Nestor Kea: ohrožený a raritní pták, jehož pár stojí tisíce eur

Jeden z nejinteligentnějších ptáků – nestor kea. Jeho domovinou je jižní ostrov Nového Zélandu, konkrétně tedy hornaté oblasti, jelikož se jedná o alpinského papouška. Dokonce jediného alpinského papouška na světě! 

Na první pohled je to velmi nezajímavý pták, ale když roztáhne svá křídla, to je podívaná. Zvrchu má totiž olivově zelené nebo hnědé peří a zespod křídel se pak barví do jasně zelené, červené a žluté barvy. Nestor kea je všežravec, pochutná si tak na bobulích, kořínkách, larvách nebo i malých savcích. V ZOO nebo u chovatelů má rád arašídy nebo i naklíčené zrní

Nestor Kea9

Než se zaměřím na možnosti jejich chovu u nás, sdělím vám o nestorech kea pár zajímavostí. 

Je pravděpodobné, že tohoto ptáka jako první zpozorovali maorové, tedy původní obyvatelé Nového Zélandu, jelikož právě oni jej pojmenovali. Často dávali ptákům jména podle jejich vzhledu nebo podle toho, jaký zvuk vydávají. A právě tu druhou variantu použili i v tomto případě. Pojmenování “kea” se tedy vztahuje ke zvuku, který ptáci vydávají při vzájemném pozdravu, a tedy kíííí-áá kíííí-áá (přepisem vznikl kea). Když se vydáte na Zéland a budete chtít tohoto papouška zahlédnout, stačí, když místním řeknete, že chcete vidět keu, jeho rodové jméno totiž místní vůbec nepoužívají.  

Do rodu nestorů se dokonce řadí více druhů – popisovaný nestor kea, velmi podobný nestor kaka a dva vyhynulé druhy nestor úzkozobý a nestor chathamensis. Nestor kaka je také endemit Nového Zélandu, ale narozdíl od kea žije na obou ostrovech a hlavně v nižších polohách. 

kea a kaka

Odměna za lov nestorů kea zapříčinila jejich rychlý úbytek ve volné přírodě

Nový Zéland je známý chovem ovcí. Ten se rozšířil hlavně po příjezdu Evropanů, kteří ovce začínali chovat i ve vyšších polohách, no a právě zde se setkávaly s papoušky kea. Vzhledem k tomu, že jsou keové všežravci a v horách je často potravy velmi málo, ovce byly snadným cílem. Sice je nedokázali zabít, ale útočili na ně a způsobovali jim nepříjemná zranění, do kterých pak dostaly infekci a zemřely.

Kvůli těmto útokům začali farmáři papoušky lovit, a dokonce vláda, aby jejich lov podpořila, vypsala odměnu za každého zabitého ptáka. Tento lov praktikovali od druhé poloviny 19. století až do 70. let 20 století, kdy v tomto období lovci zabili přibližně 150 000 nestorů kea a ve volné přírodě jich zůstalo asi už jen 5 000. Kvůli tomu vláda odměnu za zabití zrušila a v roce 1986 tyto papoušky prohlásila za chráněné. Aktuálně na Novém Zélandu dokonce funguje organizace Kea Conservation Trust, která se snaží o ochranu papoušků. 

Útoky na ovce ale nikdy úplně nevymizely. Kvůli tomu, že jsou aktuálně nestorové kea chránění, farmáři musí případné útoky na jejich ovce tolerovat. Mezi lety 2012-2013 vědci zkoumali jak moc jsou ovce ptáky napadány a zjistili, že pouhých 0,5 % ovcí má od těchto papoušků poranění.

Nestor Kea6

Chov nestorů kea v zajetí

I přes to, že se jedná o velmi vzácného ptáka, nejen, že jej můžete zahlédnout v mnoha českých ZOO, ale dokonce jej můžete chovat i u vás doma. Jen jejich pořizovací cena je pořádně vysoká, a proto nejsou ve srovnání s ostatními papoušky ve voliérách tak častí.

Pár nestorů kea vyjde na 5-7 tisíc eur, tedy asi 123-170 tisíc korun. Vývoz těchto papoušků je ze Zélandu přísné zakázán, proto jej pořídíte jen od nějakého evropského chovatele. Těch je ale velmi málo, například v České republice jsou jen dva chovatelé, kterým se povedlo se svými papoušky vyvést mladé. Pokud se vám ale více zalíbil nestor kaka, budete to mít ještě náročnější. Toho chová jen ZOO v Basileji a jeden dánský chovatel. 

Bude skvělé, když se pro tohoto specifického ptáka rozhodnete, vrhnete se do jejich chovu a pomůžete rozšířit chovatelskou základnu. Je třeba ale počítat s tím, že se jedná o papouška, který není vhodný pro chovatele začátečníky.

Nestor Kea10Prostor

Nestoři tráví většinu času ve volné přírodě ve skupinách, proto je dobré, když si pořídíte rovnou páreček nebo více nestorů, nikoliv jednotlivce. Jsou velmi nároční na svůj prostor – nesnesou se s ostatními druhy a potřebují velkou voliéru. V zajetí se dožívají 14-15 let a ty stejné páry tvoří po celý život. 

Tito papoušci jsou velmi odolní, ale vzhledem k tomu, že jsou přirozeně zvyklí na horské podnebí, bude jim spíše vyhovovat chladnější počasí než letní vedra. I s tím je při stavbě voliéry nutno počítat. 

Nestoři kea milují koupání ve vodě, a to i v chladnějším počasí. Umístěte proto velkou nádobu s vodou přímo do voliéry a uvidíte, jak si vodní hrátky budou užívat.

Hnízdění

Keové nehnízdí klasicky na stromech, ale v norách, skalách nebo pod kořeny stromů. Pokud se tedy budete pokoušet o jejich rozmnožení, nezapomeňte jim na zemi tohle prostředí vybudovat. Hnízda si rádi vystelou peřím, trávou, kůrou stromů, větvičkami nebo i mechem a lišejníky. Najednou snášejí většinou 2-4 vejce, jejichž inkubační doba je 22-24 dní. Během tohoto období na vejcích sedí samice a samec ji shání potravu.

Aktivity

Jak jsem nastínil už i v úvodu, nestoři kea jsou velmi inteligentní, hraví a vynalézaví, a proto potřebují ve voliéře velkou řadu nejrůznějších hraček a předmětů, se kterými si zkrátí dlouhé chvíle. Určitě velmi ocení, když jim vytvoříte i nějakou prolézačku nebo hlavolam. 

 

Pro chov jsou v našich podmínkách ideálnější méně náročné druhy papoušků. Podívejte se i na články o agapornisech, o kanárcích nebo o astrildovitých.

Mohlo by vás také zajímat:

 

Pokud máte na chov papoušků nebo na jejich krmení nějaký dotaz, neváhejte se mi ozvat na e-mail info@proptaky.cz nebo do zpráv na Facebooku.