Jak často a správně čistit klec pro papoušky?

Čistotu klece pro papoušky nepodceňujte. Ve špinavé kleci pro ptáky se mohou vyskytovat bakterie, paraziti a dokonce i viry. Když se v ptačí kleci hromadí trus, peří a potrava, tvoří se ideální prostředí pro tyto nežádoucí návštěvníky. Kromě toho může hromadění nečistot vést u ptáků k dýchacím potížím a infekcím kůže a peří. Poradím vám, čím přesně klece čistit, a prozradím svůj trik jak na otravné čištění mříží.

Jak často je vhodné klec pro papoušky čistit?

Někdy si laici pořizují papoušky v domnění, že s nimi není tolik práce, jako s jinými domácími mazlíčky. Tak na to pozor: páreček papoušků si možná vystačí i bez vás, ale stále to jste vy, kdo musí pravidelně čistit domov vašich opeřených miláčků.

Jak často musíte klec papouškům čistit, záleží na tom, jaký druh a kolik ptáků chováte a kolik času v ní ptáci trápí (tedy jestli je necháváte i volně poletovat). Obecně platí, že klece je třeba důkladně čistit každý týden.

Klec papouškům čistěte každý týden.

Nicméně misku na zrní a pítko byste měli vyčistit každý den. Obvykle je stačí vypláchnout, zbavit mechanických nečistot a nechat uschnout.

Jednou za týden vyčistěte celou klec pečlivěji, omyjte a vydezinfikujte všechny povrchy, bidýlka, případně také hračky. Zabráníte tak růstu bakterií a plísní, které se ve vlhkém prostředí klece mohou objevit a mohou být škodlivé jak pro papouška, tak pro lidi. Mříž klece vezměte plastovým kartáčem nebo drsnější houbičkou, abyste z ní sundali případné zbytky trusu. Nikdy nepoužívejte drátěnky nebo kovové kartáče, ty by mohly poškodit plastové a lakované části klece. Navíc mohou odřít chromované a pozinkované mříže, takže by vám klec brzy začala reznout.

Čím čistit klece nebo voliéry pro papoušky?

Nikdy nepoužívejte saponáty na úklid domácnosti. Důležité je vybírat čisticí prostředky, které nejsou toxické. Může se stát, že klec neopláchnete úplně dokonale. I malé množství saponátu by pro vašeho ptáčka mohlo být nebezpečné.

Při pravidelné očistě stačí horká voda, případně trochu mýdla, a hadřík. Pokud máte pocit, že si váš papoušek zaslouží trochu lepší péči, zkuste čistič klece s jemnou vůní citronů. Plastové misky, hračky a plastová bidýlka můžete také dát do myčky a usnadnit si tak práci.

Mříž klece papouška čistěte šetrně hadříkem či houbičkou.

Při generálním úklidu sáhněte po jedné sodě, bílém octu nebo speciálních dezinfekcích určených pro chovatele. Přípravky IVASAN můžete použít i na dřevo a textilní hračky a nemusíte je oplachovat.

Vynikající čistič je bílý ocet smíchaný s vodou v poměru 1:1 – je to přírodní kyselina, dezinfikuje, a je zdravotně nezávadný. Pokud použijete jakýkoli čistící prostředek, velmi pečlivě jej smyjte.

Klec vyčistěte přípravkem IVASAN a nechte pořádně uschnout.

7 kroků, jak postupovat při úklidu ptačí klece:

  1. Připravte si potřebné náčiní. Ušetříte si spoustu času a také dost nervózních nadávek vašeho papouška, proč pořád někam odbíháte. Potřebujete zejména: odpadkový koš, novou podestýlku, hadr, nezávadný dezinfekční prostředek, kartář na mříž.
  2. Dočasně přestěhujte svého opeřence do jiné klece nebo mu na chvíli dejte vycházky. Ideálně jej nechte v jiné místnosti, než uklízíte. Nepřijde tak do kontaktu s výpary z čistících prostředků (pokud je tedy používáte).
  3. Vyndejte z klece vše – misky, bidýlky i hračky.
  4. Odstraňte z klece všechna vyházená semínka nebo volný trus. Klec vydrhněte horkou mýdlovou vodou. Klec dobře opláchněte čistou vodou a poté ji postříkejte dezinfekčním prostředkem, například IVASAN, a ještě jednou opláchněte. Nechte ji důkladně uschnout, ideálně na slunci.
  5. Odstraňte trus z hnízd, bidýlek a hraček. K odstranění trusu z dřevěných bidýlek, bloků a hraček použijte vlhký hadřík nebo hrubou stranu houbičky. Poté hračky vydezinfikujete a pokud nepoužíváte bezoplachovou dezinfekci, tak je pečlivě omyjte.
    Někteří chovatelé si zkoušejí ušetřit práci praním provazů v pračce. Nedělejte to. Pravděpodobně se poškodí, navíc prací prášek se patrně v hrubých vláknech usadí a zcela nevymyje.
    Hračky a bidýlka musí být zcela suchá, než je vrátíte zpět do klece. Pokud je to možné, sušte je na slunci.
  1. Vyčistěte prostor pod klecí a v jejím okolí. Z okolních ploch také utřete prach, papouškům totiž způsobuje dýchací problémy.
  2. Vložte všechny suché předměty zpět do suché klece, vložte čistou podestýlku, naplňte misky na krmivo a vodu a pochvalte se. Pokud nemáte opravdu velmi dobře vychovaného papouška, tak to nikdo jiný neudělá, i kdyby klec byla sebezářivější.

Jak udržet klec papouška v čistotě? Zvolte pečlivě vhodnou podestýlku.

Jak klec pro papoušky udržovat v čistotě?

Čím častěji budete klec čistit, tím méně práce s tím budete mít. Nepodceňujte podestýlky, dobře zvolená vám pomůže s péčí klec.

V žádném případě nepoužívejte kočkolit. Někteří chovatelé si pochvalují, se jim trus uklízí snáze. Ovšem kočka nezkusí kočkolit sezobnout. Místo toho můžete zkusit Zverlit, má podobnou texturu, ale je určen pro chov ptactva. Zverlit kombinujte se spodní mříží.

Na dno klece, dokonce i bez spodní mříže můžete použít i černobílé noviny nebo roli papíru. Většina odborníků se shoduje, že pro papoušky není tento inkoust nebezpečný. Ale noviny se snadno trhají a ten nepořádek pod klecí potom uklízet nechcete.

Ideální je trochu těžší podestýlka – jednak ji ani papoušci norníci nerozhrabou a také nelítá všude, když si chtějí trochu protáhnout křídla. Mezi takové patří bukové štěpky nebo peletky.

Jste začínající chovatelé? Přečte si můj podrobný manuál, jak pečovat o ptáky. Mohlo by vás také zajímat, jak vybrat správnou klec pro malého papouška a jak klec upravit, aby se v ní papouškovi žilo jako na zámku.