Pečeme domácí sušenky pro papoušky

Nejen lidé, ale i papoušci si čas od času rádi dopřejí něco dobrého na zub. Pokud máte volný čas nazbyt, můžete jim z běžných surovin připravit lahodné sušenky, za které vás budou milovat ještě o trošku více než doposud.

web_susenky

Když mohou ve světě existovat cukrárny pro psy, proč bychom my, milovníci papoušků nemohli jednou za čas dopřít našim opeřencům taky nějakou tu dobrotu. A k tomu dobrotu připravenou z lásky!

Domácí sušenky pro papoušky jsou velmi jednoduché a budete je mít hotové dřív než byste řekli “Agapornis”. Tak pojďme na to!

Pro přípravu papouščích sušenek budete potřebovat:

  • celozrnnou mouku
  • jablko či dýni
  • čerstvé nebo sušené ovoce (dle chuti papouška)
  • vajíčko
  • trošku medu nebo nesoleného arašídového másla
  • libovolně lze do sušenek přidat semínka, oříšky či sušený hmyz

Množství surovin přizpůsobte tomu, jaké množství sušenek plánujete vyrobit. Pokud by se vám jich povedlo vyrobit více, než stačí váš opeřenec spořádat, lze je bez problému zmrazit a vytáhnout v případě potřeby.

recept

Postup pečení domácích sušenek pro papoušky:

Jablko nebo dýni povaříme v neosolené vodě doměkka a nastrouháme nebo namačkáme na kaši. Přisypeme mouku a z těchto surovin vytvoříme měkké a poddajné těsto. Přidáme vajíčko med a podle chuti, nálady a zásob další suroviny.

Velmi dobře v sušenkách chutná například slunečnice či lněné semínko. Pokud chcete ptáčkům opravdu přilepšit, nezapomeňte přidat arašídy, vlašské ořechy nebo nadrcený sušený banán. Opravdovým gurmánům určitě uděláte radost přimíchaným sušeným bourcem morušovým a moučnými červy.

Těsto s přísadami dobře promíchejte a pomocí lžíce tvořte drobné hroudy na plechu s pečicím papírem. Sušenky dejte péct na 180° na cca 30 minut.

I když to bude těžké uhlídat takovou dobrotu před mlsnými zobáčky, tak sušenky servírujte až po vychladnutí, ať nezpůsobíte svému papouškovi nepříjemné bolení žaludku.

148877092_m (1)

PS: Když si sušenky umícháte ze surovin, které jíte i vy, můžete si s papouškem udělat příjemné odpoledne s čajem a sušenkami, na kterých si pochutnáte společně.

Jen prosím myslete na to, že sušenky jsou pouze netradiční pamlsek, ale nenahrazují běžnou pestrou stravu pro ptáky. Pro papoušky by měly být za odměnu jednou za čas. 

 

Hledáte inspiraci na další laskominy, které můžete papouškům připravit? Prozkoumejte návody na lojové koule nebo na papouščí nanuk či chutné hrudky a tyčinky. Kromě toho můžete papouškům vyrobit bezpečné a zábavné hračky, jako například houpačky nebo závěsné zvonky. Pro venkovní ptáky zkuste doma vyrobit krmítko – nemusí se jednat o klasikou dřevěnou budku, prozkoumejte i další varianty, které detailně popisuji v blogovém článku. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích

 

Dejte mi vědět, jak se vám sušenky pro ptáky povedly a pošlete mi třeba fotku s vděčnými strávníky. Psát můžete jak na e-mail info@proptaky.cz, tak i na FB stránku Proptaky.cz.