Nanuk pro papouška nebo chutné kuličky? Vyrobte si doma zdravé ptačí mlsání!

Všichni chovatelé vám potvrdí, že papoušci umějí být pěkní mlsouni! Kromě zrníček, peletek a kupovaných pamlsků jim občas můžete přilepšit i čerstvou zeleninou, ovocem nebo vlastnoručně připravenými pochoutkami. K výrobě dobrot pro papoušky můžete pozvat i děti a rázem máte zábavu na celé odpoledne!

Nanuk pro papouška nebo chutné kuličky? Vyrobte si doma zdravé ptačí mlsání!

Pro inspiraci, čím můžete svým okřídleným mazlíčkům vylepšit jídelníček, jsem vybral 3 recepty se zdravými surovinami, které papoušci běžně konzumují. Na rozdíl od hotových kupovaných dobrot máte při domácí výrobě jistotu, že se k papouškovi nedostane nic závadného nebo nekvalitního.

Pro ptáky jen to nejlepší!

Používejte jen suroviny, které nebudou ošetřené sírou, siřičitany nebo jinými konzervanty. Vyhněte se také slazenému sušenému ovoci či slaným oříškům. Vše by mělo být přírodní a bez jakýchkoliv umělých dochucovadel. Při výrobě se nebojte trošku improvizovat a pokaždé do receptu přidat něco navíc či obměnit přísady. Vy přece nejlépe víte, co vašemu papouškovi nejvíce chutná a čím ho potěšíte.

A poslední rada před tím, než se vrhneme do samotné přípravy pamlsků - myslete na to, aby papoušek dostával vyváženou stravu. Dobroty slouží jen jako výjimečné zpestření či odměna. Rozhodně by neměly tvořit hlavní část jejich potravy.

Slepované kuličky

Nejprve vložte do mixéru sušené datle a umixujte z nich jemnou mazlavou pastu. Ta bude sloužit jako hlavní pojidlo všech ostatních surovin. Poté přidejte sušené ovoce a ořechy a opět krátce pomixujte. Přisypte další semínka a ovesné vločky a mixujte do té doby, dokud nebude vše podrcené, ale ne rozmixované na kaši. Zachovejte část surovin v pevném stavu. Ptáky bude bavit jejich vyzobávání.

Ze vzniklé hmoty vytvarujte stejně velké kuličky s průměrem zhruba 2 cm a vložte je na pečící papír do trouby vyhřáté na 160°C. Kuličky pečte 5 minut.

Po vychladnutí je můžete ihned servírovat. Přebytky pak uložte do uzavíratelné krabičky a uložte ji na tmavé a chladné místo.

Nanuk pro papouška nebo chutné kuličky? Vyrobte si doma zdravé ptačí mlsání!

Hrudky/ tyčinky

Nejprve smíchejte v míse sypké suroviny a poté vše pomocí vaječných bílků spojte do kompaktní hmoty. Za pomocí polévkové lžíce vytvarujte malé hrudky nebo směsí obalte klacík pro zavěšení do klece a položíme na pečící papír. Pečte v troubě na 170°C po dobu 12 - 14 minut.

Stejně jako kuličky skladujte i tuto dobrotu v suchu, temnu a chladu.

Nanuk pro papouška nebo chutné kuličky? Vyrobte si doma zdravé ptačí mlsání!

Nanuk pro papoušky

Do tvořítek na led dejte lžičku semínek nebo směsi pro papouška (dle velikosti či druhu) a zalijte je ovocnou šťávou. Směs vložte do mrazáku.

Vaši opeřenci také zajisté ocení, když jim čas od času zajistíte dostatečný přísun vitamínů ve formě čerstvého ovocného nebo zeleninového salátku.

Nanuk pro papouška nebo chutné kuličky? Vyrobte si doma zdravé ptačí mlsání!

Vsadím se,  že kdyby vaši papoušci uměli číst, tak by se jim po tomhle článku sbíhaly sliny. Už se určitě těší na to, co jim podstrojíte! 

 

Hledáte inspiraci na další laskominy, které můžete papouškům připravit? Prozkoumejte návody na lojové koule nebo na domácí sušenky. Kromě toho můžete papouškům vyrobit bezpečné a zábavné hračky, jako například houpačky nebo závěsné zvonky. Pro venkovní ptáky zkuste doma vyrobit krmítko – nemusí se jednat o klasikou dřevěnou budku, prozkoumejte i další varianty, které detailně popisuji v blogovém článku. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

 

Většinu surovin pro výrobu najdete na e-shopu Proptáky.cz a zbytek seženete v klasickém obchodě s potravinami. Pokud se budete chtít o výsledek vašeho snažení podělit, určitě napište na Facebook nebo na email info@proptaky.cz.