Dva návody na výrobu bezpečné a zábavné hračky pro papouška

Chcete svému opeřenému kamarádovi dopřát co nejlépe vybavenou klec, aby se nenudil, když se zrovna nebude moct proletět? Tak jen do toho! V dnešním článku vám poradím, jak takovou hračku pro papouška vyrobit.

Milujete ptáčky, dáváte jim to nejlepší krmení, pravidelně čistíte jejich obydlí, věnujete jim svůj čas, necháváte je „venčit se“, ale stejně se vás někdy zmocní ten svíravý pocit z faktu, že papoušek je zvíře klecové a v kleci přece jenom tráví podstatnou část svého života? Asi to čas od času napadne každého z nás. 

Není ale nutné se tím příliš trápit, pokud se o papouška staráte opravdu vzorně, nemělo by mu nic chybět. Ledaže by se trochu nudil – což jistě nechcete dopustit. Hodláte mu tedy pořídit nějakou hračku, ale domníváte se, že nějaký nákup v potřebách pro chovatele neuspokojí ani vás, ani opeřence? Dejte se do výroby sami! Vybral jsem pro vás 2 jednoduché návody na vlastnoručně zhotovenou hračku.

bezpečné a zábavné hračky pro papouškaBarevná houpačka pro papoušky

Papoušci milují pestré barvy – tam, kde to jde, se nebojte použít výrazně barevné prvky, v našem případě to můžou být korálky. 

Na barevnou houpačku budeme potřebovat:

  • větší netoxické barevné dřevěné korálky
  • vrtačku a malý vrták o průměru drátku
  • drát (musí se dát dobře ohýbat)
  • kousek přírodní větve s kůrou
  • menší karabinu
  1. Ohněte drát do tvaru písmene U a postupně navlékejte korálky. Můžete střídat barvy, nebo je přidávat čistě náhodně, záleží, jak moc si potrpíte na estetiku. Korálky nenavlékejte těsně na sebe, na každém konci pak budete potřebovat kousek volného drátu na zachycení dřívka, nahoře pak bude nutné uchytit karabinu, aby byla mezi dvěma korálky.
  2. Pokud nedisponujete tenkým ručním vrtákem pro vyvrtání malých dírek do větve, abyste mohli drát provléknout, jednoduše ho párkrát těsně omotejte na každém kraji dřívka volným drátem.
  3. Konec drátu je třeba zabezpečit, aby se o něj papoušek neporanil. Proto na jeho konec můžete navléknout ještě jeden korálek nebo třeba zvoneček. Drátek nakonec nad ozdobou zatočte  konec drátu schovejte pod smotanou část a přitlačte. To stejné udělejte i na druhé straně. 

Závěsné zvonky pro menší papoušky

Pokud vám předchozí hračka připadala trochu pracnější, vyzkoušejte rychlé a jednoduché závěsné zvonky. Hračka sice bude o něco hlučnější, ale papoušek z ní jistě bude mít radost!

Budeme potřebovat:

  • několik větších kovových kroužků na klíče (alespoň však 4-5)
  • stejný počet barevných kovových zvonků – zvonky by měly být menší než kroužky
  • malou karabinu
  1. Na každý kroužek navlečte jeden zvonek.
  2. Jednotlivé kroužky se zvonky provlečte společně tak, aby visely pod sebou.
  3. Na jeden z krajních kroužků dejte karabinu a zavěste do klece. 

Pár rad na závěr

Určitě nemusím připomínat, že byste měli promyslet volbu materiálu. Vyhněte se jakýmkoli toxickým látkám a nátěrům a vybírejte nejlépe přírodní materiál jako je dřevo, provázky, kov, ruličky od toaletního papíru a podobně, odolný plast je ale také v pořádku.

Dřevo můžete použít třeba dubové, březové, nebo borovici či dřevo z ovocných stromů a černého bezu. Vyhněte se ale například ořešáku, javoru či okrasným dřevinám. Dejte pozor také na příliš malé části, které by se mohly odlomit a pták je mohl spolknout. Vůbec celková velikost hračky by také měla být úměrná jejímu opeřenému uživateli. 

Každopádně, ptáci milují barvy, odlesky a vše, co vydává nějaký zvuk. Jestliže se vám stane, že papoušek nebude mít o hračku zájem, předveďte mu, k čemu slouží a uvidíte, že ji bude chtít také vyzkoušet. 

A pokud se vám výroba nepodaří, určitě nevěste hlavu - na mém webu najdete i kategorii s hotovými hračkami pro papoušky, které splňují všechny požadavky na bezpečnost a vašemu ptáčkovi se určitě budou také líbit. Tak jako tak každá ptačí hračka jednou skončí na dně klece - ať už si ji vyrobíte sami nebo ji koupíte u mě. :)  

 

Hledáte inspiraci na další věci, které můžete papouškům sami vyrobit? Prozkoumejte návody na lojové koule, na domácí sušenky nebo na papouščí nanuk či chutné hrudky a tyčinky. Pro venkovní ptáky zkuste doma vyrobit krmítko – nemusí se jednat o klasikou dřevěnou budku, prozkoumejte i další varianty, které detailně popisuji v blogovém článku. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

 

Máte dotazy k materiálům nebo potřebujete poradit ohledně vybavení klece či voliéry pro papoušky obecně? Neváhejte se na mě obrátit na info@proptaky.cz