Co by vás nemělo překvapit při pořízení vašeho prvního papouška?

Víte, že chov exotického papouška je téměř stejně náročný jako péče o malé dítě? Pokud se chcete stát zodpovědným chovatelem a plánujete si pořídit svého prvního papouška, pak je tento článek určený přímo pro vás.

Před několik lety bych sám byl rád, kdyby se se mnou někdo podělil o zkušenosti z chovu papoušků a já bych tak byl na svého prvního ptačího kamaráda lépe připravený. Není to totiž zdaleka tak snadné, jak se zdá. Exotičtí ptáci patří mezi náročnější mazlíčky, jejichž chov vyžaduje trpělivost a odhodlanost

Rozhodně vás nechci od vašeho rozhodnutí odradit. Spíše vám chci poodhalit, že chovatelství exotického ptactva s sebou nese mnohá úskalí, na která nejsou zdaleka všichni dokonale připraveni.

Co všechno byste měli vzít v úvahu a na co všechno musíte dát pozor před pořízením prvního papouška?

Opravdu se chcete stát chovatelem?

Ještě předtím, než si vysněného papouška přinesete domů, je nutné jeho chov pečlivě zvážit. Přece jen jde o tvora, který bude každodenně potřebovat vaši pozornost a péči a který se narozdíl od koček či psů dožívá v některých případech i padesáti a více let. Jde tedy o opravdový závazek.

S exotickým ptákem přichází do života mnoho radosti, ale také méně příjemné povinnosti jako jsou ptačí pírka a zrníčka po celém bytě, hlučné dožadování se pozornosti či návštěvy veteriny, které se v případě akutních stavů či úrazů mohou navíc pěkně prodražit.

Ostatně i pořízení některého z větších druhů papoušků může pěkně zamávat s rodinným rozpočtem. Více o tom, jak vybrat papouška, který se k vám hodí najdete v článku na mém blogu.

Kromě toho je dobré dopředu pečlivě prozkoumat, kdy je potřeba ptáky kroužkovat a na jaké věci dát pozor, protože by jim v kleci nebo voliéře mohly ublížit. Kromě toho byste měli dbát i na to, aby se papoušek nebál. No a následně se můžete věnovat odchovu ptáčat nebo volnoletectví. Pokud máte doma holubník, nemyslím tím chaos, ale ten opravdový dřevěný holubník, přečtěte si článek i o chovu holubů, třeba vás k tomuto koníčku nalákám.

Vybírejte pečlivě

Pokud jste již se vším smíření a hodláte obětovat část svého pohodlí ptačímu kamarádovi a vybrali jste si ten pravý druh papouška přesně pro vás, pak je na čase zaměřit se nad výběrem chovatele.

Co by vás nemělo překvapit při pořízení vašeho prvního papouška?

Důrazně varuji před nákupy exotických papoušků ve zverimexech či z podivně výhodných inzerátů na internetu. Pokud si nechcete domů pořídit neurotického, nemocného či bázlivého jedince, pak volte vždy a jedině osvědčené a doporučené chovatele.

Takový chovatel by vás měl do chovu konkrétního druhu zasvětit, ukázat vám rodiče vašeho papouška, vysvětlit krmení a zodpovědět každou otázku, která vás jen napadne.

Pro chovatele začátečníky je lepší začít s mládětem. Starší jedinci si mohou těžko zvykat na změnu prostředí i majitele a jejich chov může být náročný. Mládě se naopak zpravidla adaptuje velmi snadno

Malý papoušek je připravený odejít s vámi domů ve chvíli, když už není závislý pouze na příkrmech a zvládne se částečně krmit sám.

Víte, na co nesmíte zapomenout?

Pokud chcete k chovu přistupovat opravdu zodpovědně, je nutné zajistit si všechny potřebné “papíry na papouška”. Jde především o zdravotní dokumentaci a u některých vzácných druhů, jako je například papoušek šedý - žako, je potřeba chov zaregistrovat na Ministerstvu životního prostředí (více informací o Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin CITES).

Seriózní chovatel se nebude zdráhat doložit, že papoušek, kterého vám chce prodat, je v perfektním zdravotním stavu. Zejména by vás měl zajímat provedený test na běžná onemocnění a také test pohlaví. Důkazem kvality chovatele je i to, že se nebude zdráhat sepsat s vámi řádnou kupní smlouvu.

Jak připravit domácnost na příchod papouška?

Máte velký byt, minimum pokojových květin a vaší domácnosti nevládne kočka, pes, ani děti? Pak máte domácnost na příchod papouška dokonale připravenou. Stačí jen nakoupit klec, vybavení a uvést papouška do nového domova.

Před pořízením papouška je nutné myslet na víc věcí než jen na velikost klece či voliéry. Ptáci stejně jako lidé potřebují pravidelný pohyb a volné létání mimo klec by pro ně mělo být bezpečnou zábavou. Z toho důvodu není vhodné mít v interiéru mnoho kytek či nestabilních dekorací, které by papoušek svým pohybem mohl povalit či rozbít. Některé květiny jsou také pro ptáky jedovaté a tím, že bychom papouška na ně nechali přistát nebo nedej bože kousek ochutnat, bychom si mohli zadělat na pěkný malér.

Zajímá vás o voliérách a klecích zajímá více informací? Přečtěte si i následující články:

Pokud už ve své domácnosti máte psa či kočku, je vypouštění papouška do volného prostoru vždycky nesmírně riskantní. I přesto, že po čase mezi mazlíčky může vzniknout dojemné přátelství, rozhodně dbejte na to, ať prolétání probíhá vždy pod dohledem. Dobré je také mít klec dobře zajištěnou proti vniknutí a proti převržení. Obzvláště kočky dokáží být ve způsobu „lovu” papoušků velmi vynalézavé.

A vždy před vypuštěním papouška zkontrolujte (raději dvakrát), zda máte zavřená okna i venkovní dveře. Ptáci jsou zvědaví a „únik na svobodu” by mohl proběhnout v řádech vteřin.

Co by vás nemělo překvapit při pořízení vašeho prvního papouška?

Co se týče dětí i zde je na místě velká opatrnost. Malé děti může přistání papouška na hlavě či na rameni vyděsit a i když nechtěně, mohou papouškovi ublížit. I papoušek umí použít svůj ostrý zobáček či drápky a bránit se. I zde byste měli mít všechna setkávání plně pod kontrolou a nikdy nedovolte dětem, aby papouška vypouštěly z klece bez vaší přítomnosti.

Nenechte papouška podlehnout nudě!

Kromě klece nebo dostatečné voliéry potřebují papoušci také něco pro zábavu. Aby se necítili osamělí, můžete jim do jejich příbytku pořídit nejen bidýlka pro pohodlné posezení, ale i nejrůznější hračky pro papoušky, kterými mohou ukrátit volnou chvíli. Určitě jim zlepšíte náladu, když si s nimi v průběhu dne budete povídat. Papoušci jsou totiž nesmírně inteligentní a některé druhy umí dokonce opravdu věrně napodobit lidskou řeč.

Pokud jsou ptáci dlouho o samotě, mohou si začít vytrhávat peří. Zajistěte jim tak ve vaší nepřítomnosti náhradu a pusťte jim třeba televizi, rádio nebo smyčku vtipných videí s papoušky na Youtube. Připravte se ale na to, že papoušek si s herci, moderátory i s dalšími papoušky bude povídat. To by mohlo trošku rozladit vaše sousedy...Ideální pro chov velkého papouška je tedy bydlet na samotě nebo mít dobře odhlučněný byt.

Návod na to, jak vyrobit jednoduché hračky pro papouška, najdete v článku na mém blogu.

Samozřejmostí je každodenní přísun čerstvé čisté vody a dostatek kvalitní stravy. Ptáci jsou totiž velcí gurmáni! Před každou novou dávkou zrníček také nezapomeňte vyčistit i misky na krmení a pravidelně v kleci vyměňujte podestýlku. Nebude se tam pak dařit plísním, roztočům ani parazitům. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích.

 Přeji vám šťastnou ruku ve výběru vašeho nového mazlíčka a ať s ním strávíte jen ty nejkrásnější chvilky. Pokud byste cokoliv pro chov papouška potřebovali, najdete to u mě na e-shopu Proptaky.cz!