I vašeho papouška může ohrozit nedostatek vápníku. Jak tomu předcházet?

Víte o tom, že pro papoušky je vápník jeden ze dvou nejdůležitějších prvků, který přímo ovlivňuje jejich zdraví? Jak poznat, kdy ho mají ptáci nedostatek a jak ho přirozeně doplnit, se dozvíte v následujícím článku.

kost a slunicko

Proč je vápník pro ptáky důležitý?

Stejně jako lidé potřebují i ptáci pro kvalitní a zdravý život kromě základní potravy také minerály a vitamíny. Pro nás jako pro chovatele je tedy klíčové hlídat, zda ptáci do svého těla dostávají vše důležité. A věřte, že jen semenná strava nestačí.

Vápník je společně s fosforem nejdůležitějším minerálem v ptačím těle. Je důležitý nejen pro správný růst a vývoj kostí a kloubů, ale také napomáhá vedení nervových impulsů, podněcuje správnou funkci svalů a vliv má také na srážlivost krve.

Naprosto nezbytný a nezastupitelný je pak vápník pro rozmnožování ptáků. Tělo samičky musí totiž po oplodnění vytvořit pevné vejce, a to bez dostatečné hladiny vápníku nelze.

sepiova_kost_papousek

Jak poznat nedostatek vápníku u papouška?

I přesto, že většina chovatelů ví o tom, že vápník se papouškům musí do stravy přidávat, je nedostatek vápníku u papoušků velmi častý problém. Lze jej odhalit na první pohled?

Někdy to nemusí být zcela zřejmě, ale u vážnějšího deficitu minerálů pták nebude působit zdravě. U mláďat se nejčastěji projevují různé deformity růstu (např. křivice) a u starších ptáků se může projevit osteoporóza (řídnutí kostí) nebo zlomeniny, které se budou špatně hojit.

Velmi citliví jsou na nedostatek vápníku papoušci šedí žako. Kromě běžných problémů u nich nízká hladina vápníku může způsobovat křeče, které vypadají jako epileptický záchvat.

Všeobecně platí, že pokud mají ptáci problémy se snůškou vajec nebo jsou snesené skořápky jakkoli deformované či velmi tenké, je to signál, že vápníku je málo a je nutné ho do stravy neprodleně zařadit.

Co kromě nedostatku minerál ohrožuje zdraví vašich papoušků se dozvíte v článku Pozor, životu nebezpečné! Před čím musíte papoušky v domácnosti chránit.

Jak dodat papouškům vápník?

Jak už bylo zmíněno výše, běžné semenné směsi vápník obsahují ve velmi malém množství a je proto nutné přidávat ho ve formě jiných minerálních pochutin.

Nejčastější formou, jak dostat do papoušků více vápníku, je zavěšená sépiová kost, která slouží nejen k doplnění vápníku, ale i jako zábavný prvek určený o ozobávání. Stejnou službu plní i zobový kámen, lisované minerální bloky, minerální bidýlka či grit.

kosti_sepie

Problematické u těchto zmíněných doplňků stravy je pouze to, že pro laika je velmi obtížné, až skoro nemožné určit, kolik vápníku se skutečně do těla papouška dostalo

V období rozmnožování, kdy je potřeba vápníku až 3x větší než ve zbytku roku, jsou velmi vhodná vaječná krmiva nebo také vápník rozpustný ve vodě.

Vápníku má váš papoušek dost, ale přesto se vám „nějak nezdá”? Zkuste najít odpověď na to, co ho trápí v článku Tipy pro zdraví: Poznáte, že papouška něco trápí?

Nejen vápník, ale i „déčko”

Ruku v ruce s přísunem vápníku by mělo jít i podávání vitamínu D, konkrétně vitamínu D3. Ten totiž metabolizuje vápník a umožňuje mu příznivě působit v organismu ptáka. Tento vitamín si ptačí tělo vyrábí samo, pokud má dostatek UVB záření. K tomu, aby se proces výroby tohoto důležitého vitamínu nastartoval, je nutné vystavit papouška dostatečně slunečním paprskům

U ptáků ve venkovních voliérách zpravidla s dostatkem vitaminu D3 není problém, ale jeho nedostatek hrozí ptákům chovaným pod střechou.

blocek

Pro zajištění vitamínu D3 stačí od poloviny jara do poloviny podzimu klec s papouškem umístit k otevřenému oknu nebo na pár hodin ven. UVB záření neprochází skrze sklo, proto je opravdu nutné, aby pták mohl absorbovat sluneční paprsky přímo ze vzduchu.

V zimním období nebo pokud možnost vystavit ptáky slunci zkrátka není možná, je nutné mu každý den na chvilku v kleci posvítit speciální ptačí lampou, která vyzařuje UVB paprsky.

 

Zajímají vás další informace o tom, jak pečovat o zdraví vašich papoušků a dalších opeřenců? Nejdříve je důležité rozpoznat, že vašeho papouška něco trápí, můžou ho například ohrozit nějaké předměty v domácnosti, před kterými je dobré papoušky chránit. Papouškovi je dobré pomoct s obrušováním drápků a zobáku, přes léto si dávat pozor na příliš velké horko a zbystřit při tom, když si papoušek škube peří.

Další zajímavé čtení:

 

Myslíte na pravidelné a dostatečné doplňování vápníku do potravy svých opeřenců? Chybí vám v nabídce Proptaky.cz nějaký produkt, který by vám suplementaci vápníkem u papoušků usnadnil? Dejte mi vědět na FB Proptaky.cz nebo mi napište na e-mail info@proptaky.cz.