Odchov ptáčat snadno a přirozeně - jak na to?

49697213_s

Není pochyb - každému mazlíčkovi je lépe, když má kamaráda. V ptačí říší to platí ještě o to víc. Ať se ale snažíme sebevíc, ptačího partnera svému papouškovi nikdy plně nenahradíme. Často se tak stane, že v zájmu ptačí pohody papouškovi seženeme partnera opačného pohlaví, a když si padnou do oka, ani se nenadějeme a ve voliéře se začnou dít zvláštní věci. Jak si poradit s nečekanou snůškou a o vajíčka i ptáčata se dobře postarat?

Vnímavý chovatel ptactva velmi rychle pozná, že je něco jinak. Samička je schovaná v budce a není ji tolik vidět, samec zase pečlivě brání své území a k okolí je mnohem agresivnější, takže je třeba si při krmení dávat pozor na prsty. Jakmile začnete pozorovat podobné chování, je načase začít pravidelně kontrolovat hnízdo

Jak má vlastně ideální ptačí budka vhodná k odchovu mláďat vypadat? Každý druh papouška má rád jiné prostředí. Pochopitelně se liší svou velikostí odvíjející se od velikosti vámi chovaného druhu, ale i tvarem. Některým papouškům stačí budka vyrobená z překližky (ale pozor na to, aby nebyla vystavená vodě, snadno nabobtná a začne se rozpadat), palubových desek, prkýnek a některým můžete vyrobit či koupit budku z vykotlaného kmene stromu, do kterého zevnitř umístíte žebříček vedoucí ke vchodu, aby měli papoušci snadnější cestu na světlo. O vhodné budce se poraďte s chovatelem, od kterého papouška kupujete nebo nahlédněte do chovatelských příruček. Důležitá je ale především výplň hnízda. Ke stavbě hnízda musíte samičce pomoci a připravit jí vhodný hnízdící materiál, ze kterého si už vyrobí hnízdo podle svých představ. Dejte papouškům do klece například seno, drobné větvičky, kokosová vlákna, bavlněná vlákna nebo sisalový provaz, případně použijte už namíchané hnízdící materiály

793435416_s

Jak můžete ještě papouškům pomoct, aby odchov dopadl šťastně? Odchov mláďat můžete podpořit i speciálními doplňky krmiva, jako je například Karnivit Exot, díky kterému snadněji dojde k oplodnění samice a mláďata budou po vylíhnutí silnější, nebo doplňkovým krmivem pro exoty Mikros Exot, které podporuje oplozenost a líhnivost snesených vajec.
Pokud samička po snůšce nerozbíjí vajíčka a vzorně se o ně stará, není třeba do budky zasahovat a přenášet je do inkubátoru. Stačí každý den nahlédnout do budky (ať už připravenými dvířky nebo moderně webkamerou) a sledovat, jestli vše probíhá, jak má. Pokud víte, kdy samička snesla první vajíčko, snadno na základě dat o papoušcích zjistíte přibližný termín líhnutí, který se ale může i o několik dnů lišit v závislosti na okolních vlivech. Krátce před vylíhnutím pak u některých druhů můžete z vajíčka zaslechnout jemné pípání, které naznačuje, že ptáče se brzo vyklube na svět. Buďte trpěliví.

Druh 

Inkubační doba

Vylétnutí z hnízda

Zebřička 

12 - 14 dnů

21 dnů

Andulka 

18 dnů

30 dnů

Korela

18 - 21 dnů

28 - 35 dnů

Agapornis

23 dnů

45 dnů

Rosela 

19 - 21 dnů

28 - 35 dnů

Žako 

26 - 30 dnů

90 - 100 dnů

Alexandr malý

22 - 24 dnů

49 - 56 dnů

Papoušek královský

19 - 24 dnů

37 dnů

 

Jestli se po vylíhnutí ptáčat o ně rodiče vzorně starají a krmí je, nemusíte je hned vybírat z budky na ruční dokrmování. Papouščím rodičům připravte speciální směs krmiva, která bude obsahovat třeba i vařená vejce, vařenou rýži nebo kukuřici a sladké ovoce. Krmení vám výrazně usnadní již připravené směsi, jako je doplňkové vlhké vaječné krmivo značky Witte Molen. Využijte situace, kdy rodiče nejsou poblíž a krmí se a ptáčata každý den važte, sledujte jejich růst a zapisujte si ho. Pokud zjistíte, že jedno z mláďat roste pomaleji, můžete v tuto chvíli sáhnout po dokrmovací směsi a mládě začít pravidelně dokrmovat.

79343000_sPři dokrmování dbejte na přísnou hygienu, protože ptáčata jsou velmi náchylná na infekce. Krmte je dostatečně teplou směsí (asi 37 °C, ale neohřívejte ji v mikrovlnné troubě, horké částečky mohou ptáčeti popálit vole) injekční stříkačkou z levé strany zobáku. Před krmením prohmatejte vole, zda je předchozí krmivo už dostatečně vytrávené. Ideální frekvence je u čerstvě vylíhnutých mláďat každé 2 hodiny, u měsíčních ptáčat pak stačí každých 6 - 8 hodin. Pokud něco nejde podle plánu, vždy raději kontaktujte ptačího veterináře. 

Ručně dokrmená mláďata k člověku lépe přilnou a snadněji se ochočují, ale neodebírejte je rodičům násilím. Pokud je samec i samička dobře krmí, můžete je zkusit vzít na chvíli z hnízda a zvykat si na sebe, ale do hnízda je vraťte na další krmení. Tato metoda ochočování je čím dál populárnější a v některých zemích i uzákoněná. Není divu - odloučení od rodičů mláďata i papoušky zbytečně stresuje. A to my, oddaní chovatelé, nikdy nedopustíme. 

Věřím, že vám můj stručný průvodce odchovem ptactva pomůže v poklidu ustát tuhle nádhernou dobu. Je ale jisté, že žádný odchov ptáčat není stejný - je to podobné jako s dětmi. Zkušenost je nepřenosná. Budu ale moc rád, když se se mnou o své chovatelské úspěchy podělíte ať už v e-mailu nebo u mě na Facebooku.

 

V případě, že si vašeho prvního papouška teprve plánujete pořídit, pečlivě prozkoumejte, kdy je potřeba ptáky kroužkovat a na jaké věci dát pozor, protože by jim v kleci nebo voliéře mohly ublížit. Kromě toho byste měli dbát i na to, aby se papoušek nebál. No a následně se můžete věnovat i volnoletectví. Pokud máte doma holubník, nemyslím tím chaos, ale ten opravdový dřevěný holubník, přečtěte si článek i o chovu holubů, třeba vás k tomuto koníčku nalákám. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

Mohlo by vás také zajímat: