Kdy a jak správně papouškům podávat vaječné směsi

Všichni, kdo chováme ptáky, jsme se s nimi už určitě setkali, ale každý z nás na ně může mít jiný názor. Dalo by se dokonce říct, že mezi chovateli existují dva tábory – ti, kteří je ptákům nabízí celoročně a taky ti, kteří jsou s nimi opatrnější a jen je opeřencům dávají na přilepšenou v období páření a snášení vajec. Řeč je o vaječných směsích, které jsou s chovem všech papoušků neodmyslitelně spjaté, a proto se na ně v dnešním článku podíváme hezky dopodrobna. 

Mladý papoušek-2

Proč jsou vaječné směsi pro ptáky tak důležité?

Jak určitě víte, aby byl papoušek zdravý a plný síly, je potřeba jej krmit různorodě a kromě směsi zrní mu občas nabídnout i ovoce a zeleninu nebo mu na přilepšenou dát sušený hmyz. Navíc ale existují právě i vaječné směsi, vaječná krmiva nebo také míchanice, které kromě vajíček obsahují i obiloviny, semínka, vitamíny a minerální látky. 

Vaječné směsi mají na ptáky velmi pozitivní účinky, stimulují je totiž ke hnízdění. Proto je dobré je do ptačí stravy zařadit hlavně v období před hnízděním, abychom jim s tím trochu “pomohli”. Díky tomu, že jsou směsi velmi výživné a bohaté na nejrůznější vitamíny i bílkoviny, jsou také důležité při odchovu mláďat. Podporují jejich správný vývoj a růst. Spousta z vás si teď určitě pomyslela, že když se jedná o tak zdravé a prospěšné krmivo, budete jej papouškům nabízet po celý rok. Ale tak jednoduché to bohužel není. 

Je dobré dávat vaječné směsi ptákům celoročně?

Vaječné směsi v papouščích vyvolávají pocit, že by bylo dobré se zahnízdit a vyvést mladé. Když už se to podaří, a ptáci začnou na vejcích sedět, v tento moment mohou být tyto směsi u citlivějších ptáků až nebezpečné. Pokud bychom jim pořád míchanici přidávali do krmení, mohli by mít i nadále nutkání se znovu zahnízdit a kvůli tomu jejich aktuální snůšku opustit a založit si nové hnízdo. Dokonce se může stát, že opustí již vylíhlá ptáčata, která by kvůli tomu nemusela přežít, nebo byste se o ně museli začít starat vy. 

Samozřejmě, že to takto nemusí být u všech ptáků, ale je dobré na to myslet a dát si na to pozor. Například u křepelek čínských, které už tak často mívají problém vyvést mladé, můžou mít vaječné směsi v období, kdy sedí na vejcích, špatný vliv. Navíc v době, kdy nemají ptáci velký výdej energie, mohou kvůli této velmi výživné směsi i ztloustnout. 

Ale i přes zmíněná rizika stále platí, že vaječné směsi jsou pro ptáky v určitém období takřka nepostradatelným zdrojem vitamínů a potřebných minerálů.

Ptáčata3-2

Jaké druhy vaječných směsí existují?

Ve zverimexech, ale třeba i u mě na e-shopu, najdete nejrůznější druhy vaječných směsí, ale kterou pro ty vaše opeřence vybrat? Směsi se liší podle toho, pro jaký druh papouška jsou nejvhodnější a co obsahují.

Existují tedy směsi pro:

Do speciální kategorie bych pak zařadil vlhká vaječná krmiva, která jsou dostupná buď univerzální pro všechny ptáky nebo pro ptáky s červeným faktorem

Obecně by se dalo říct, že tyhle kupované směsi jsou trvanlivé, můžete je skladovat jako klasické krmivo a taky pohodlně dávkovat. Kromě toho si ale vaječnou směs pro papoušky můžete připravit i sami doma, což někteří chovatelé dokonce upřednostňují, jelikož do směsi dají takové ingredience, které uznají za vhodné. Co chovatel, to jedinečný recept na míchanici. 

Výroba domácí vaječné směsi

Pokud se rozhodnete si směs vyrobit sami doma, pravděpodobně vás to vyjde levněji, ale musíte dávat pozor na několik věcí. První z nich je to, že doma vyrobenou vaječnou směs nemůžete dlouho skladovat. Ideální je, když každý den připravíte čerstvou. V lednici pak vydrží jen pár dní. A kromě toho je třeba dbát na to, aby ptáci směs snědli co nejdříve, tedy asi během 2-3 hodin. Snadno by se totiž mohla zkazit a papoušek by pak z ní mohl mít zdravotní komplikace. I z toho důvodu je lepší ji servírovat v plytkých a širších miskách než v užších a hlubokých – raději ať směs vyschne, než aby začala kvasit. 

Recept na vaječnou míchanici pro ptáky

Každý chovatel má svůj vlastní unikátní recept na míchanici, na který nedá dopustit. Směs si můžete přizpůsobit dle vlastního uvážení a taky podle toho, co mají papoušci rádi, ale obecně by se dalo říct, že dobrý základ míchanice se skládá z:

  • natvrdo uvařeného nastrouhaného vajíčka,
  • mrkve, 
  • suché složky (strouhanka, nastrouhané dětské piškoty, suchary nebo obilný šrot),
  • vitamínů, minerálů a doplňků stravy.

Směs můžete vylepšit i naklíčeným zrním nebo luštěninami, a kromě toho také nějakým tukem, například slunečnicovým olejem, palmovým olejem, rybím tukem atd. Zvažte přidání najemno nasekaného zeleného krmení nebo nastrouhaného tvarohu. Do směsi můžete nasypat i na prach rozemleté skořápky, které jsou obzvláště bohaté na vápník a ten je nezbytný pro zdravé kosti i pevný zobák.

Nikdy ptákům nedávejte syrová vejce, která mohou představovat riziko salmonely. V případě, že budete do vaječné směsi přidávat nějaké ingredience, které váš papoušek předtím nikdy nejedl, je dobré po konzumaci sledovat jeho reakce. Může se totiž stát, že bude na nějakou potravinu alergický nebo citlivý. Pokud si s čímkoliv nebudete jisti, konzultujte to s veterinářem, který vám ohledně správné stravy i složení směsi může odborně poradit. 

Vajíčka

Skořápky = cenný zdroj i pro volně žijící ptáky

Míváte doma přebytek skořápek, které vyhazujete do koše? Rozemelte je nebo je rozmačkejte na menší kousky a přisypte je do krmítek nebo na další místa, kde si je najdou volně žijící ptáci. Jak jste jim už pomohli s hnízděním, nyní jim díky skořápkám pomůžete při samotném rozmnožování, jelikož jim dodáte velmi potřebný vápník. 

Ptáci navíc skořápky využívají i na zpracování potravy. Kvůli tomu, že nemají zuby, mají velmi silný svalnatý žaludek, který rozmělňuje potravu, než ji předá do další fáze trávicího procesu. A právě skořápky pomohou v žaludku potravu lépe rozmělnit a následně také lépe vstřebat. 

Ať už budete potřebovat vaječnou směs pro andulky nebo větší papoušky, věřím, že už nyní víte, jakou vybrat, kdy ji ptákům nabízet a případně, jak jim vyrobit domácí míchanici. Pokud by vás k vaječným krmivům nebo obecně k ptačí potravě něco zajímalo, neváhejte mi napsat na Facebook nebo na e-mail info@proptaky.cz.


Chcete se o krmení papoušků dozvědět více? Přečtěte si i článek věnovaný senegalskému prosu nebo třeba slunečnicovým semínkům, které patří do klasické ptačí potravy. Velký pozor byste si pak měli dát při krmení andulek, které pro správné trávení vyžadují pestrou a rozmanitou stravu. No a pokud chcete v zimních měsících dokrmovat venkovní ptáky, přečtěte si článek o tom, jak jim dokrmováním neublížit nebo čím je dokrmovat a na co si dát pozor. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích