Harmonické soužití ve voliéře: Jak chovat společně různé druhy malých papoušků?

Lze říci, že čím víc papoušků pohromadě, tím větší zábava? Ano, ale… pro společný odchov více druhů papoušků platí určitá pravidla a specifika, která byste předtím, než je nastěhujete dohromady, měli znát.

voliera

Chov papoušků je krásný koníček, ale někdy zjistím, co je dobré, až metodou pokus a omyl. Stejně tak probíhalo i zjišťování, jaké druhy papoušků lze chovat společně, a které držet raději od sebe. Společná voliéra je nejen pastvou pro oči, ale také se k ní chovatelé uchylují z ryze praktických důvodů. Je přece je snadnější mít jednu klec obsazenou více druhy, než mít pro každý druh voliéru oddělenou.

To, jestli soužití papoušků v jedné velké voliéře bude harmonické, či nikoliv, rozhoduje mnoho faktorů. U malých papoušků ve společné voliéře se dá případným konfliktům předcházet dostatečným prostorem a „soukromím”, které papouškům dopřejeme. Pokud se chcete poučit z mojí zkušenosti a vyzkoušet odchovat ptáčata ve společné voliéře, pak přináším užitečné rady, které vám mohou pomoci.

Jak chovat společně několik druhů papoušků?

Ideálním obdobím, kdy umístit ptáky do společné voliéry je na jaře. Jakmile to počasí umožní. Venkovní papoušci by měli zimovat v místnosti s teplotou 7°C, jakmile je tedy venku  alespoň 7°, mohou ptáci do venkovní voliéry.

Více o tom, kdy a jak nejlépe přestěhovat ptáky do venkovní voliéry se dočtete v článku Kdy přestěhovat ptactvo do venkovní voliéry a jak ji zabezpečit na blogu.

Osvědčilo se mi vypustit páry určené k hnízdění od všech druhů najednou. Jen tak si na sebe ptáci od počátku mohou bez obtíží zvyknout a jasně si vymezit hranice.

astrildoviti_web

Samozřejmě je základem, aby bylo ve voliéře přichystáno vše, co ptáci potřebují, tedy dostatečné množství bidélek, budek a hnízdících košíků. Velmi vhod přijde i dostatek hnízdícího materiálu, kterým si mohou ptáci svá hnízda vystlat - ideální jsou stébla travin, juta, sisal, jemné seno a pod. 

V období hnízdění potřebují ptáci také dostatek kvalitního krmiva. Dopřejte jim tedy čerstvé zelené lupení a doplňte je vaječnou směsí. Ptáčkům také svědči směs prosa, lesknice, ovsa, lněného semínka a semence. Přilepšit ptákům můžete také sušeným ovocem nebo sušenými červy.

Jací ptáci spolu bez obtíží vycházejí?

Z malých druhů papoušků lze společně chovat tyto druhy:

  • amadiny diamantové;
  • zebřičky;
  • chůvičky japonské;
  • astrildy rákosné;
  • rýžovníky;
  • pásovníky dlouhoocasé;
  • neofémy;
  • hnědohlavce;
  • andulky;
  • kanárky.

Mezi „troublemakery” patří hlavně amadiny. U těch se často objevuje přehnané bránění hnízdícího místa. Předejít tomu můžete, pokud jim poskytnete pro hnízdění polootevřenou budky bezpečně schovanou ve větvičkách nebo v křoví. 

 amadina

Svou hlavu mají také pásovníci. U nich je potřeba, aby z případného konfliktu mohli snadno uniknout, proto je dobré, když je voliéra členitá a třeba i propojená s vedlejší klecí průletovým otvorem. Ptáci si tak mohou pohodlně zahnízdit, kde se jim zlíbí, aniž by docházelo k pranicím o nejlepší místečko.

U andulek se v období hnízdění občas projevuje až agresivní chování. Umístění do voliéry můžete vyzkoušet, případně je k ostatním ptákům pustit až v okamžiku, kdy budou mláďata již na světě a nebudou závislá na krmení od rodičů. V tomto okamžiku je jejich soužití s ostatními druhy naprosto harmonické.

Více o specificích chovu andulek a zejména o tom, jak jim poskládat jídelníček, najdete v článku Jak krmit andulky? na blogu.

Astrildi rákosní jsou naopak bezproblémoví a navíc jsou to mistři stavitelé. Tento druh si staví překrásná hnízda, na kterých si dává záležet. Dokud není hnízdo perfektní, samička vejce nesnese.

Vše o astrildovitých jsem pro vás sepsal do článku Nenároční ptáci pro chovatele začátečníky: Astrildovití.

Velcí pohodáři jsou ve společném soužití také zebřičky a chůvičky. Jejich hnízda ovšem zdaleka tak úhledná nejsou. I oni ocení, když jim připravíte polootevřenou budku a dostatek materiálu na výstelku.

Kanáři jsou kapitolou sami pro sebe. Rozepsal jsem se o tom v článku Kanáři od A do Zet

kanar

Na co dát při společném chovu pozor?

Při chovu různých druhů papoušků je důležité zajistit dostatečný prostor, úkryty a zdroje potravy pro všechny ptáky. Mějte na paměti, že každý druh má své specifické potřeby a chovatelské požadavky, proto je důležité se o každém druhu řádně informovat a poskytnout jim vhodné prostředí.

Pamatujte také na to, že i přesto, že určité druhy papoušků jsou sice známé svým mírumilovným chováním, ale mohou se vyskytnout individuální rozdíly v temperamentu a chování jednotlivých ptáků. Je důležité pečlivě sledovat interakce mezi papoušky a v případě potíží či agresivního chování je nutné zasáhnout a případně rozdělit ptáky do oddělených prostor.

Jaké jsou náležitosti klece pro malé papoušky se dočtete v článku Jak vybrat vhodnou klec pro malé papoušky.

S dodržením správných opatření a poskytnutím vhodného prostředí může společná voliéra s různými druhy malých papoušků přinést radostnou a příjemnou zkušenost pro vás i vaše pernaté společníky.

 

V případě, že si plánujete pořídit vašeho prvního papouška, pečlivě prozkoumejte, kdy je potřeba ptáky kroužkovat a na jaké věci dát pozor, protože by mu v kleci nebo voliéře mohly ublížit. Kromě toho byste měli dbát i na to, aby se papoušek nebál. No a následně se můžete věnovat odchovu ptáčat nebo volnoletectví. Pokud máte doma holubník, nemyslím tím chaos, ale ten opravdový dřevěný holubník, přečtěte si článek i o chovu holubů, třeba vás k tomuto koníčku nalákám. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích

 

Vyzkoušeli jste už chov malých papoušků ve společné voliéře? Máte nějaké postřehy, na které jsem v textu zapomněl? Budu rád, když se se mnou o zkušenosti podělíte. Kontaktovat mě můžete na emailu info@proptaky.cz nebo na Facebooku Proptáky.cz.