Objevte pestrobarevný svět papoušků v Česku: 5 tipů na výlety

Ať už jde o amazoňany, ary nebo kakadu, každý druh papouška má bezpochyby své jedinečné kouzlo. I když se jimi nepyšníte ve své voliéře, můžete jejich krásu objevovat rovnou na několika místech v České republice. 

Přináším vám 5 tipů na výlety, které vás zavedou do světa těchto exotických ptáků. Kromě papoušků budete moct obdivovat i další druhy ptáků a díky tomu s celou svou rodinou zažijete nezapomenutelné dobrodružství doplněné užitečnými informacemi. Třeba tak načerpáte inspiraci na to, jak vylepšit své voliéry, kdy do ní papouška přestěhovat nebo který kousek si pořídit příště

kakadu-ruzovy

Papouščí zoologická zahrada Bošovice

Papouščí ZOO v obci Bošovice, které leží asi 25 km od Brna, se pyšní titulem: “Jediná papouščí ZOO v Evropě”. Už kvůli tomu by ji neměl minout jediný milovník exotického ptactva. 

Zoologická zahrada vznikla v roce 2005 s cílem vytvořit ideální prostředí pro papoušky a představit veřejnosti více než čtyřicetileté chovatelské zkušenosti. Rok od roku se ZOO postupně rozšiřovala a rostl počet nových zařízení i expozic. V současnosti zde můžete obdivovat širokou škálu papoušků, včetně arating, amazonků, arů, kakaduů a afrických druhů, jako jsou šedé žaky nebo senegalští papoušci. Aktuálně mají přes 80 voliér a stále připravují další a další papouščí domovy. 

Otevírací doba: 

prosinec, leden, únor: zavřeno

březen, říjen, listopad (jen do 20. listopadu): 10 až 17 hodin

duben–září: 10 až 18 hodin

papousek-u-cloveka

Království papoušků v Praze 10

Pokud se nechcete jen kochat, ale papoušky si i pomazlit nebo je pozorovat z bezprostřední vzdálenosti, Království papoušků bude pro vás to pravé. Návštěvníci se zde seznámí s ochočenými různobarevnými ary, kakadu i žaky.

Tyto výjimečné ptáky si zde můžete pohladit, nechat je sedět na vaší ruce a kromě toho se od jejich majitelů dozvíte i spoustu zajímavých a užitečných informací. Pár slov můžete prohodit i s učenlivými žaky. Vybrané papoušky budete mít jen pro sebe a své blízké. Někteří z ptáků, se kterými se v Království papoušků můžete setkat, dokonce hráli i v televizních reklamách, ve filmech nebo vystupovali v divadle. 

Otevírací doba:

Denně od 10 do 19 hodin. Vstup na základě předchozí domluvy.

barevny-papousek

Papouščí ráj

V Papouščím ráji, který se nachází v obci Osnice u Jesenice, panuje obrovská láska ke zvířatům a všudypřítomný křik šťastných papoušků Ara i jejich dalších kamarádů. Uvidíte různobarevné ptáky, které se zde podařilo odchovat, ale i ty, kteří byli odloženi nebo odchyceni a ztratili tak svého původního majitele. V Papouščím ráji se snaží veřejnosti ukazovat, jak nádherný může být vztah mezi papouškem a člověkem, jak inteligentní papoušci jsou a jakou mají povahu, zvyky i jak přemýšlí. Zkrátka o papoušcích se zde dozvíte úplné maximum. 

Kromě toho, že je Papouščí ráj otevřen veřejnosti a pořádá různé akce, hlavní činnost je úplně jiná. Jejich poslání je totiž chránit ohrožené a handicapované jedince, pomáhat jim a poskytovat jim azyl. Řada papoušků se tak zde díky jejich péči podruhé narodila. Svou návštěvou přispějete jak na provozní náklady spojené s chovem, ale hlavně i na život zachraňující péči, kterou zde papouškům poskytují. 

Otevírací doba:

Liší se na základě aktuální sezóny, proto je potřeba ověřit na webových stránkách Papouščího ráje. 

papousek-ve-voliere

ZOO Praha

U hlavního vchodu do Zoo Praha se tyčí nový pavilon, který vás zavede do zajímavého světa vzácných ptáků. V této výjimečné stavbě se představuje na 40 druhů těchto exotických tvorů a některé z nich jinde v České republice neuvidíte. 

Mezi nejvýznamnější obyvatele tohoto pavilonu se řadí různí papoušci včetně jednoho vzácného druhu nevyčíslitelné hodnoty - ara Learův byl totiž jednu dobu považován za vyhynutého. Kromě toho se můžete těšit i na největšího papouška světa, a tedy aru hyacintového, dále uvidíte inteligentního nestora kea nebo zajímavého tricha orlího. Pavilon nabízí celkově osm expozic, které dokonale napodobují přirozené prostředí, ve kterém tito ptáci žijí. Během chvíle tak procestujete deštný prales v Brazílii, horský les v Nové Guineji, Novozélandské velehory nebo prales, který se rozléhá ve stínu sopek na Filipínách. 

Otevírací doba:

listopad–únor: 9 až 16 hodin

březen: 9 až 17 hodin

duben, květen, září, říjen: 9 až 18 hodin

červen–srpen: 9 až 21 hodin

kakadu-u-krmitka

ZOO Brno

I v Zoologické zahradě v Brně na vás čeká svět ptáků, který rozhodně stojí za návštěvu. Můžete se těšit na pestrobarevnou paletu exotických druhů, od kakadu přes lori a andulky až po papoušky patagonské nebo vlaštovčí. 

Voliéry jsou součástí celé zoologické zahrady, a proto při své návštěvě neuvidíte jen desítky druhů ptáků, ale i další zajímavá zvířata. Na své si tak bez debat přijdou úplně všichni členové vaší rodiny. 

Otevírací doba:

listopad–únor: 9 až 16 hodin

březen, říjen: 9 až 17 hodin

duben–září: 9 až 18 hodin

papousek-roztahujici-kridlo

 

Na mém blogu se dozvíte i další zajímavosti, jako například jak se šetrně zbavit holubů z terasy nebo balkonu nebo co dělat, když zásobu zrní napadnou moli. Můžete se ale také začíst do článku, ve kterém vám představuji 10 ptáků, kteří se mohou nejčastěji objevit na vašem krmítku. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích

Další zajímavé čtení: