Aby klec nebyla vězením. Jak zajistit, aby se nový papoušek nebál?

Těšíte se na to, jak si domů přinesete nového papouška, ale zároveň máte trošku strach z toho, aby se vám papouška povedlo ochočit a aby se vás nebál? Připravil se pro vás pár rad, jak si s bázlivými papoušky poradit.

korela (1)

Kdybych měl popsat začátky chovatelství papoušků jedním slovem, rozhodně bych volil slovo trpělivost

Budování vzájemné důvěry s papouškem je běh na dlouhou trať a rozhodně se nevyplatí vztah během prvních společných dní narušit. Ptáci mají dlouhou paměť a jakmile je jednou zradíte, jen těžko si budete jejich sympatie získávat zpátky.

Co přichystat před přinesením papouška domů?

Naprosto nezbytné je, aby měl nový okřídlený obyvatel vaší domácnosti po příchodu domů připravené vše, co potřebuje. V první řadě je to dostatečně prostorná klec s miskou plnou krmení, napáječkou, bidýlky a také s vhodnými hračkami pro papoušky. Do klece v prvních pár dnech nic nového nepřidávejte, ani z ní nic nevyndávejte, pokud to nebude nezbytně nutné.

Buďte připraveni na vše! Přečtěte si Co by vás nemělo překvapit při pořízení vašeho prvního papouška?

První krok: Stěhování do klece

zeleny_papousek (1)

S papouškem během transportu i při přenášení do klece manipulujte co nejšetrněji. Pro ptáka je převoz obrovský šok a bude trvat pár dní, než se z tohoto zážitku vzpamatuje, proto mu to nedělejte ještě těžší.

Rozhodně se vyvarujte používání jakéhokoliv násilí. Do klece je nejlepší nechat ptáčka volně přejít z vaší ruky. Dopřejte mu čas a nechte ho, ať se ve svém novém příbytku zabydlí.

V prvních dvou až třech dnech bude možná papoušek skleslý a ustrašený. Snažte se ho maximálně respektovat a nijak na jeho adaptaci nepospíchejte. Pozorujte zpovzdálí, jak si váš nový spolubydlící vede. 

Zajímá vás o voliérách a klecích zajímá více informací? Přečtěte si i následující články:

Druhý krok: Buďte přítel, ne hrozba

Jak už jsem zmínil výše - ptákům chvilku trvá než si zvyknou na cizí prostředí. Ve chvíli, kdy se ocitají v nové kleci odtrženi od mámy a sourozenců jsou velmi zranitelní a nedůvěřiví. Tak obrovský tvor, jakým je člověk, pro ně představuje hrozbu a mohou se při pokusu o kontakt snadno vyplašit, případně vám dát pocítit sílu jejich zobáků a pařátků.

Jestliže to nechcete riskovat, dejte papouškovi najevo, že ho respektujete a že bez jeho svolení se do jeho prostoru nehodláte přibližovat.

Pomalu, doslova krůček po krůčku se přibližujte ke kleci. Dejte si záležet na tom, abyste na papouška dobře viděli a aby také on viděl na vás. Pokud se ocitnete příliš blízko, pták začne couvat nebo se schoulí. V tu chvíli počkejte a zase poodstupte. 

Tohle praktikujte do té doby, dokud si na vaši přítomnost v blízkosti klece pták dostatečně nezvykne.

Až bude papoušek připravený, budete se moci přiblížit dostatečně blízko, abyste mu skrz klec prostrčili nějakou dobrotu.

Krok třetí: Pamlsek je úplatek i cesta k přátelství

papousek_na_ruce (1)

Papoušci jsou od přírody velmi zvědaví a také velmi mlsní. Obou těchto vlastností lze využít ve váš prospěch. Pomocí pamlsků pro ptáky můžete ptáka snadno navyknout na to, že vy mu přinášíte dobré a chutné věci a nijak mu nehodláte ublížit.

Z počátku můžete dobroty podávat třeba senegalské proso nebo kousky ovoce napíchnuté na špejli a postupně, pomaličku naučit ptáka, že i jídlo podané přímo z ruky může být bez rizika.

Jestli se vám povede, aby vám papoušek doslova zobal z ruky - máte napůl vyhráno!

Postupně zapojte do hry i druhou ruku, zkuste nabídnout papouškovi, aby za pamlskem přeskočil z jedné ruky na druhou, zkuste rukou s dobrotou trošku zahýbat ze strany na stranu a pozorujte papouškovu reakci.

Vždy s ptákem manipulujte plynule - žádné zmatečné a prudké pohyby. Nejen, že byste ho mohli vyděsit, ale mohl by se i zranit, a to přece nechcete.

Krok čtvrtý: Můj domov je i tvůj domov!

Papoušky všech velikostí jsou věrní kamarádi, se kterými si užijete mnoho zábavy, Pokud se vám podařilo vybudovat si s vaším novým parťákem dobré pouto, nemusíte se nudy bát. 

Ptáci rádi tráví čas se svými chovateli. Připravte se na to, že pták si o pozornost bude říkat často a občas i velmi nahlas. Budou velmi vděční, když jim pravidelně dopřejete možnost protáhnout křídla mimo klec. 

Papouška na ruce seznamte s prostorem, kde může bezpečně létat a pohybovat se a pro přilákání papouška zpátky, použijte opět nějakou tu motivační laskominu. Nechte ji v otevřené kleci nebo v ruce a vyzkoušejte, za jak dlouho to papouška přiláká zpátky.

 

Ale v případě, papouška teprve plánujete pořídit, pečlivě prozkoumejte, kdy je potřeba ptáky kroužkovat a na jaké věci dát pozor, protože by jim v kleci nebo voliéře mohly ublížit. No a následně se můžete věnovat odchovu ptáčat nebo volnoletectví. Pokud máte doma holubník, nemyslím tím chaos, ale ten opravdový dřevěný holubník, přečtěte si článek i o chovu holubů, třeba vás k tomuto koníčku nalákám. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích