Jak krmit andulky: Co by jim nemělo chybět a na co si dát pozor?

Papoušek vlnkovaný, známější pod názvem andulka, je oblíbený, veselý a nenáročný společník vhodný i pro chovatele začátečníky. Poradím vám, co mají tito papoušci nejraději a na co byste si při výběru krmiva měli dát pozor.

Není zrní jako zrní

Možná by se mohlo zdát, že takový papoušek sezobe cokoli, co mu nasypete a bude to stačit, nenechte se však zmást. Andulka, ač je to zvířátko spíše nenáročné, potřebuje pro správné fungování organismu stravu pestrou a rozmanitou stejně jako třeba hlodavci. 

Které zrní andulkám naservírovat a jak?

Proso – základem všeho je kvalitní proso. Proso je jednoletá nebo vytrvalá bylina z rodu trav, u nás roste jeden druh – proso seté. Prosné semeno je součástí krmných směsí pro domácí ptactvo a platí to i pro směsi pro andulky. Proso se liší svým tvarem i barvou, existuje mnoho druhů, např. proso červené, žluté, zelené, ale třeba také senegalské proso v podobě klasu k zavěšení, alžírské, japonské aj. Andulky zde nejsou nijak moc vybíravé, my si ale musíme dát pozor na to, aby proso nebylo staré, mořené či zaprášené. 

Oves zrno ovsa je ceněno pro své příznivé složení bílkovin s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vyšší obsah tuku s převládajícím podílem nenasycených mastných kyselin a vysoký obsah minerálů a vitamínů. Kromě samotného ovsa můžete dát ptáčkům ovesné vločky. Jsou, stejně jako samotný oves, bohaté na vitamíny, minerální látky i tuky a bílkoviny. Ovesné vločky se objevují i v ptačích směsích, ale pokud budete mít v kuchyni obrovskou zásobu a nebudete už vědět, co s nimi, andulky si na nich rády smlsnou. 

Další vhodná semena jsou rdesno ptačí, kokoška pastuší tobolka, lesknice či slunečnice a obvykle bývají součástí krmných směsí. Semínka by andulky měly mít k dispozici neustále, nicméně se vyvarujte neustálého vršení misky, mohlo by se stát, že mlsný opeřenec začne rozmazleně vyzobávat jen ty nejlepší kousky a zbytek vám ostentativně rozhází kolem klece. 

vhodná semena jsou rdesno ptačí, kokoška pastuší tobolka, lesknice či slunečnicevhodná semena jsou rdesno ptačí, kokoška pastuší tobolka, lesknice či slunečnice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud však andulka svědomitě dojídá, s klidem jí dopřejte její oblíbenou pochoutku – bér italský, který se v podobě klasu zavěsí do klece třeba pomocí kolíčků na prádlo.

Dbejte také na správné skladování, ideální je dobře větrané, suché a tmavé místo. Zrní uložte do pytlíků z přírodního vlákna, nedávejte jej do sklenic ani igelitových sáčků. 

Čerstvé a zelené

Protože je andulka velmi akční a energický papoušek, který rád šplhá, létá a prozpěvuje, je nezbytné nezanedbat denní přísun potřebných minerálů, které získá z trav a čerstvého ovoce i zeleniny. 

Nejraději mají stébla čerstvé trávy, mladé pampeliškové listy, pochutnají si také na listech bezu nebo ptačince

Nejraději mají stébla čerstvé trávy, mladé pampeliškové listy, pochutnají si také na listech bezu nebo ptačince. Přednost dávejte vždy těm místům, která nejsou příliš frekventovaná silničním provozem a kde se zeleň neošetřuje postřiky. Nejlépe traviny a listy nasbírejte na procházce lesem, na louce nebo v čistém parku.

Z ovoce a zeleniny vybírejte např. banán, okurku, salát, meruňky, rybíz, jablko, mrkev, salát nebo hrozny. 

Pozor si ale u ovoce i zeleniny dejte na pecičky a jadérka, také se vyhněte fazolím, rebarboře, nedávejte jim ani stonky z rajčat nebo houby. 

Tip: Nejen ovoce, ale také větvičky z ovocných stromů andulkám udělají radost, kromě jich to mohou být také ty z buku, javoru, olše nebo jilmu. Nevhodné dřeviny jsou naopak tis, ořešák, dub, bez černý, šeřík…

Pokud si ptáček na ovoci či zelenině pochutnal, ale stále jsou tam nějaké zbytky, myslete na to, že není vhodné je tam nechávat příliš dlouho – velmi rychle podléhají zkáze, což by vašemu mazlíčkovi mohlo po zkonzumování přivodit nepříjemné zažívací potíže. Plody tak nenechávejte v kleci déle než cca 2 hodiny. 

Vápník a bílkoviny

Pro krásné peří a pevné skořápky vajíček samiček je důležité, aby měly andulky dostatek vápníku, k tomu skvěle poslouží sépiová kost a minerální kámen. Grit pro ptáky jim zase pomůže se správným trávením vláknité slupky semen. Ptačí trávicí enzymy totiž dokáží dobře strávit vnitřní část semínka, ale na drsnější slupku obvykle nestačí. Skvělé jsou také rozdrcené vaječné skořápky.

Skvělé jsou také rozdrcené vaječné skořápky

Bílkoviny andulce poskytne vaječné krmivo – buď hotové vlhčené, nebo sušené směsi, které se před podáváním ještě upravují. Vaječnou směs si můžete připravit také sami doma, namíchejte ji z vařeného vejce, tvarohu, nadrcených kopřiv a mrkve. Podávejte ji ale vždy čerstvou.

Sladkosti a pamlsky

I když svým andulkám budete chtít dopřávat kvalitní a různorodé menu včetně pamlsků, mějte na paměti, že i ptáci mohou stejně jako lidi při nadměrné konzumaci těchto lahůdek trpět nadváhou či zažívacími obtížemi. Vyhněte se tak tyčinkám lepených cukrem, zvolte raději ty s medem, ale i tady doporučuji střídmost. Vždy také čtěte složení a produkty s vysokým obsahem tuků, cukrů, barviv a konzervantů raději nechte v obchodě. Kvalitní pamlsky naopak mohou obsahovat vitaminy a další prospěšné látky.

Krmení, jeho sestava a množství také závisí na tom, zda andulky chováte venku, doma, nebo plánujete odchovávat mláďata. V takovém případě je nutno stravu přizpůsobit ročním dobám a jednotlivým fázím odchovu

 

Chcete své ptáky krmit různorodě? Dopřejte jim i sušený hmyz, naklíčené zrní nebo je naučte jíst ovoce a zeleninu. Mezi klasičtější ptačí krmení pak patří senegalské proso nebo třeba slunečnice. No a pokud chcete v zimních měsících dokrmovat venkovní ptáky, přečtěte si článek o tom, jak jim dokrmováním neublížit nebo čím je dokrmovat a na co si dát pozor.  

Mohlo by vás také zajímat:

 

Už víte, čím andulku krmit, aby váš opeřený kamarád dobře prospíval? Pokud máte jakékoli dotazy, nejste si jistí nebo uvítáte rady ohledně krmiva a krmení, neváhejte se na mě obrátit na Facebooku

 

Článek aktualizován 12. března 2024