Jaký papoušek se ke mně hodí?

Učarovala vám krása barevných papoušcích per a toužíte si exotického opeřence pořídit i k sobě domů, ale stále nemůže vybrat svého favorita? Jako zkušený chovatel vím, že existuje mnoho faktorů, které je potřeba zvážit, než se do chovu exotického ptactva naplno pustíte. Poradím vám, jak vybrat papouška, který pro vás bude ten pravý!

Papoušci všech tvarů a velikostí lákají nové chovatele nejen svou inteligencí, ale také atraktivním vzhledem. Každopádně vybírat si papouška jen podle toho, jak se vám líbí, by bylo bláhové. Exotičtí ptáci jsou sice zábavní společníci, ale jsou také poměrně nároční, a to jak na čas, tak i na prostor. 

Před pořízením papouška je nezbytné položit několik zásadních otázek, které vám mohou výběr správného druhu usnadnit:

  • Jak velký prostor můžete papouškovi poskytnout?

Kanárek či korela se hravě vejdou i do garsonky, naproti tomu papoušci druhu eklektus či ara budou potřebovat opravdu velkou voliéru.

 papoušci druhu eklektus či ara potřebují hodně prostoru  Kanárek či korela se hravě vejdou i do garsonky

  • Máte děti nebo jiné domácí mazlíčky? 

Pro menší papoušky mohou být psi nebo kočky vážnými nepřáteli, ale nebezpečí hrozí i ze strany papouška. Malé děti i zvířata se snadno mohou stát terčem útoku rozzuřených opeřenců, kteří je berou jako hrozbu. Problém také může nastat u těch druhů, kteří začnou inklinovat pouze k jednomu členovi domácnosti a na kohokoliv ostatního začnou žárlit. Papoušci jsou zkrátka svébytné a komplikované osobnosti a není to s nimi vždy snadné.

  • Jste citliví na hluk nebo máte sousedy, kterým hluk vadí?

V takovém případě byste rozhodně neměli uvažovat nad pořízením papouška druhu kakadu či ara, kteří jsou velmi hlasití. Méně hlučné jsou například andulky, agapornisové, neofémy, aymar či papoušíci škraboškoví.

Méně hlučné jsou například andulky, agapornisové a neofémy  Méně hlučné jsou například andulky, agapornisové a neofémy

  • Jste připraveni na to, starat se o papouška i ve vyšším věku?

Není výjimkou, že se některé druhy papoušků dožívají i průměrného věku 50 let. To znamená, že s vámi papoušek může strávit i více než polovinu života. Jste připraveni přijmout takový závazek? S touto otázkou také souvisí i to, kolik času jste ochotni papouškovi každodenně věnovat. Především druhy inteligentnějších papoušků vyžadují velkou pozornost, a když se jim jí nedostává, mohou začít trpět zdravotními problémy.

V žádném případě vás od pořízení nového pestrobarevného kamaráda nechci odrazovat, ale je opravdu důležité se před pořízením papouška zamyslet nad tím, jakou máte představu o chovu a co vlastně od papouška chcete.

Nenároční papoušci

Mezi nenáročné a velmi běžné papoušky, které lze chovat jak ve venkovní voliéře, tak v bytě, se řadí především andulky, zebřičky a kanárci. Tyto opeřence lze pořídit jak ve zverimexu, tak přímo u chovatele. 

Velmi oblíbeným druhem papoušků jsou také korely, které lze chovat i v bytě, ale je potřeba myslet na to, že jsou o dost hlučnější, než výše uvedené druhy. Dalšími papoušky, kteří se spokojí i s minimální péčí, jsou neoféma bourkova, rýžovník šedý či papoušci druhu agapornis.

Nenároční papoušci rýžovník  Nenároční papoušci traváček

Délka života jednotlivých druhů se navzájem liší, ale všeobecně lze počítat s tím, že vám tito papoušci budou dělat společnost 8 - 15 let.

Středně nároční papoušci

O něco náročnějšími exotickými „parťáky” z ptačí říše jsou například pestrobarevní papoušci z rodu alexandr, papoušek lori či papoušek konžský nebo mnišíTito krasavci nejvíce zaujmou především svým intelektem. U alexandrů se můžete setkat s velmi rozvinutou nápodobou řeči, u dalších druhů se budete skvěle bavit u jejich pohybových kreací.

Středně nároční papoušci - pestrobarevní papoušci z rodu alexandr, papoušek lori či papoušek konžský nebo mniší  Středně nároční papoušci - pestrobarevní papoušci z rodu alexandr, papoušek lori či papoušek konžský nebo mniší

Při chovu je nutné počítat s dostatečně prostornou klecí nebo voliérou, ale také s větším hlukem, který budou papoušci v průběhu dne vydávat. Čím větší druh papouška zvolíte, tím větší budou jeho nároky na prostor i na pozornost. Tito papoušci také ocení i stimulaci ve formě hraček či prolézaček, kterými si mohou krátit dlouhou chvíli.

Délka života se u těchto opeřenců pohybuje mezi 20 - 35 lety.

Papoušci pro zkušené chovatele

Poslední kategorie zahrnuje druhy, které jsou pro chovatele začátečníky opravdu velkým soustem a rozhodně nemohu doporučit se do chovu těchto papoušků bez předchozích zkušeností pouštět.

Skupina ptáků vhodných pro zkušené chovatele zahrnuje především u nás dobře známé papoušky kakadu, amazoňany, eklektuse či papouška žako. Tito nádherní ptáci jsou velmi inteligentní a potřebují opravdu velkou péči ze strany svého páníčka. Zárukou spokojenosti je také samozřejmě velká voliéra a kvalitní krmivo pro papoušky. Papoušci žako potřebují pravidelně trávit čas i mimo klec.

Papoušci pro zkušené chovatele - papoušek kakadu, amazoňan, eklektus či papoušek žako  Papoušci pro zkušené chovatele - papoušek kakadu, amazoňan, eklektus či papoušek žako  

Pořídit si takového papouška se rovná pořízení nového člena domácnosti. Papoušci si s lidmi velmi snadno vytváří vztah a dost často se upnou na konkrétní osobu a mohou velmi trpět, pokud se jim nedostává dostatečné pozornosti.

Ruku v ruce s celkovou náročností jsou i pořizovací náklady a finanční zátěž v podobě pravidelné i mimořádné veterinární péče. U některých vzácných druhů papoušků se pořizovací cena může vyšplhat až ke stovkám tisíc korun.

Ti největší papoušci se mohou dožívat 50 až 75 let, takže jsou to společníci na celý život.

Mohlo by vás také zajímat:

Už víte, jaký papoušek najde u vás svůj nový domov? Ať už se rozhodnete pro malého či velkého okřídleného kamaráda, kvalitní krmivo, pamlsky i výbavu do klece pro exotické ptactvo najdete na ProPtáky.cz.