Jak a čím dokrmovat venkovní ptactvo a na co si dát pozor?

Oblíbenou aktivitou v zimě, nejen pro chovatele ptactva, ale také například pro zahrádkáře nebo rodiče s dětmi, je výroba krmítek a krmení našich malých venkovních opeřenců. Ale každá zábava s sebou nese i určitá pravidla. Abyste byli ptákům v zimě užiteční a neškodili jim, přečtěte si těchto pár tipů, jak a čím je správně dokrmovat!

12552121_s

Spousta nadšených chovatelů se ráda stará i o venkovní ptactvo, a to v průběhu celého roku. Pravdou však je, že během teplých měsíců si opeřenci žijící v přírodě umí najít potravu zcela sami. Neměli bychom tedy ničit jejich přirozené návyky a potřebu shánět si potravu sami tím, že je i za příznivých podmínek budeme příliš dokrmovat.

Kromě jiného to totiž může mít vliv i třeba na jejich zpěv, což následně ovlivní i hledání vhodného partnera. Je pro ně tedy mnohem lepší, když během roku v dokrmování raději zvolníme a dopřejeme jim řádnou stravu zase ve chvíli, kdy se s nimi počasí úplně nemazlí.

Pokud i tak chcete ptáčkům dopřát i během roku, vsaďte na sušený hmyz, který je pro ně zdrojem vitamínu a bílkovin. Hmyz je vhodné dodávat ptactvu v průběhu celého roku z prostého důvodu - v přírodě ho za poslední roky razantně ubývá. Proto jim hmyz do stravy můžete dodat touto cestou právě vy.

Velká změna však nastává v zimním období, kdy nás venkovní ptactvo potřebuje víc, než kdy jindy.

Bude zima, bude mráz

Už i známá dětská písnička „Bude zima, bude mráz“ poukazovala na trable ptáčků v zimě. Proto bychom na ně měli myslet a poskytnout jim nejen útočiště, kde se mohou schovat před mrazy, ale kde se taky řádně najedí a napijí. V zimě se totiž přirozená potrava ptáků stává těžko dostupnou, a to hlavně kvůli mrazům, sněhu a celkově nepříznivému počasí.

Potřebují nás tedy mnohem více než po zbytek roku, abychom jim pomohli přečkat kruté zimní období. I tohle však s sebou nese pár pravidel, na co si dát pozor. Mějte například na paměti i správné naservírování dobrot.

Na co si dát pozor nejen při umisťování krmítka

Ať už si krmítko koupíte nebo vyrobíte, jsou dva způsoby, jak ho vhodně umístit. Buď zvolíte závěsnou variantu, nebo tu, kterou položíte na vámi zvolené místo. Vždy však dbejte na to, aby do krmítka nepršelo, a aby se k němu nedostala jiná zvěř, která by jim mohla ublížit, např. kočky nebo dravci.

V případě, že bydlíte v panelovém domě, nezoufejte. Krmítko můžete totiž snadno umístit i na balkon. Můžete ho položit například na parapet nebo ho kamkoliv zavěsit. Uvidíte, že ptáci potravu vycítí a navyknou si létat i k paneláku.

 Vybírejte však místo pečlivě. Některým sousedům se nemusí líbit, když jim na balkon z vrchu padá ptačí trus nebo slupky od semínek, které ptáci oloupou a zahazují. Snadným řešením v tomhle případě mohou být například loupané arašídy nebo slunečnice loupaná.

 Taky si dejte pozor na to, abyste ptáčkům do krmítek dodávali vždy čerstvou potravu a vodu. Je dobré v něm i průběžně udržovat čistotu. Bude to mít velmi pozitivní vliv na jejich zdraví.

Čím ptáky krmit?

Začít přikrmovat venkovní ptactvo je nejvhodnější už začátkem listopadu, aby si ptáci stihli vybudovat řádné tukové zásoby a snadno přežili nadcházející zimu. Vhodnou potravou v tomto období se tak pro ně stávají:

Čím větší rozmanitost krmiva zvolíte, tím více druhů ptáků vaše krmítko přiláká. Proto se nebojte pravidelně doplňovat pestrou stravu, každý opeřenec si pak vybere to, co má nejraději a co mu prospěje.

Ve spoustě krmítek najdete například kombinaci slunečnice a ovesných vloček. Jedná se totiž o cenově dostupnou variantu, která je navíc pro ptáčky velmi výživná. 

Nezapomeňte i na pitný režim! Dopřejte ptáčkům denně čerstvou vodu, kterou jim můžete umístit třeba do praktické napáječky nebo pítka. V případě, že venku hodně mrzne, schovávejte napáječku s vodou na noc domů, aby se mrazem zbytečně nezničila.

Čeho se naopak vyvarovat?

Na některé potraviny si však musíte dát převážně pozor! Do krmítek rozhodně nedávejte vše, co vás napadne. Vyvarujte se hlavně jakýmkoliv soleným potravinám, nedej bože odpadkům a zbytkům z kuchyně, nebo uzeninám. Malým opeřencům nepomůžete ani v případě, když jim do krmítka nasypete nevařenou rýži a strouhaný kokos (obě suroviny bobtnají a mohou způsobit trávicí potíže). Ublížit jim můžete i v případě, když jim do krmítka donesete čerstvé pečivo či těstoviny. Abyste tedy venkovnímu ptactvu spíše neškodili, dejte si pozor na to, co do krmítka dáváte!

Teď už máme snad všichni jasno v tom, proč je dokrmování venkovního ptactva důležité a jak, a hlavně, čím ho správně krmit. Pomáháte našim malým opeřencům přežít snadno zimu? Dopřáváte jim každoročně krmítka s vhodnou potravou? Pokud ano, děkuji a posílám podporu, abyste v tom pokračovali i nadále. Pokud ne, začněte s tím už letos – nejenže uděláte dobrý skutek, ale ptáci vám budou vděční a určitě vám dopřejí i jedinečnou podívanou.

 

Chcete i své ptáky v kleci nebo voliéře krmit různorodě? Dopřejte jim i sušený hmyz, naklíčené zrní nebo je naučte jíst ovoce a zeleninu. Mezi klasičtější ptačí krmení pak patří senegalské proso nebo třeba slunečnice. Velký pozor byste si měli dát na krmení andulek, které pro správné trávení vyžadují pestrou a rozmanitou stravu. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Mohlo by vás také zajímat:

 

Sdílejte tento článek a dejte vědět i svým známým, proč je důležité dokrmovat ptactvo v tomto chladném období. A já se na vás budu těšit zase příště u dalšího článku!

 

Článek aktualizován 12. března 2024