Dokrmování ptáků hmyzem - je to nutnost nebo rozmar?

Jestliže pro vás je představa toho, že jíte hmyz, odporná, pak vězte, že pro některé opeřence jde o vybranou lahůdku, na které si s chutí smlsnou. Hmyzí proteiny by ve stravě ptáků neměly chybět. Poradím vám jaké druhy hmyzu a v jakým způsobem ptákům servírovat.

web_krme

Proč by ptáci měli jíst hmyz?

Ptáci jsou stejně jako lidé různorodou skupinou s různými stravovacími potřebami a preferencemi. Pro většinu druhů je však společná láska k hmyzu coby ke zdravé, chutné a výživné pochoutce. Hmyz je zdrojem bílkovin, minerálů a vitamínů, které volně žijícím ptákům pomáhají přežít zimu či obnovit energii po migraci. U ptáků v přírodě, i u těch chovaných v zajetí, je dostatek kvalitní stravy včetně hmyzu nezbytné pro období hnízdění a odchov ptáčat.

uvod_1

Bohužel hmyzu z volné přírody ubývá, a tak je pro ptáky mnohdy velmi komplikované zajistit dostatek potravy pro sebe a svá mláďata. Někteří ptáci proto snůšku odloží “na neurčito”, protože zkrátka nejsou schopni zajistit tolik potravy, aby přežili. To je alarmující!

Naštěstí je tu hmyz sušený, kterým lze ptákům trošku přilepšit a dodat jim dostatek energie, aby vedli dlouhý a naplněný život, a to jak v přírodě, tak i u vás doma.

Jaký hmyz ptákům nejvíce chutná?

Kdyby si ptáci mohli vybrat, zobali by červíky, brouky, žížaly a jinou žoužel v živém stavu a sem tam by sezobli nějakou tu bobuli, větvičku, lísteček či semínko. Realita je ovšem taková, že u ptáků chovaných v zajetí tvoří většinu jídelníčku složky rostlinného původu, nejčastěji olejniny, obiloviny či plody a pak se jako doplněk podává sušený hmyz.

hmyz

 Ptáci volně žijící nejsou nároční potravu shánějí stylem, “kde se co dá”. Vezmou zavděk čímkoliv, co sami najdou nebo co jim do krmítka nasypete.

Dokrmování je sice fajn věc, ale nic se nemá přehánět a cesta do pekel je dost často dlážděna dobrým úmyslem. Přečtěte si o tom, jak venkovním ptákům dokrmováním neublížit nebo čím je dokrmovat a na co si dát pozor.  

Hmyz pro dokrmování ptáků lze zakoupit samotný nebo jako součást krmných směsí s hmyzem. Mezi oblíbené druhy sušeného hmyzu patří zejména blešivec, bourec morušový nebo mouční červi. Vítaným zpestřením jídelníčku jsou i usušené krevetky.

Sestavte jídelníček na míru svému opeřenci

Při dokrmování ptáků hmyzem je důležité zvážit, zda je tato strava vhodná pro konkrétní druh ptáků. Některé druhy jsou specializované na hmyz a tvoří jejich hlavní stravu, zatímco jiní mohou preferovat semena a ovoce. Je dobré se před začátkem podávání hmyzu informovat, jaké stravování je pro opeřence ve vašem okolí vhodné. Mezi nejvděčnější strávníky na krmítku patří lejsek, strnad či červenka. Ty tedy hmyzími specialitami rozhodně  neurazíte.

hmyz_ptaci

Vsadím se s vámi, že ptákům bude daleko více chutnat, pokud jim baštu naservírujete do ručně vyrobeného krmítka. Jak na to se dozvíte v článku Jak na netradiční krmítka pro ptáčky aneb udělej si sám a líp.

Samozřejmě, že si na hmyzí svačince s chutí pochutnají i papoušci. Zde také platí pravidlo, že nic se nemá přehánět. Nejvíce jim sušeným hmyzem prospějete v době hnízdění a také v době líhnutí mláďat. Tehdy je vydatná strava plná živin opravdu potřeba.

Kdy sušený hmyz ptákům podávat?

Na to, zda budou ptáci při chuti a hmyz jim přijde k duhu, mají vliv i různá roční období. Jak jsem již výše zmínil, v období hnízdění a vývoje mláďat mají ptáci zvýšenou potřebu bílkovin. Tím, že jim poskytnete dostatek hmyzu, můžete podpořit úspěšný vývoj nových generací ptáků. Sušený hmyz můžete ale v určité míře zařazovat v průběhu celého roku. Nikdy s ním však nenahrazujte pestrou stravu. Dbejte na vyváženost!

23407569_s

Dokrmování ptáků hmyzem je skvělým způsobem, jak podpořit zdraví a prosperitu ptáků ve svém okolí. Kvalitní hmyz poskytuje důležité živiny, které ptáci potřebují pro svůj růst a vývoj. Pokud se rozhodnete zapojit se do této formy péče o ptáky, nejenže budete podporovat místní ptačí populaci, ale také si budete moci vychutnat krásu a rozmanitost ptačího světa přímo ve vaší zahradě.

Chcete své ptáky krmit opravdu různorodě? Dopřejte jim sušený hmyz, naklíčené zrní nebo je naučte jíst ovoce a zeleninu. Mezi klasičtější ptačí krmení pak patří senegalské proso nebo třeba slunečnice. Velký pozor byste si pak měli dát na krmení andulek, které pro správné trávení vyžadují pestrou a rozmanitou stravu.

Mohlo by vás také zajímat:

Držím palce, ať se ptáčkům, kterým přichystáte chutnou hmyzí hostinu dobře daří! Kdybyste měli ohledně krmení papoušků i volně žijících ptáků jakýkoliv dotaz, napište mi na e-mail info@proptaky.cz. Mnoho odpovědí najdete také v obecném článku o ptácích nebo na Facebookové stránce Proptaky.cz.