Jak vybrat vhodnou klec pro malé papoušky

Klec je pro papoušky to samé jako pro lidi dům. Opeřenci v ní tráví většinu života a určitě si přejí, aby se jim v ní bydlelo co nejlépe. Pojďme se společně podívat na to, jaká klec je pro běžně chované menší papoušky tou nejlepší volbou.

Jak vybrat vhodnou klec pro malé papoušky

Kdepak, ty ptáčku, bydlíš?

Malí papoušci jako jsou kanárci, zebřičky nebo andulky patří mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky. Nejen, že jsou to inteligentní stvoření, která zaujmou barevným peřím i krásným zpěvem, ale zároveň péče o ně není příliš komplikovaná, jako je tomu u větších exotických papoušků.

I menší ptáčci ale potřebují pohodlnou a hlavně bezpečnou klec, kde se budou moct u vás doma zabydlet.

Není klec jako klec

Malý papoušek se sice spokojí s malou klecí, ale i tak by měl mít dostatečný prostor k tomu, aby se mohl protáhnout, plně roztáhnout křídla nebo i trošku popoletět. Nezapomínejte na to, že ptáci chovaní v domácnosti se potřebují každý den volně prolétnout a klec by jim měla sloužit jako zázemí v čase, kdy se jim nemůžete naplno věnovat nebo kdy zrovna nejste doma. 

Při přemýšlení nad vhodným rozměrem klece vezměte v úvahu i to, že se v kleci musí nacházet alespoň 2 bidýlka, napáječka a miska na zrní a hračky pro papoušky k ukrácení dlouhé chvíle. Pokud se tedy budete rozhodovat mezi menším a větším modelem, sáhněte vždy raději po větší kleci. Váš papoušek za to jistě bude vděčný.

Pro vybavení ptačí klece je lepší zvolit doplňky z přírodních materiálů nebo z kvalitního nerezu. Jsou pro ptáky bezpečnější a navíc i lépe vypadají a oproti plastu mají výrazně delší životnost.

Ubikaci vašeho ptačího podnájemníka můžete kromě zábavných herních prvků vybavit také ptačí koupelnou. Ta se hodí nejen pro pravidelnou koupel a údržbu pírek, ale hodit se bude také v případě, že rádi vylepšujete jídelníček papouškům čerstvým šťavnatým ovocem. Pokud jej umístíte do koupelny, zabráníte tak vystříknutí šťávy, která by vám mohla znečistit stěnu za klecí nebo okolní vybavení bytu.

Koupelnu vždy umisťujte tak, aby kapky vody při papouščí koupeli nemohly nakapat na misku se zrním. Mohlo by tak dojít ke znohodnocení potravy a pták by mohl na následky mléčného kvašení vlhkého krmiva uhynout.

Při výběru klece záleží i na materiálu, ze kterého je vyrobena. Některé typy povrhů mohou být přímo toxické. Jde zejména o materiály, které podléhají korozi či o klece s nátěrem, který se může začít po čase olupovat.

Klece pro papoušky v nabídce na Proptaky.cz jsou vyrobené z netoxického materiálu s chromovanou úpravou, a proto jsou pro běžně chované malé papoušky zcela bezpečné.

Ptactvo si zaslouží bezpečné bydlení

Dráty klece pro malé papoušky mohou být tenké, ale zato by měly být hustěji rozestoupené. Ptáček by neměl mít možnost mezi dráty prostrčit hlavu a ani z klece mezi drátky vylézt.

Ideální je klec, která má jak horizontálně, tak vertikálně umístěné dráty. Po horizontálních mohou ptáčky pohodlně šplhat a udržovat se tak v kondici a mezi vertikální drátky se zase lépe umisťují napáječky a jiné ptačí doplňky. Klece, kde jsou pouze vertikální dráty, jsou běžnější u voliér či klecí pro velké papoušky.

Při výběru dbejte na to, aby na kleci nebyly žádné ostré hrany a dejte vždy přednost klecím se zaobleným tvarem. Ptáci by se v klecích s ostrými hranami mohli nepříjemně poškrábat nebo zranit. Nejčastějšími úrazy, které hrozí v nevhodně zvolené kleci jsou zatrhnutí pařátku, odřeniny nebo vytrhnutí peří.

Protože jsou ptáci chytří, tak velmi rychle mohou přijít na to, jak si najít z klece cestu na svobodu. Ačkoliv je tato schopnost obdivuhodná, ne vždy může být únik z klece žádoucí. Obzvlášť, když se malý opeřený Houdini dostane do blízkosti domácí kočky nebo otevřeného okna. Z tohoto důvodu vybírejte raději klec se složitějším otevíracím mechanismem, který papoušek nedokáže otevřít sám. U malých papoušků je sice toto riziko minimální, ale stát se to může. Jsou to malí šikulové.

Povedl se někdy vašemu papouškovi nějaký parádní únik z klece? Budeme rádi, když se s námi o historiku podělíte. Poslat jí můžete na e-mail info@proptaky.cz nebo do zprávy na FB.

Jak vybrat vhodnou klec pro malé papoušky

Kam umístit klec s papouškem?

Už při výběru klece byste měli mít ujasněné, kam ji postavíte. A to nejen kvůli rozměrům klece.

Ptákům nedělá dobře průvan, a proto jsou parapety či prostory u vstupních dveří při umisťování klece tabu. Ptáčci jsou rádi, když mají dobrý přehled o dění v místnosti. Bude se jim líbit na vyvýšeném místě s dobrým výhledem. Ovšem doporučujeme pomyslet i na to, že ptáci i přes veškerou snahu a pravidelnou péči dokáží okolí klece pěkně zaneřádit. Vyberte tedy místo, kde můžete pohodlně provádět každodenní úklid a kde klec nebude příliš překážet.

Je vcelku jedno, zda zvolíte model klece s vysunovacím šupletem na nečistoty či klec se spodní částí uchycenou pomocí kovových spon. U obou je kromě pravidelného vysypávání trusu a popadaného krmiva důležité klec rozebrat a vymýt spodní část vodou.

Při nesprávné hygieně se zde množí nebezpečné bakterie či mikroorganismy, které ptáčkům při blízkém kontaktu rozhodně nedělají dobře. Kontakt s nečistotami totiž může ptáčkům způsobit nepříjemné plísně nebo trávicí problémy. Pokud chcete zabránit styku ptactva s odpady na dně klece, pak volte klec s mřížkou, přes kterou může trus a krmivo propadávat na dno, ale přes kterou papoušek všetečný zobáček ani pařátek neprostrčí.

V okolí klece dejte pozor na pokojové rostliny, kterých by si papoušek mohl přes mříže zobnout. Některé druhy mohou být pro papoušky smrtelně jedovaté. To samé platí pro výpary z kuchyně či pro ptáky smrtelně nebezpečný plyn, který se uvolňuje z teflonových pánví při používání.

 

V případě, že si vašeho prvního papouška teprve plánujete pořídit, pečlivě prozkoumejte, kdy je potřeba ptáky kroužkovat a na jaké věci dát pozor, protože by jim v kleci nebo voliéře mohly ublížit. Kromě toho byste měli dbát i na to, aby se papoušek nebál. No a následně se můžete věnovat odchovu ptáčat nebo volnoletectví. Pokud máte doma holubník, nemyslím tím chaos, ale ten opravdový dřevěný holubník, přečtěte si článek i o chovu holubů, třeba vás k tomuto koníčku nalákám. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Zajímá vás o voliérách a klecích zajímá více informací? Přečtěte si i následující články:

 

Na webu Proptáky.cz najdete celou řadu klecí vhodných pro malé papoušky i pletiva pro stavbu venkovních voliér. S výběrem té správné klece pro vašeho ptačího mazlíčka vám rád poradím osobně. Stačí napsat na e-mail info@proptaky.cz nebo zavolat na tel. číslo +420 731 478 932.