Klíč ke správnému klíčení zrní pro papoušky

Zelené klíčky se dobývají ve velkém nejen na lidský stůl, ale své místo mají i v misce vašich opeřených miláčků. Proč jsou klíčky skvělým doplňkem stravy a jak můžete začít klíčit semínka i vy, vám prozradím v následujícím článku.

Podívejte se svému papouškovi do misky - co právě baští? Proso, oříšky, semenné směsi nebo třeba ovoce a zeleninu? Každá z těchto složek potravy je skvělým základem pro zdravého a silného papouška. Občas mu můžete přilepšit i nějakou vlastnoručně vyrobenou směskou, ale možná jste mu ještě nevyzkoušeli podstrojit další, neméně zajímavou složku ptačí potravy - naklíčená semínka

Pro ty z vás, co o nakličování semen slyšeli zatím jen zpovzdálí, to může znít docela složitě, ale v zásadě je to velmi snadné a s mým návodem to zvládne každý.

Myslete ale na to, že než semínka začnete nakličovat, je potřeba je skladovat tak, aby se do nich nedostali moli. 

Nálož vitamínů do zobáčku

Naklíčená semínka jsou malým přírodním zázrakem - všechno, co je v nich běžně uloženo, jako jsou tuky, sacharidy nebo bílkoviny, se při setkání s vodou jako mávnutím kouzelného proutku začne probouzet a přeměňovat na vitamíny a minerály. Ty jsou právě v maličkých klíčcích, které se derou na světlo a dávají vzniknout nové rostlině. Proto jsou tak zdravé - nejen pro papoušky, ale nakonec i pro nás. Klíčky nebo výhonky (tzv. microgreens) jsou superpotravinou, která nejen skvěle vypadá, ale i báječně chutná.

Klíčky lze díky velké oblibě sehnat i v běžných obchodech s potravinami, ale právě kvůli tomu je velmi často nutné sáhnout hlouběji do kapsy. Pokud chcete mít doma zdravého a vitálního papouška, nemusíte ale platit spoustu peněz za něco, co si můžete snadno a lépe vyrobit sami doma.

Co ke klíčení semínek pro papoušky budete potřebovat?

Pro klíčení semínek si připravte: 

*Plech, misku a cedník můžete nahradit také speciální klíčící nádobou. Pro začátek ale doporučuji vyzkoušet klíčení s tím, co máte běžně doma.

Semínka pro naklíčení seženete i u mě na e-shopu. Pro papoušky mám speciální nakličovací směsi, které jsou sestavené tak, aby obsahovaly rozmanitost vitamínů a zároveň měly podobnou dobu klíčení. Vybrat si můžete třeba nakličovací směs pro ptactvo v baleních od 1 do 20 kg nebo 15kg balení nakličovací směsi od Deli Nature. Díky výhodné ceně opravdu ušetříte a balení krmiva vám vydrží dlouho. Naklíčená semena by totiž měla tvořit v období mimo hnízdění jen něco kolem 15 % denního příjmu potravy. V období hnízdění to klidně může být až polovina denního příjmu. V tomto období ptáci nálož vitamínů ocení a dokáží ji efektivně zpracovat.

Superpotravina krok za krokem

Vybraná zrna nebo směs zrn namočte na danou dobu do čisté vody. Ideální je k tomu plech nebo miska s rovným dnem. Místo namáčení lze zrna a semínka rozprostřít na vlhké papírové utěrky a pravidelně je vlhčit za pomoci rozprašovače, ale zabere to o trochu více času a úsilí. Pro odhad času, který vám máčení zabere, si můžete prohlédnout přehlednou infografiku. V ní najdete doporučený čas pro jednotlivé typy luštěnin a obilovin.

návod pro klíčení semen

Po uplynutí času, po který se semínka mají máčet, je propláchněte a přemístěte do cedníku. Ten umístěte na hrnec nebo nádobu, ve které bude po dně trocha vody. Dno cedníku by se vody nemělo dotýkat. Jde jen o to, že postupným odpařováním vody do sebe semínka absorbují vzdušnou vlhkost. Semínka také můžete ze shora zakrýt vlhkým ručníkem či papírovou utěrkou. Efekt bude stejný.

Při začátku klíčení a při vlhčení dejte pozor na to, aby vám semínka nezačala plesnivět. V takovém případě je nutné celou dávku vyhodit a rozhodně ji do krmení nepřidávat! Plíseň v krmení může papouškům způsobit vážné zdravotní problémy. 
Snadno se plísním vyvarujete, když vždy směs semínek před procesem klíčení vizuálně zkontrolujete a zrnka, která se vám nebudou zdát, z klíčení rovnou odeberete. Ta poznáte hlavně tak, že budou mít oproti ostatním bělavý povlak. Plísni zabrání také přiměřená vlhkost a čisté nástroje při práci. Proto důkladně vyčistěte klíčící misku nebo cedník a pomoci vám může i vlhčení a namáčení v destilované vodě. 

Zhruba po uplynutí 12 hodin můžete již zpozorovat první klíčky. Semínka po této době znovu opláchněte pod tekoucí vodou a dejte jim ještě nějaký čas, aby mohly klíčky povyrůst a zesílit (maximálně však 48 hodin).

Než takto naklíčená semena naservírujete ptactvu, je dobré je nechat pořádně okapat a nebo je prohnat odstředivkou na salát, abyste je zbavili přebytečné vody.

Zvládli jste to? Výborně, pak jsou klíčky hotové a nezbývá než jimi zpestřit stravu vašim opeřeným miláčkům. Myslete ale na to, že klíčky jsou “čerstvé” maximálně po dobu dvou dnů. Poté mohou být už semínka nepěkná a tak mohou začít zahnívat, proto vždy po dvou dnech vykličte semínka nová. Dobu použitelnosti můžete o něco málo prodloužit skladováním v lednici.

Věřím, že si klíčení semínek oblíbíte stejně jako já a možná nakonec tentokrát nebudou papoušci uzobávat z vašeho talíře, ale vy z jejich misky, protože naklíčená semínka jsou opravdovou dobrotou.

 

Chcete své ptáky krmit opravdu různorodě? Dopřejte jim i sušený hmyz nebo je naučte jíst ovoce a zeleninu. Mezi klasičtější ptačí krmení pak patří senegalské proso nebo třeba slunečnice. Velký pozor byste si pak měli dát na krmení andulek, které pro správné trávení vyžadují pestrou a rozmanitou stravu. No a pokud chcete v zimních měsících dokrmovat venkovní ptáky, přečtěte si článek o tom, jak jim dokrmováním neublížit nebo čím je dokrmovat a na co si dát pozor. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.   

Mohlo by vás také zajímat:

 

Kdyby vás cokoliv ohledně nakličovacích směsí, klíčení a nebo celkově o krmení papoušků a jiných ptáků zajímalo, neváhejte se na mě obrátit. Jsem vám k dispozici na e-mailové adrese info@proptaky.cz.