6 věcí, které mohou papouškovi ublížit. Nemáte je v ptačí kleci i vy?

I přesto, že naše papoušky milujeme téměř jako naše děti, občas jim můžeme nevědomky pořídit hračku, pamlsek či doplněk, který jim může ublížit. Pojďme se detailněji podívat na to, co raději v zájmu zdraví opeřenců v naší domácnosti nepořizovat.

6 věcí, které mohou papouškovi ublížit. Nemáte je v ptačí kleci i vy?

 

1) Malá klec 

Zejména začátečníci, kteří se dostatečně neinformují u zkušenějších chovatelů, koupí klec, do které se papoušek sotva vejde. Pták pak v takovém obydlí velmi strádá a rozhodně se nedá říct, že by byl šťastný a spokojený.

Malá klec

Při nákupu klece pro papouška vezměte v úvahu, že se dovnitř musí vejít nejen papoušek, ale také napáječka, krmítko, alespoň 3 bidýlka, hračky a další nezbytnosti. Pták by měl mít dostatek prostoru na úplně protažení křídel i na malé prolétnutí. Pokud se tedy rozhodujete mezi menší a větší klecí, raději zvolte druhou variantu.

Při výběru záleží především na druhu papouška, pro kterého jste se rozhodli. Více o tomto tématu najdete na blogu v článku Jak vybrat klec pro malé papoušky.

Zajímá vás o voliérách a klecích zajímá více informací? Přečtěte si i následující články:

2) Nevhodná bidýlka

Bidýlka v různých výškových úrovních jsou naprosto základním vybavením každé ptačí klece. I zde je však na místě nejprve zvážit vhodnost a nezávadnost každého produktu ještě předtím, než jej zakoupíte.

Naprosto nevhodná jsou bidýlka vyrobená z plastu, která jsou hladká a tvrdá. Ptákům se po nich smekají nožky, což jim může způsobit nepříjemná zranění. Daleko vhodnější jsou dřevěná bidýlka či bidla z přírodních větviček.

Plastová bidla

Stejně jako hladká bidýlka, nejsou vhodná ani ta s hrubým a drsným povrchem. Tzv. písková bidýlka či pískové návleky na bidýlka mají v kleci své místo, ale je důležité volit kvalitní produkty a také dát papouškovi možnost využít i jiný typ bidla.

Pokud by se jednalo o brusné bidýlko s moc hrubým povrchem (připomínajícím smirkový papír), může ptákům způsobit odřeniny, které jsou vstupní branou pro nejrůznější infekce. Myslete také na to, aby bidýlko nebylo moc tlusté, ani moc tenké. Pták by měl v ideálním případě objímat drápky dvě třetiny obvodu.

Pro přirozené obrušování drápků je dobré používat přírodní větvičky. Dlouhé pařátky lze také zastřihnout pomocí speciálních kleštiček nebo s tímto problémem navštívit veterináře.

3) Provazová bidýlka

Další z řady problematických bidýlek jsou provazová. Často jsou totiž vyrobená z bavlněných vláken, které papoušci rádi rozmotávají a vytahují. Bohužel dost často je i ochutnávají, a tím si zadělávají na velké zažívací problémy, které nezřídka končí operací, nebo dokonce úmrtím papouška.

Kromě rizika spolknutí vláken se také dost často papoušci do provázků vytahaných z bidýlka zamotají a poraní si končetinu nebo se uškrtí.

Bavlnění bidýlko

Pokud se rozhodnete pro pořízení provazového bidýlka, dejte přednost přírodním materiálům jako je například sisal, juta, konopné či lněné vlákno

Věnujte také zvýšenou pozornost tomu, zda je provaz v dobrém stavu a případně vytahaná delší vlákna vždy při čištění klece odstřihněte.

A zároveň i zde platí stejná pravidla jako u bidýlek uvedených výše - bidlo musí jít papouškovi nožkou pohodlně uchopit a v kleci musí být možnost využít i jiného bidýlka.

4) Domeček

I když vám možná přijde jako dobrý nápad pořídit ptáčkovi do klece domeček, aby se měl kam schovat, věřte, že to není vůbec nutné. Ptáci jsou společenští tvorové a dokáží bez problémů spát na bidýlku.

V případě, že se přece je rozhodnete domeček do ptačí klece pořídit, nikdy nepořizujte domeček z umělých vláken nebo z plastu

Hnízdo či budka by měly být přirozené pro konkrétní druh, který chováte.

5) Hračky z umělé hmoty

I přesto, že je plast materiál, který se velmi dobře udržuje, hračky z něj raději svým okřídleným mazlíčkům do klece nepořizujte. 

Spíše než plastovou hračku vybavte klec závěsnou hračkou ze sisalu nebo ze dřeva. Papoušci hračky milují, ale samozřejmě by jejich zábava měla být co nejvíce bezpečná. Právě to zajistí přírodní materiály a netoxické laky, kterými jsou hračky ošetřené.

Plastové vybavení

Myslete na to, že hračky jsou také bezpečné jen do té doby, dokud drží pohromadě. Papoušci jim často dávají docela zabrat, a je proto dobré vždy při čištění zkontrolovat, v jakém stavu hračka je, a pokud je hodně poškozená, raději ji včas vyměňte za jinou, ze které nebude moct papoušek nic nevhodného sezobnout.

6) Umělé a živé rostliny

Možná přemýšlíte, jak papouškům v kleci život trošku zpříjemnit, a napadlo vás, že by z umělých nebo živých popínavých rostlin mohli mít radost. Bohužel tomu tak není.

Většina pokojových rostlin je pro ptáky jedovatá. Do klece, ani do okolí klece tedy rostliny neumisťujte, předejdete tak zbytečným problémům a zdravotním komplikacím, které by pro papouška mohly být fatální.

Pozor na rostliny

V případě, že si plánujete pořídit vašeho prvního papouška, pečlivě prozkoumejte, kdy je potřeba ptáky kroužkovat nebo co dělat pro to, aby se papoušek nebál. No a následně se můžete věnovat odchovu ptáčat nebo volnoletectví. Pokud máte doma holubník, nemyslím tím chaos, ale ten opravdový dřevěný holubník, přečtěte si článek i o chovu holubů, třeba vás k tomuto koníčku nalákám. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Pokud máte nějaké další otázky, klidně mi napište na e-mail info@proptaky.cz nebo na FB Proptaky.cz.