Postarejte se svým papouškům o vysokou imunitu nejen v zimě

Tak jako vy musíte doplňovat vitamíny a minerály hlavně v době, kdy nám počasí oslabí imunitu, tak stejně chcete přece to nejlepší pro naše miláčky. V tomto článku se zaměřím na náš best-seller Raboran, který přesně tohle zvládá levým zadním pařátkem.

roboran_pro_papousky

Proč právě Roboran a betaglukany?

Vitamíny minerály a ostatní látky většinou známe i z našich doplňků stravy. Proto si nejdříve řekněme, co to vlastně betaglukany jsou. Chemie není nijak zábavná, nicméně je velmi důležité vědět, čím můžete své papoušky tímto obrnit”, aby měli to nejpevnější zdraví. 

Betaglukan: jedná se o tzv. komplexní polysacharid, který má výrazný vliv na imunitní systém a celkovou obranyschopnost organismu. 

Vyskytuje se nejčastěji v obilovinách, řasách a houbách, zaznamenán byl ale například i v lišejníku (to ještě v dávných dobách) a konkrétně Roboran obsahuje betaglukany z hlívy ústřičné. Ta sama o sobě je mezi houbami hojně vyhledávaná i u lidí. 

Mezi hlavní účinky hlívy ústřičné patří posílení imunity organismu, zvyšuje odolnost organismu vůči virovým, bakteriálním, plísňovým a parazity vyvolaným onemocněním. Snižuje riziko opakování infekcí horních cest dýchacích a potřebu opakovaného užívání antibiotik. Její užívání je teda perfektní nejen pro vaše papoušky (jen pozor, vy si vyberte  jinou formu užívání :D).

Vašim papouškům však Roboran pomůže nejen s imunitním systémem a lepším přečkáním zimy (celkově obranyschopností). Ale často se používá při hnízdění nebo stresových situacích, na ptáky má totiž i uklidňující účinky. 

V kostce:

  • posílení imunity
  • zvýšení obranyschopnosti organismu
  • zvýšená odolnost vůči bakteriálním, plísňovým a parazitickým onemocněním
  • pomáhá při zvládání stresových situací
  • jednoduché dávkování

A konkrétně náš zmiňovaný neobsahuje pouze betaglukany, ale uvnitř je přímo nakombinovaný vitamíno-minerální mix, který složením a vzájemným poměrem jednotlivých složek odpovídá potřebám okrasného ptactva. Je vhodný k doplnění a biologickému vyvážení neplnohodnotného krmení. 

Zajímavost: Betaglukany jsou známé i tím, že pomáhají při zmírňování projevů v době léčby rakoviny, a to nejen u lidí.

doplnky_pro_andulky

Kdy a jak Roboran podávat?

Nemusíte se bát, že byste svého papouška touto látkou mohli předávkovat. Díky tomu, že jsou betaglukany látka, která se běžně vyskytuje v přírodě (rostlinách), není možné podat tak vysoké množství, které by ho ohrožovalo na životě. 

Doporučuje se však využít klasické dávky 1x denně do ptačího zobu pro jednodušší podávání. 

Imunitu je potřeba podporovat vždy, proto můžete Roboran dávkovat po celý rok. Pro většinu papoušků je žádané Roboran dostávat zejména tehdy, kdy je čeká stresové období či jiné náročné situace jako třeba hnízdění (zmiňované výše).

Látka není ani nijak návyková, takže je i vyloučené, že by vašim papouškům jakkoliv ublížil.

roboran_s_betaglukany

Jak dál můžete podpořit zdraví svého papouška?

Další velmi podstatnou věcí je nezapomenout u vašeho miláčka i na vápník, který snadno doplníte pomocí například sépiové kosti. Jak přesně můžete vápníkem svého okřídleného kamaráda podpořit v jeho zdraví vám poradí náš článek. Při jeho nedostatku hrozí špatný růst kostí, nedokonalý vývoj papouška a zejména pak ohrožuje snášení vajíček. 

Zajímavost: K vápníku přidejte pro komplexní efekt i vitamín D3 - Ten totiž metabolizuje vápník a umožňuje mu příznivě působit v organismu ptáka. V běžné přírodě ho papoušci získávají ze slunečního záření. Nicméně papoušci držení v kleci můžou mít se ,,sbíráním” tohoto vitamínu problém a následně pak se správným působením vápníků. 

 

Zajímají vás další informace o tom, jak pečovat o zdraví vašich papoušků a dalších opeřenců? Nejdříve je důležité rozpoznat, že vašeho papouška něco trápí, může ho například ohrozit nedostatek vápníku nebo i nějaké předměty v domácnosti, před kterými je dobré papoušky chránit. Ptákům je dobré pomoct s obrušováním drápků a zobáku, přes léto si dávat pozor na příliš velké horko a zbystřit při tom, když si papoušek škube peří.

Další zajímavé čtení: