Volnoletectví – nádherná zábava pro papoušky i jejich majitele

Chcete papouškovi dopřát trochu více volnosti než jen omezený pohyb mezi stěnami místností? Můžete jej ochočit natolik, že bude moct létat volně venku a pak se k vám vrátí. Zní to skvěle? Určitě, každopádně trénink volnoletectví je běh na dlouhou trať. Jak toho docílit a na co si dát pozor?

Bez důvěry to nepůjde

Jistě se vám to stalo už také – jdete si po městě nebo po parku a najednou kolem vás projde člověk, kterému na rameni sedí ohromný ara nebo kakadu úplně na volno. Říkáte si – jak je možné, že papoušek neuletí? Je to proto, že ho jeho majitel či majitelka vycvičili ve volnoletectví. Volnoletectví má daleko do nějaké necitlivé cirkusové drezury, naopak si toto umění u ptáčka vyžaduje velkou porci důvěry a pevné vazby na majitele

Určitě nelze volnoletectví naučit papouška, který většinu času tráví v kleci a občas jej pustíte proletět se po obýváku. Taky to nesvedou ani lidé, kteří si papouška pořídili spíše jako ozdobu interiéru a atrakci pro přátele, než jako plnohodnotného společníka a člena rodiny. Budování dobrého a plnohodnotného vztahu mezi vámi a zvířátkem je naprosto zásadní podmínkou pro to, abyste se jednou i vy mohli se svým papouškem procházet jako piráti po ulici a užívat si obdivné i nechápavé pohledy kolemjdoucích.

Volnoletectví – nádherná zábava pro papoušky i jejich majitele

Výběr vhodného papouška

Je také nutné pamatovat na to, že ne každé plemeno je k výuce volnoletectví vhodné. Nejčastěji se to dokážou naučit papoušci ara, kakadu a žako. Zapomeňte také na to, že byste si papouška pořídili ve zverimexu v nákupním centru, pozor si dejte i na různé inzeráty a pochybné prodávající. Nejlepší je si papouška pořídit u zkušeného chovatele, který vám určitě rád poskytne všemožné rady, případně vás odkáže na některého kolegu chovatele, který se volnoletectví věnuje a může vám leccos předat. Záruka, že zrovna tento váš nový papoušek bude pro volnoletectví vhodný, bohužel neexistuje, každopádně ptáček, který je dobře stavěný, zdravý a silný, má pro to velmi dobré předpoklady.

Zvykání na kšírky

I když vám papoušek doma ochotně sedá na ruku, na rameno, kolikrát přiletí i na zavolanou, tak pokud vám proklouzne pootevřeným oknem, bude ten tam a s trochou štěstí ho odněkud sundají hasiči. Je proto nutné začínat vždy s kšírkami. Není to ovšem tak jednoduché, jako když dáte psa na vodítko a prostě jdete. Papouška je třeba na kšírky postupně navyknout, ideální je, pokud s tím začne už chovatel, od kterého papouška pořizujete. Musíte být v tomto velmi opatrní a trpěliví, pokud papouškovi kšírky zprotivíte, může se stát, že s volnoletectvím je konec. Je tak dobré mu kšírky už odmalička ukazovat, opatrně mu je navlékat na hlavičku, nebo ho můžeme motivovat formou hry, kdy mu na druhé straně očka podáme odměnu ve formě pamlsku a on sám bude chtít prostrčit hlavičku. Obecně platí, že čím mladší papoušek je, tím bude jednodušší ho toto všechno naučit.

Zvykání na kšírky

Výběr vhodného prostředí

Papoušek je naučený na kšírky? Výborně, můžeme tak na první procházku a prolet. Papoušci, kteří nám nedopatřením uletí z domu, jsou venku obvykle vyděšení, protože spoustu věcí, mezi něž patří třeba i hluk a provoz, doma nezažívají. Při procházkách venku si na všechny tyto podněty, které v domě nemá, postupně zvykne. Pro začátek je lepší hledat odlehlejší místa, jako jsou louky nebo pole, v dostatečné vzdálenosti od železniční tratě, silnice, elektrického vedení a podobně. I na takových odlehlých místech však může číhat nebezpečí v podobě dravce. 

Zkušení volně létající papoušci pak zvládnou ohromit i lidi na sídlištích nebo v rušnější čtvrti města. Důležité je, abychom papouška zbytečně nestresovali a postupovali opravdu krůček po krůčku. Při těchto letech by měl být papoušek stále upoutaný a nejlépe by to s vámi měl absolvovat některý ze zkušenějších chovatelů.

Souhra papouška a člověka

Trénink volnoletectví může trvat měsíce a někdy i roky, záleží, jak moc intenzivně se papouškovi budete věnovat. Není možné, aby jej za vás vycvičil někdo jiný, důvěru a vazbu si musí vypěstovat jedině k vám. Jakmile si budete jistí, že je papoušek připraven, pusťte jej na volno. Volnoletectví je nádherná zábava pro papouška i pro člověka a jejich vzájemná souhra oba aktéry naplní radostí a štěstím. 

Volnoletectví – nádherná zábava pro papoušky i jejich majitele

V případě, že si vašeho prvního papouška teprve plánujete pořídit, pečlivě prozkoumejte, kdy je potřeba ptáky kroužkovat a na jaké věci dát pozor, protože by jim v kleci nebo voliéře mohly ublížit. Kromě toho byste měli dbát i na to, aby se papoušek nebál. No a následně se můžete věnovat i odchovu ptáčat. Pokud máte doma holubník, nemyslím tím chaos, ale ten opravdový dřevěný holubník, přečtěte si článek i o chovu holubů, třeba vás k tomuto koníčku nalákám. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Mohlo by vás také zajímat:

 

Uvažujete, že svého papouška také naučíte volně létat, ale nejste si jistí, jak na to? Rád zodpovím vaše dotazy na e-mailu info@proptaky.cz.

Zdroj: novinky.cz, uzavrena-kridla.cz