Kdy přestěhovat ptactvo do venkovní voliéry a jak ji zabezpečit?

Kdo z vás má v domě ptačí spolubydlící a za domem zahradu s nevyužitým prostorem? Pokud chcete svému ptactvu dopřát i pobyt na čerstvém vzduchu, je třeba s končící zimou začít přemýšlet o tom, zda je přemístit z vnitřní do venkovní voliéry. S tím vzniká spousta otázek – když už venkovní voliéru máte postavenou, kdy do ní ptáky přemístit? A pokud nad stavbou venkovní voliéry pro ptáky přemýšlíte, jaká by měla splňovat kritéria?

Nejdříve si odpovězme na první otázku – kdy můžeme bez obav přemístit ptáky, ať už jde o drobnou exotu nebo větší papoušky, do venkovního prostředí? Každý pták sice snáší zimu a změny teplot jinak – třeba ptactvo původem z Austrálie vydrží venku celoročně, takový Nestor Kea snese i velmi mrazivé teploty, ale u každého z chovaných ptáků je třeba držet se pravidla, že extrémní a nárazové změny teplot nesnáší dobře žádný druh. Proto se řiďte tím, kolik stupňů je v jejich zimní ubikaci. Máte-li klec v bytě, kde bývá kolem 20–22 °C, vysaďte ptactvo ven teprve ve chvíli, kdy i tamní teploty budou blízké 18–20 °C. Pokud máte ptactvo zazimované například v nevytápěné zimní zahradě nebo podobných prostorách, kde je teplota mnohem nižší, pak je můžete s klidným svědomím přenést ven mnohem dříve.

Jak by ale měla venkovní voliéra vypadat a čím ji vybavit, aby v ní bylo ptactvu dobře a nehrozilo jim žádné nebezpečí? Vše se odvíjí od toho, jak dlouho a jak často v ní papoušci budou přebývat. Někteří chovatelé do ní berou své mazlíčky jen přes den, aby se tzv. vyvětrali a popovídali si s okolím. Taková voliéra nemusí být nijak extrémně jištěná proti dravcům nebo jiným hrozbám. Stačí ji usadit na běžný hliněný podklad. Plánujete ptactvo nechat venku celé letní období? Pak je třeba počítat s několika důležitými body:

1.   Velikost venkovní voliéry

Vhodná velikost voliér a klecí je mezi chovateli velmi často diskutovaná. Je třeba se zamyslet nad tím, kde vaši papoušci a jiné ptactvo tráví nejvíce svého času a nakolik jsou létaví. Pro běžné druhy papoušků je důležité, aby voliéra byla hlavně dlouhá, spíš než vysoká a papoušci se mohli pohodlně proletět. V České republice zatím nemáme zákonem stanovené rozměry voliér pro chov jednotlivých druhů, ale můžete nahlédnout do tabulky uplatňované v Durynsku.

25002564_s

2.   Základy voliéry

Pro občasně využívanou voliéru, kdy máte papouška neustále na očích, stačí voliéra položená na zatravněném povrchu. Pro celodenní, a hlavně i noční pobyt ptactva, je důležité podloží zpevnit tak, aby se dovnitř nepodhrabala například kuna nebo další zvěř, které se můžou ptáci leknout a ve stresu třeba dostat infarkt nebo se ve voliéře ubít, nemluvě o tom, kdy škodná vaše ptactvo odloví a odvleče z voliéry pryč. Praktické a zároveň i estetické řešení je například betonový povrch zasypaný kačírkem. Při vylévání betonu nezapomeňte vytvořit lehký sklon nebo odtokové kanálky, aby z voliéry mohla odtékat voda. Kačírek pak můžete čistit propláchnutím zahradní hadicí. Někteří chovatelé mají dobré zkušenosti i s pokrytím dna přírodním mulčem, který při údržbě vyměňují nebo na již vybetonovanou plochu navezou hlínu, kterou zatravní a vytvoří tak bezpečné a zároveň přirozené prostředí. Místo betonu můžete voliéru zajistit i zakopaným pletivem. To také účinně zabrání vniknutí škodné zvěře. Při stavbě zvolte do základů pozinkované nerezové pletivo s maximální velikostí ok 13x13 mm.

3.   Zabezpečení voliéry

Nejednomu chovateli ptactva se již stalo, že zvědavá kočka zaútočila papouškovi na nohu, když byl zavěšený na stěně klece. Taková situace může skončit v nejlepším případě drobným zraněním papouška, v tom horším amputací celé končetiny. Této situaci předejdete dvojitým pletivem voliéry – napněte ho zvenčí i zevnitř konstrukce. Zároveň dobře zvažte, jaké pletivo vyberete. Důležité je sledovat velikost ok pletiva a tloušťku drátu. Čím menší máte osazenstvo, tím menší volte oka. Andulky se neprotáhnou pletivem s oky o velikosti 13x13 milimetrů, pro velké papoušky jako jsou ary nebo eklektusové stačí pletivo s oky 25x25 mm. Jestliže chováte papoušky už nějakou dobu, určitě víte, že patří mezi ničitele. Proto zvolte i dostatečně silný drát. Aru můžete bezpečně ubytovat do voliéry s pletivem o průměru 2 mm a více. Pokud stavíte voliéru ze dřeva, pak musíte počítat s jejich nenechavými zobáky. Ochranné nátěry na dřevo proto aplikujte jen zvenčí nebo sáhněte po nátěrech vhodných pro dětské hračky. Jistotou jsou pak voliéry z hliníkových profilů.

25002254_s

4.   Vybavení venkovní voliéry

Ptákům ke spokojenému životu ve venkovní voliéře nestačí mít jen dostatek prostoru. Myslete na to, že by měli mít vytvořené závětří, kde se mohou schovat před nepřízní počasí a horkem. Pro noční pobyt ptáků ve voliéře nezapomeňte, že je třeba vytvořit místo k záletu, kam se můžou ptáci uchýlit ke spánku a budou chráněni před rušivým světlem z pouličního osvětlení. Aby se mohli ve stínu i ochladit, zvolte materiál, který odráží co nejvíc slunečního záření pryč. Dopřejte jim bydla, která budou od sebe dostatečně daleko a ve vhodně zvolených rozměrech pro váš chovaný druh, aby si od sebe mohli ptáci navzájem odpočinout a alespoň dvě místa, do kterých budete plnit krmení, aby se u jedné misky s ptačím zobem zbytečně nemačkali. Hračky a vybavení volte z přírodních materiálů. Důležitou součástí voliér jsou i místa a materiál pro hnízdění, které jsou ale pro každý druh velmi specifické. Proto se na chov a odchov nových papoušků zaměříme v samostatném článku. 

 

V případě, že si vašeho prvního papouška teprve plánujete pořídit, pečlivě prozkoumejte, kdy je potřeba ptáky kroužkovat a na jaké věci dát pozor, protože by jim v kleci nebo voliéře mohly ublížit. Kromě toho byste měli dbát i na to, aby se papoušek nebál. No a následně se můžete věnovat odchovu ptáčat nebo volnoletectví. Pokud máte doma holubník, nemyslím tím chaos, ale ten opravdový dřevěný holubník, přečtěte si článek i o chovu holubů, třeba vás k tomuto koníčku nalákám. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Zajímá vás o voliérách a klecích zajímá více informací? Přečtěte si i následující články: