludku rozdrtí i semena s tvrdou slupkou.

Ptáci ale z požití vápenného gritu benefitují i jinak. Prostřednictvím minerální směsi se jim do těla dostává vápník, který je důležitý pro tvorbu skořápek u vajec, ale také další minerály, které jsou důležité pro zdravý a aktivní ptačí život.

grit

Pro které ptáky je grit vhodný?

Používání gritu pro slepice a gritu pro holuby je mezi chovateli běžné. Jeho použití je ale vhodné i u papoušků jako například u nejčastěji chovaných andulek, korel, kanárků, rozet nebo pro papoušky žako.

Pokud ptáci žijí ve venkovní voliéře nebo v případě drůbeže ve výběhu, mohou si kamínky najít a sezobnout přirozeně ze země. Nicméně i pro tyto ptáky bychom měli na dostatečný přísun gritu v krmení myslet v zimním období, kdy je zem pod sněhem nebo zamrzlá. 

Grit je vhodné v přiměřené míře přidávat k běžné dávce krmiva dospělým ptákům, u mláďat se do krmiva v prvních dnech nepřidává.

 V některých případech se gritu ve formě jemného křemenného písku používá i jako podestýlka do klece.

Už víte, na co je grit dobrý? Na e-shopu Proptaky.cz najdete velké i malé balení gritu pro papoušky, a tak jim ho můžete servírovat podle jejich potřeb. Pokud byste měli jakýkoliv dotaz ohledně krmení papoušků, jsem vám k dispozici na telefonním čísle +420731478932, na Facebooku nebo na e-mailu info@proptaky.cz.

Další zajímavá témata o jednotlivých druzích ptáků a o jejich chovu, nebo o novinkách na e-shopu najdete u mě na blogu.

Mohlo by vás také zajímat: